Finské úřady zakazují „psychoaktivní“ HHC pocházející z konopí

Finské úřady zakazují „psychoaktivní“ HHC pocházející z konopí

Finské úřady zakázaly prodej hexahydrokanabinolu (HHC), kanabinoidu pocházejícího z konopí, který se v posledních několika měsících objevil v některých evropských zemích v koncentrované formě jako alternativa k marihuaně.

Finská agentura pro léčivé přípravky (Fimea) uvedla, že zákaz byl nezbytný, protože produkty, které jsou v zákonné šedé zóně, nepodléhají kontrole kvality a v důsledku zpracování by mohly obsahovat nebezpečné kontaminanty. Agentura také uvedla, že není vždy jasné, kde se produkty HHC prodávané na evropském trhu vyrábějí.

HHC je minoritní kanabinoid, který se přirozeně vyskytuje v nepatrných množstvích v průmyslovém konopí. Někteří výrobci však vytvářeli vysoce koncentrované HHC syntetickou úpravou CBD odvozeného z konopí, aby vytvořili sloučeninu pro produkty, které produkují opojení – „high“.

Paralelně k delta-8

Rostoucí debata o HHC v Evropě odpovídá situaci v USA kolem delta-8 THC, dalšího minoritního kanabinoidu vyrobeného synteticky z CBD, což je také psychoaktivní sloučenina. Jednotlivé státy USA se nyní snaží dostat delta-8 pod kontrolu, přičemž některé státy to zakazují a jiné to podřizují předpisům pro delta-9 THC z marihuany.

Řada maloobchodníků se sídlem v EU začala prodávat produkty HHC ke konci roku 2022, kdy se produkty začaly objevovat ve formě výparů a poživatin, řeklo YLE News Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) po setkání technických expertů . v areálu konaném koncem loňského roku. Někteří výrobci vyrábějí konopné květy stříkané nebo smíchané s HHC, které vypadají a voní jako marihuana, uvedla EMCDDA.

HHC se stal prvním syntetickým kanabinoidem, který byl   od října 2022 monitorován jako „nová psychoaktivní látka“ (NPS) systémem včasného varování EU .

Cesta do ilegality

Podle finského zákazu je nyní HHC klasifikována jako psychoaktivní látka s nezákonnou výrobou, dovozem, prodejem, převodem a skladováním, i když používání a držení této sloučeniny zatím není zakázáno. Fimea uvedla, že toto označení je krokem k tomu, aby se HHC ve Finsku stala nelegální drogou.

„Tyto produkty jsou na hranici legálnosti. I když jsou vyrobeny z průmyslového konopí, THC se v nich často vyskytuje. Poté je to případ drog,“ řekla YLE News Katja Pihlainen, vrchní inspektorka Fimea.

Nedostatek výzkumu znamená, že širší účinky HHC zůstávají neznámé a „spalování nebo odpařování může způsobit, že je škodlivější. Nevíme, jak to ovlivňuje tělo,“ řekl Pihlainen.

Zákaz šíření

Některé další země EU rovněž podnikly kroky k omezení výroby HHC. Estonsko již HHC klasifikovalo jako nelegální drogu a Švédsko zahájilo proces zákazu této sloučeniny, ačkoli internetové obchody stále nabízejí produkty HHC.

„Pokud chcete zakázat HHC jako drogu, všechny země to musí udělat samostatně. Nebo to začněte dělat jiným způsobem, pokud to chcete regulovat,“ řekl Pihlainen.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa