Cannabishealthnews.co.uk: 10 informací o konopí ze Světové zprávy OSN o drogách

Cannabishealthnews.co.uk: 10 informací o konopí ze Světové zprávy OSN o drogách

Úřad OSN pro drogy a kriminalitu tento týden zveřejnil novou Světovou zprávu o drogách. Zde jsou některé z klíčových poznatků o užívání konopí po celém světě.

Zpráva, která přichází jen několik týdnů po zveřejnění Evropské zprávy o drogách EMCDDA , poskytuje analýzu klíčového vývoje a nových trendů na vybraných drogových trzích a zkoumá další otázky, jako je veřejné zdraví a důsledky pro politiku.

Zkoumá také přístupy k regulaci trhu s léčebným konopím a hodnotí nedávný vývoj kolem terapeutického využití psychedelik.

Zjištění přicházejí po výzvách expertů OSN k ukončení celosvětové „války proti drogám“ a tvrdí, že osobní užívání drog by mělo být „naléhavě“ dekriminalizováno a nahrazeno politikou zaměřenou na zdraví a další lidská práva.

Vzhledem k tomu, že celá zpráva vyžaduje zdlouhavé čtení, vybral server Cannabishealthnews 10 klíčových věcí, která zpráva obsahuje.

Konopí zůstává nejběžněji užívanou drogou na celém světě, přičemž odhadem 219 milionů lidí v roce 2021 konzumuje konopí, což představuje 4 % celosvětové dospělé populace.

Počet lidí, kteří užívají konopí, se za poslední desetiletí zvýšil o 21 %.

Užívání konopí zůstává nejvyšší v Severní Americe, kde v roce 2021 tuto drogu užilo 17,4 % populace ve věku 15–64 let.

Omezení blokování zavedená během pandemie vedla k nárůstu užívání konopí , a to jak z hlediska použitého množství, tak frekvence užívání.

Po rekordním maximu v roce 2020 záchyty konopné pryskyřice v roce 2021 klesly, ale zůstávají na druhé nejvyšší úrovni, jaká kdy byla hlášena.

Záchyty konopných bylin v roce 2021 po výrazném nárůstu v roce 2020 také poklesly. Tento trend sleduje klesající trend v předchozím desetiletí, o němž se předpokládá, že je způsoben velkým poklesem záchytů v Severní Americe.

Konopí představuje celosvětově velký podíl škod souvisejících s drogami, částečně kvůli jeho vysoké prevalenci užívání. V roce 2021 jen necelá polovina (46 %) zemí uvedla konopí jako drogu spojenou s největším počtem poruch spojených s užíváním drog.

Zpráva obsahuje část speciálně věnovanou regulaci léčebného konopí, která se v jednotlivých zemích značně liší. Zjišťuje, že ačkoli existují důkazy o účinnosti kanabinoidů při léčbě několika stavů, pro mnohé zůstávají důkazy omezené.

Procento žen mezi těmi, kdo užívají konopí, se v jednotlivých regionech liší, od 9 % v Asii po 42 % v Severní Americe. Rozdíl mezi pohlavími je největší v Asii, kde 91 z každých 100 lidí, kteří užili konopí v minulém roce, jsou muži.

Konopí zůstává hlavní drogou znepokojující pro většinu lidí léčených v Africe. Užívání konopí je obzvláště vysoké v západní a střední Africe, s prevalencí užívání v minulém roce v roce 2021 téměř 10 procent (30 milionů lidí), což do značné míry odráží prevalenci užívání konopí v Nigérii.

Chcete-li si přečíst více, přejděte na celou zprávu zde

Autor: Sarah Sinclairová

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa