Ontario snižuje své VO marže, protože společnosti zabývající se konopím se snaží udržet nad vodou

Ontario snižuje své VO marže, protože společnosti zabývající se konopím se snaží udržet nad vodou

Maloobchodníci a producenti konopí doufají, že chystaný krok hlavního ontarijského distributora konopí ke snížení velkoobchodních marží pomůže odvětví, které se stále potýká s konkurencí na nezákonném trhu.

Ontario Cannabis Store, agentura Crown, která má v provincii monopol na legální distribuci, od září mění svou cenovou politiku. Změny sníží většinu velkoobchodních přirážek, které OCS účtuje na produkty z konopí, které prodává maloobchodníkům, čímž se sníží jejich zisková marže.

Provinční agentura, která distribuuje veškeré legální konopí v Ontariu, od září snižuje své velkoobchodní přirážky. 
Zatím není jasné, jaký dopad budou mít změny na ceny, které spotřebitelé platí za marihuanu. 
(Justine Boulin/CBC)

Snížení velkoobchodních přirážek je dobrým prvním krokem OCS, říká George Smitherman, prezident a výkonný ředitel Cannabis Council of Canada, průmyslové skupiny, která zastupuje licencované výrobce. 

„Není pochyb o tom, že snížení přirážek v obchodě s konopím je pro Ontarijský konopný průmysl přínosem,“ řekl Smitherman v rozhovoru. „Budeme se těšit na oslavu budoucích kroků.“ 

V Kanadě nedávno došlo k prudkému nárůstu počtu licencovaných výrobců konopí, kteří propouštějí zaměstnance a hledají ochranu před věřiteli. 
(Catherine Paradis/Radio-Kanada)

Odvětví konopí v Kanadě nemá v poslední době co slavit. Prochází ponurým rokem finančních problémů, zejména mezi producenty. 

  • Aleafia Health Inc., společnost kótovaná na burze TSX se třemi výrobními závody na konopí v Ontariu, v úterý oznámila , že je chráněna před bankrotem. 
  • Fire & Flower, maloobchodní řetězec s 90 pobočkami v pěti provinciích, podal v červnu žádost o ochranu před bankrotem. 
  • Producent BC Tantalus Labs podal minulý měsíc insolvenční návrh a propustil téměř všechny své zaměstnance. 
  • Canopy Growth, jeden z největších kanadských producentů, v únoru oznámil 800 propouštění a uzavření své centrály Smiths Falls v Ont .

Podnikatelské prostředí pro producenty konopí je poměrně náročné a mnozí se snaží být ziskoví, říká Smitherman. 

„Scénář mnoha společností je takový, že po poplatcích, daních a přirážkách prostě nemohou najít dost, aby byly schopny zaplatit své účty a ospravedlnit kapitálové investice v mnoha a mnoha miliardách dolarů,“ řekl Smitherman. 

Říká, že přirážka OCS představuje „velmi významnou část konečných nákladů, které spotřebitel platí“ za pot.   

David Lobo je prezident a generální ředitel společnosti Ontario Cannabis Store, agentury, která kontroluje legální distribuci v provincii. 
Říká, že snížení velkoobchodních přirážek společnosti OCS bude činit přibližně 60 milionů dolarů ročně. 
(Tina MacKenzie/CBC)

V současné době velkoobchodní přirážka OCS přidává v průměru 31 procent k tomu, co se nazývá „landed“ náklady na konopí. To je cena, kterou licencovaní výrobci účtují OCS, která zahrnuje federální provinční spotřební daň ve výši 1 dolar za gram. 

OCS přechází na nové sazby přirážek 25 procent u většiny produktů z konopí a 23 procent u sušených květin. 

Agentura přezkoumala svou cenovou politiku za poslední rok a věří, že nastal správný čas tyto změny provést, říká David Lobo, prezident a generální ředitel OCS. 

„S tímto přístupem k cenám budeme mnohem více v souladu s řadou dalších jurisdikcí,“ řekl Lobo v rozhovoru. „S velikostí našeho trhu jsme byli schopni spotřebitelům skutečně nabídnout konkurenceschopný produkt a myslím, že tomu tak bude i nadále.“ 

OCS odhaduje, že  změny v příštím roce ušetří odvětví 60 milionů dolarů. 

Abychom tuto částku uvedli do kontextu: OCS přesunula velkoobchodní prodej konopí v hodnotě 1,1 miliardy dolarů a v letech 2021–22 vydělala 184 milionů dolarů . Agentura ještě nezveřejnila svou finanční zprávu za fiskální rok 2022-23. 

Cena, kterou spotřebitelé v Ontariu platí za konopí v licencovaných maloobchodních prodejnách, zahrnuje federální provinční spotřební daň 1 $/gram, velkoobchodní přirážku OCS ve výši 31 procent plus 13 procent HST. 
(Jonathan Castell/CBC)

Co se stane s cenami?

Lidé v odvětví konopí říkají, že si zatím nejsou jisti, jak snížené přirážky ovlivní cenu, kterou zákazníci zaplatí za marihuanu v Ontariu poté, co 11. září nová cenová politika vstoupí v platnost. 

„Uvidíme, až to bude zavedeno, kam dolary proudí,“ řekl Lobo. „Může existovat nějaký dodatečný prostor pro marži, který se výrobci rozhodnou ponechat, pravděpodobně bude nějaký prostor pro marži, který plyne dolů k maloobchodníkům, a pravděpodobně bude nějaký, který nakonec poteče spotřebitelům.“

Mluvčí významného prodejce konopí říká, že pochybuje, že změny výrazně sníží ceny, které spotřebitelé platí. 

„Nemyslím si, že uvidí rozdíl v maloobchodních cenách,“ řekl Cameron Brown, komunikační důstojník společnosti The Hunny Pot, která má 20 poboček po celém jižním Ontariu. „Myslím, že většina produktů, které dnes spotřebitelé kupují na pultech, zůstane poměrně blízko stejné ceně.“

Brown říká, že věří, že většina úspor půjde licencovaným výrobcům a maloobchodníci z nich uvidí jen málo. 

Legální marihuana byla v Ontariu stále levnější

Ceny od roku 2019 obecně klesaly především kvůli přebytku nabídky a také explozi maloobchodních prodejen, kterých je nyní v provincii asi 1500, říká Michael Armstrong, docent na Brock University, který sektor monitoruje.

Nyní je v Ontariu více než 1 500 licencovaných obchodů s hrnci, což je číslo, o kterém maloobchodníci říkají, že saturuje trh. 
(Alistair Steele/CBC)

„Existuje velká konkurence, která stlačila marže jak výrobcům, tak maloobchodníkům v konopném průmyslu v Kanadě obecně, a zejména v Ontariu,“ řekl Armstrong v rozhovoru. 

Navzdory těmto stlačeným maržím se Armstrong domnívá, že výrobci a maloobchodníci mohou stále předávat část svých úspor z nižších přirážek OCS spotřebitelům ve formě nižších cen ve snaze získat větší podíl na trhu od nezákonných prodejců.   

Téměř pět let po legalizaci odhady OCS a Cannabis Council of Canada naznačují, že nelegální trh stále tvoří více než 40 procent prodejů v Ontariu. 

„Nemůžeme prodávat unce za 50 dolarů jen proto, abychom konkurovali nelegálnímu trhu,“ řekl Brown. Řekl, že doufá, že OCS bude nadále snižovat své přirážky, aby maloobchodní ceny mohly dále klesat. 

Současně se snížením velkoobchodních přirážek zvýší OCS přirážku, kterou klade na produkty, které prodává přímo spotřebitelům ze svých vlastních webových stránek. OCS říká, že to poskytne maloobchodníkům v soukromém sektoru větší šanci konkurovat provinční agentuře cenou.

Zdroj: cbc.ca, Mike Crawley

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa