Maroko – Podíl Maroka na formálním trhu s konopím zůstane i přes reformy minimální

Maroko – Podíl Maroka na formálním trhu s konopím zůstane i přes reformy minimální

Maroko, druhý největší světový  producent konopí, se chystá legalizovat produkci pro lékařské, kosmetické a průmyslové účely . 30. dubna země zahájila  svou vůbec první legální pěstitelskou sezónu konopí. V březnu začala  budovat svou první konopnou laboratoř. Vláda v Rabatu tvrdila, že legalizace sníží moc drogových bossů tím, že povzbudí farmáře, aby přešli k legálnímu průmyslu. Vláda věří, že právní průmysl by se mohl ukázat jako ekonomicky lukrativní příležitost pro jednotlivé farmáře a zvýšit příjmy pro vládu. Nicméně,existují otázky, zda místní dynamika v regionu Rif, kde se v současnosti pěstuje většina marockého konopí, a vyhlídky na mezinárodní konkurenci by mohly zbrzdit pokusy vlády udělat z Maroka velmoc pro vývoz legálního konopí .

Základní fakta:

  • V roce 2021 schválil marocký parlament zákon  č. 13.21 , který umožňuje produkci konopí pro lékařské, kosmetické a průmyslové účely. Ministr vnitra Abdel-Wafi Laftit, který návrh zákona navrhl, řekl parlamentu, že jeho hlavním účelem je zlepšit kvalitu života farmářů konopí. Tvrdil, že legalizace konopí by mohla zdvojnásobit příjmy farmářů. Zákon č. 13.21 uvádí, že legalizace povede ke vzniku „slibných a udržitelných“ pracovních příležitostí ve venkovských oblastech, ale zakazuje osobní neléčivé užívání konopí.
  • Jak je nastíněno v návrhu zákona, zemědělci vyžadují licenci k produkci léčebného, ​​kosmetického nebo průmyslového konopí. V říjnu 2022 vydala marocká vláda  prvních 10 povolení k výrobě legálních produktů z konopí . V březnu 2023 Bio Cannat, první marocká společnost oprávněná uvádět na trh a vyvážet legální produkty z konopí, začala budovat svou první laboratoř v regionu Chefchaouen v Maroku .
  • Marocká vláda  odhaduje , že prodej legálních produktů z konopí by mohl do roku 2028 dosáhnout 420 až 630 milionů dolarů . Naproti tomu podle  zprávy Globální iniciativy proti nadnárodnímu organizovanému zločinu z roku 2020 marockí pěstitelé produkují přibližně 35 000 tun konopí ročně v pouliční hodnotě kolem 23 miliard dolarů , z nichž velká většina je určena k nelegálnímu vývozu do zahraničí.
  • Navzdory velkému rozdílu ve velikosti legálního a nelegálního trhu marocká vláda doufá, že přivede farmáře k formální produkci tím, že jim nabídne větší podíl na zisku. Podle New Frontier Data dostávají zemědělci v regionu Rif přibližně 4 % celkových zisků vytvořených na nezákonném trhu, ale mohli by dostávat až 12 % legálních tržních příjmů.
  • Marocká vláda věří, že by to mohlo vést k tomu, že zemědělci dosáhnou podstatně vyšších čistých příjmů. Agence Marocaine de Presse (MAP), marocká státní tisková agentura, uvedla, že roční čistý příjem farmářů by mohl dosáhnout 110 000 dirhamů (11 000 USD), což představuje nárůst o 40 % ve srovnání se současnými čísly.
  • Podle FDI Intelligence mnozí v Maroku vidí legalizaci produkce konopí jako příležitost k přilákání většího množství přímých zahraničních investic (FDI). Globálně bylo od roku 2016 oznámeno 128 produktů v hodnotě investic 6,5 miliardy dolarů v legálním průmyslu konopí.
  • Tyto silné úrovně FDI přicházejí v době, kdy světový trh s legálními konopnými produkty prochází rychlým tempem růstu. Podle MAP se předpokládá, že celosvětový trh s léčebným konopím poroste ročně přibližně o 30 % a v Evropě až o 60 %. Vláda doufá, že Maroko, které má dobře zavedené neformální dodavatelské řetězce do Evropy, by mohlo být významným hráčem ve vývozu do Evropy.
  • Společnost MAP oznámila, že marocká vláda v současné době pracuje na dvou hypotézách. První je, že do roku 2028 budou marockí producenti obsluhovat 10 % trhu s léčebným konopím v Evropě (v hodnotě 4,2 miliardy dolarů z 42 miliard dolarů). Druhým je, že marockí výrobci by mohli obsloužit až 15 % evropského trhu (v hodnotě 6,3 miliardy USD).
  • Pandemie Covid-19 zhoršila přebytek globálních dodávek konopí, což následně způsobilo pokles cen legálních i nelegálních konopných produktů. Příjmy z pěstování konopí v Maroku byly v roce 2020 346 milionů dolarů – podle údajů agentury Bloomberg o třetinu méně od přelomu století. To podtrhuje inherentní volatilitu na trzích s konopím, což znamená, že s prognózami by se mělo zacházet opatrně.

Alternativní scénář:

Scénář 1: Pěstitelé konopí nadále využívají nelegální trh a omezují vývoz legálních produktů

Navzdory přesvědčení vlády, že legální vývoz představuje pro jednotlivé farmáře ekonomicky lukrativní příležitost, existuje riziko, že nezávislí farmáři v odlehlých oblastech zůstanou loajální místním drogovým baronům, a nikoli ústřední vládě. Z praktických zpráv vyplývá, že zemědělci budou pravděpodobně vůči úřadům skeptičtí a mohli by nadále obsluhovat své tradiční zákazníky na černém trhu, spíše než se integrovat do nového právního systému pod dohledem státu.

Zdá se, že málo nasvědčuje tomu, že by vláda při navrhování legislativy vzala v úvahu místní dynamiku. Vláda například zamýšlí, aby se pěstitelé konopí spojili jako kolektivy za účelem výroby legálních produktů z konopí. To však nebere v úvahu zakořeněnou místní rivalitu a konkurenci.

Scénář 2: Maročtí pěstitelé konopí přecházejí na legální produkci, ale nekonkurují na mezinárodním trhu

Pokud marocká vláda uspěje ve svých pokusech překonat odpor k jejím opatřením, což je velmi sporné, existuje také možnost, že se marockým farmářům nepodaří proniknout na mezinárodní trhy s konopím.

Podle marockého drogového experta Dr. Khalida Tinastiho je globální trh již nasycen, přičemž na trhu dominují velké západní korporace. Největší konopnou společností na světě je Green Thumb Industries, která vykazuje miliardové tržby a je kotována na kanadské burze cenných papírů. V roce 2022 tvořili severoameričtí producenti téměř 70 % podílu na tržbách tohoto odvětví na celém světě.

Není jasné, jak by drobní nezávislí zemědělci v Maroku mohli soutěžit s takovými hráči, zejména vzhledem k tomu, že farmaceutický trh klade vysoké překážky vstupu. Farmaceutické trhy vyžadují dodržování přísných pokynů a použití drahé infrastruktury.

Damon Booth, zakladatel společnosti Melabis zabývající se výzkumem konopí, řekl: „Pokud jsem farmář, který nyní nezákonně pěstuje konopí v Maroku, potřebuji jen pole a abych ho mohl obdělávat […], ale pokud to musí být farmaceutické kvality – dokonce i konkrétní šroub ve skleníku musí být schválen správnou výrobní praxí (GMP). V tom bude problém – farmáři na to nebudou mít kapitál a vláda to za ně neudělá. Jsou to obrovské výdaje.” Vzhledem k tomu Booth řekl Al-Monitor, že „nejsem přesvědčen, že by existoval úspěšný exportní trh.“

Závěr – nejpravděpodobnější scénář:

Je pravděpodobné, že prognózy marocké vlády jsou příliš optimistické. O marockých farmářích konopí v izolovaných venkovských komunitách se všeobecně uvádí, že se obávají vniknutí ústřední vlády do tohoto odvětví. To znamená, že pravděpodobně zůstanou loajální ke svým tradičním klientům a partnerům v dodavatelském řetězci v nelegálním průmyslu a odmítají přesouvat výrobní linky na regulované produkty.

Navzdory snahám vlády učinit legální průmysl ekonomicky lukrativnějším tím, že zemědělcům nabídne až 12 % příjmů, faktem také zůstává, že nelegální trh zůstává – a zůstane – mnohem rozsáhlejší. Je proto pochybné, zda existuje dostatečná motivace pro marocké farmáře konopí, aby přesunuli výrobní linky na lékařské, kosmetické a průmyslové produkty – zvláště když by byli nuceni konkurovat na nasyceném mezinárodním trhu, kterému dominují severoamerické konglomeráty.

Vzhledem k tomu je pravděpodobné, že prognózy předložené marockou vládou jsou příliš optimistické. Existují vážné otazníky, zda legalizace konopí pro lékařské, kosmetické a průmyslové účely odradí produkci konopí pro nelegální vývoz a podpoří legitimní zaměstnání a vládní příjmy, jak úřady doufají.

Zdroj: al-monitor.com, Harry Clynch

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa