Euroweeklynews.com: Legalizace konopí v Německu

Euroweeklynews.com: Legalizace konopí v Německu

V pátek 22. března Bundesrat uvolnil cestu k částečné legalizaci konopí v Německu. Zákon vstoupí v platnost 1. dubna (velikonoční pondělí).

Dospělí ve věku 18 a více let budou moci nosit až 25 gramů konopí pro vlastní spotřebu, až 50 gramů drogy doma skladovat a pěstovat tři rostliny pro vlastní potřebu.

Lidé budou moci kouřit jointa na veřejnosti, ne však na dohled nezletilých nebo v blízkosti sportovišť, ani na pěších zónách mezi 7. a 20. hodinou.

Speciální konopné kluby do 500 členů budou moci od 1. července v omezené míře pěstovat a sdílet konopí.

Co není podle nového zákona povoleno?

Semena, rostliny a sklizené konopí je nutné chránit před krádeží a přístupem dětí – například pomocí uzamykatelných skříní a místností.

Konopí bude na vojenských základnách nadále zakázáno.

Proč teď legalizace?

Jak říká federální protidrogový komisař Burkhard Blienert (SPD): „Konopí je velmi rozšířené, navzdory předchozímu zákazu“.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) zdůrazňuje nutnost omezit rizika, zejména kontaminovaných látek na černém trhu.

Co jsou to sdružení pěstitelů?

Půjde o kluby pro dospělé, ve kterých až 500 členů pěstuje konopí a vzájemně si je vyměňuje pro osobní spotřebu.

Každý člen může zkonzumovat maximálně 25 gramů denně a maximálně 50 gramů měsíčně.

Děti ve věku 8 až 21 let mohou konzumovat 30 gramů měsíčně s maximálně deseti procenty účinné látky tetrahydrokanabinolu (THC).

Kluby musí být organizovány jako nekomerční sdružení a vyžadují povolení, které je platné po omezenou dobu.

Stavba nesmí být bytem a nesmí mít zjevné označení označující její účel.

Reklama je tabu a konopí nelze na místě konzumovat.

Kultivační plochy a sklady musí být zabezpečeny, na dopravu budou platit předpisy.

Torsten Dietrich, předseda šestitisícového Cannabis Social Club (CSC) v Berlíně, říká, že získání povolení a logistika pro kluby budou složité a nákladné.

Najít místo, kde rostliny pěstovat, bude finančně náročné a bude obtížné je zajistit. Stejně tak v pátek německé tiskové agentuře řekl, že „bude těžké udržet obvyklé ceny na černém trhu“.

CSC Berlin v současnosti plánuje tři „kultivační asociace“ a do konce roku jich chce mít dvanáct.

Žádosti o povolení k pěstování bude možné podávat až od 1. července. Podle Dietricha proto bude možné začít s pěstováním nejdříve na podzim.

Němečtí občané jsou ohledně opatření hluboce rozděleni. Zatímco Torsten Dietrich říká, že nový zákon přichází jako „extrémní úleva pro spotřebitele“, průzkum YouGov ukázal, že asi 47 procent respondentů je poněkud nebo zcela pro, zatímco 42 procent poněkud nebo zcela tuto myšlenku odmítá.

Země EU, které nejvíce snášejí konopí

Malta má v současnosti nejtolerantnější zákony v EU, které umožňují dospělým nosit až sedm gramů konopí a pěstovat doma až čtyři rostliny. Kouření marihuany na veřejnosti je však stále zakázáno.

Španělsko povoluje soukromou spotřebu až 100 gramů konopí. Stále je nelegální konzumovat nebo držet drogu na veřejných místech.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa