Thajsko: Jedlý povlak CBD by mohl prodloužit trvanlivost jahod

Thajsko: Jedlý povlak CBD by mohl prodloužit trvanlivost jahod

Kdykoliv si můžete zakoupit krabici čerstvě natrhaných sladkých jahod z obchodu s potravinami nebo místního farmářského stánku. Nicméně je zklamání, když je dostanete domů a zjistíte, že ty na dně začaly hnít. Aby se prodloužila skladovatelnost plodů, začlenili výzkumníci ACS Applied Materials & Interfaces kanabidiol v Thajsku – nehalucinogenní sloučeninu z konopí známou jako CBD – a alginát sodný do jedlého antimikrobiálního povlaku.

CBD je oblíbené pro své potenciální terapeutické účinky. Bylo však také prokázáno, že tento kanabinoid má antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. V předchozích studiích CBD omezovalo růst některých bakterií a patogenních hub, jako jsou ty, které způsobují hnilobu čerstvého ovoce a zeleniny. Olejovitá sloučenina však musí být rovnoměrně distribuována ve vodě, než může být široce začleněna do potravin nebo použita pro konzervaci potravin. Jedním z možných způsobů, jak toho dosáhnout, je zapouzdřit molekuly CBD do jedlých polymerů. Pongpat Sukhavattanakul, Sarute Ummartyotin a kolegové tedy chtěli zjistit, zda potravinový povlak vyrobený pomocí nanočástic naplněných CBD může podporovat antimikrobiální aktivitu a prodloužit čerstvost jahod.

Vědci zapouzdřili CBD do poly(D,L-laktid- ko -glykolidu), biodegradabilního polymeru používaného při dodávání léků, produkující částice o šířce 400 nm. Smíchali nejstabilnější nanočástice, obsahující 20 % hmotnostních CBD, s alginátem sodným ve vodě. Jahody byly poté ponořeny do roztoků obsahujících různá množství nanočástic před druhým ponořením do směsi kyseliny askorbové a chloridu vápenatého, aby se z bezbarvého povlaku stal gel.

Neošetřené a ošetřené jahody byly poté umístěny do otevřených plastových nádob při teplotách v chladničce. Po 15 dnech vzorky ošetřené CBD dozrály a rozkládaly se mnohem pomaleji než neošetřené, pravděpodobně kvůli sníženému mikrobiálnímu růstu. Povlak s nejvíce nanočásticemi obsahujícími CBD zachoval tmavě červený vzhled bobulí, nejvíce zvýšil jejich antioxidační aktivitu a vykazoval největší antimikrobiální ochranu po dobu skladování, což naznačuje, že tato verze by vedla k nejdelší skladovatelnosti. Vědci tvrdí, že jejich výsledky ukazují, jak by se zapouzdřené CBD dalo použít k vytvoření bezbarvého antimikrobiálního povlaku pro aktivní balení potravin.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa