Ct24.cz: Izrael se stává velkoproducentem léčebného konopí. Máme se co učit, říká Bartoš (Video)

Ct24.cz: Izrael se stává velkoproducentem léčebného konopí. Máme se co učit, říká Bartoš (Video)

Izrael se stává globálním producentem léčebného konopí. Průmyslové firmy na jeho pěstování se obchodují na burze, ve správních radách zasedají podnikatelé a bývalí politici. Židovský stát očekává, že časem bude odvětví přinášet miliardy dolarů ročně. Během návštěvy v Izraeli se o zdejší zkušenosti zajímal i místopředseda české vlády Ivan Bartoš (Piráti).

Štáb ČT natáčel v největší pěstírně léčebného konopí v Izraeli. Dovnitř se smí jen v ochranném obleku a po dezinfekci. Produkt totiž musí mít stabilní vlastnosti.

„Regulujeme teplotu, cirkulaci vzduchu, sbíráme veškerá data. Provádíme velké množství laboratorních testů,“ objasnil vrchní pěstitel Gil Binovič.

VIDEO KE SHLÉDNUTÍ – ZDE!

Pracují tam zhruba půl na půl židovští a arabští zaměstnanci. „Jestli je někdo izraelský Žid nebo Arab, to tady nerozlišujeme. Všichni jsme lidé,“ řekla arabská zaměstnankyně Altúrí Braháová.

V Česku jen pro výjimky

Inspiraci tam hledal i ministr a místopředseda české vlády. „Máme se co učit, protože cannabis jako léčebný projekt je zpřístupněn desítkám tisíc obyvatelům Izraele na různé nemoci, vše certifikováno, kdežto v České republice je léčebné konopí pro stovky pacientů,“ zmínil Bartoš.

V Izraeli se v posledních letech stala tato rostlina regulérním byznysem. Hodnota tohoto odvětví se loni odhadovala na víc než čtvrt miliardy dolarů.

Prezidentem firmy v tomto případě je bývalý izraelský premiér Ehud Barak. Její akcie se obchodují na burze v Tel Avivu, Torontu i New Yorku. Barak dle mluvčího firmy změnil vnímání veřejnosti vůči léčebnému konopí.

Zelenina a cannabis pohromadě

Nové odvětví mění podobu také izraelského zemědělství. V jedné vesnici pouhé dva kilometry od hranic Gazy nyní kromě brambor a zeleniny přidali do svého portfolia právě cannabis.

„Cannabis je příkladem sofistikované zemědělské produkce, o kterou se zajímáme. Náš kibuc se už mnoho let specializuje na agronomický výzkum,“ uvedl obyvatel kibucu Nir Oz.

Finální produkt se prodává na místě, které je něčím mezi kavárnou a lékárnou. Denní menu nabízí asi třicet vzorků konopí. Podmínkou pro nákup je doporučení lékaře. 

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa