Holandsko: Amsterdam zakázal kouření konopí na ulicích

Holandsko: Amsterdam zakázal kouření konopí na ulicích

Turisté a obyvatelé porušující zákaz na veřejných prostranstvích budou čelit pokutě ve výši 100 eur.

Po letech vyhrožování, že vyčistí starou amsterodamskou čtvrť červených luceren, udělala městská rada ve čtvrtek první krok a zakázala kouření konopí venku.

V kroku, který jedny noviny popsaly jako „historický zásah“ do liberálního étosu nizozemské metropole, budou turisté a dokonce i místní obyvatelé, kteří porušují zákaz na veřejných prostranstvích, čelit pokutě 100 EUR – široce inzerované v billboardové kampani v holandštině a Angličtina.

Pokuty jsou nejviditelnější v sérii nových opatření podporovaných starostkou města GreenLeft Femke Halsemovou, včetně dřívějších zavíracích dob nevěstinců a barů, přísnější kontroly prodeje alkoholu a kampaně „zůstaň stranou“ zaměřené na hlučné rozlučky se svobodou a hospody. plazí, z nichž většina pochází z Velké Británie.

Takzvané „kavárny“ ve čtvrti červených luceren – místně známé jako De Wallen – budou moci nadále legálně prodávat konopí, alespoň ve střednědobém horizontu, v závislosti na tom, zda se podaří prosadit dramatičtější plán přestavby oblasti.

V současné době jsou tvrdé drogy již nelegální, veřejná konzumace alkoholu mimo licencované prostory je nezákonná a prodej nebo používání rajského plynu je nezákonné od 1. ledna tohoto roku.

Více než 18 milionů turistů navštívilo město, když se loni po pandemii znovu otevřelo, a starosta varoval, že změna je nevyhnutelná a stále naléhavější v prostředí, kde ani sanitky často nemohou procházet bludištěm přeplněných ulic, aby dosáhly krizových situací.

Poslední zákaz veřejné konzumace konopí uvítal vůdce křesťanských demokratů v městské radě Diederik Boomsma, který řekl, že po něm volá „už léta“.

„Některé dny se nemůžete projít centrem města, aniž byste dýchali přetrvávající zápach konopných výparů,“ řekl. „A turistické zombie se skleněnýma očima potácející se… to musí přestat.“

V loňském roce, unaveni z prohledávání radnice, místní obyvatelé zahájili svou vlastní kampaň Stop de Gekte – Stop the Madness – ve které členové ve vysoce viditelných bundách začali hlídkovat v ulicích, aby „turistům připomněli jejich chování“ – varovali, že oblast je již není bezpečný nebo „živý“.

Tato skupina – která podpořila své poselství spoustou grafických videozáznamů zveřejněných online – však tento týden oznámila, že opustila své hlídky Wallen Watch, protože podle ní došlo k „zastrašování a hrozbám“ ze strany některých místních majitelů firem.

Z dlouhodobého hlediska však obyvatele také potěší, že se zdá, že rada je odhodlána pokračovat ve svém nesmírně kontroverzním plánu přesunout v podstatě celou čtvrť červených luceren do nového „erotického centra“ ve srozumitelnější příměstské části města.

Jak se však dalo předvídat, všechny tři dosud identifikované oblasti jsou ve zbrani při myšlence hostit „mega-bordel“.

Zároveň desítky prostitutek z De Wallen protestovaly na radnici, že se nechtějí stěhovat – tvrdí, že plán je součástí dlouhodobého plánu na přestavbu vzácných akrů nesmírně cenného majetku v centru města.

Zdroj: irishtimes.com/ , Petr Cluskey

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa