Businessofcannabis.com: Itálie čerstvě tlačí na uzákonění pozměňovacího návrhu „Cannabis Light“

Businessofcannabis.com: Itálie čerstvě tlačí na uzákonění pozměňovacího návrhu „Cannabis Light“

Minulý týden italská vláda předložila návrhy, jejichž cílem je regulovat vzkvétající průmysl „konopí lehkého“ v zemi.

Administrativa nedávno jmenovaného italského premiéra Gorgii Meloni navrhla 20. června 2023 pozměňovací návrh k návrhu zákona 1038 s cílem rozšířit legislativu týkající se tabáku tak, aby zahrnovala květ konopí s nízkým obsahem THC běžně prodávaný ke spotřebě v celé Itálii.

Tyto rozsáhlé pozměňovací návrhy načrtly plány na vytvoření daňového rámce a zároveň na zavedení systému schvalování prostřednictvím Agentury pro cla a monopoly (ADM).

O den později se však vláda obrátila proti svému rozhodnutí a stáhla návrhy na změnu, ale jak místní média, tak průmyslové zdroje věří, že návrhy budou brzy znovu předloženy v jiném návrhu zákona.

Návrhy

Pozměňovací návrhy obsahovaly řadu klíčových bodů, z nichž první se týkal zdanění.

Podle nového rámce by byly prodeje všech produktů cannabis-light zdaněny sazbou 56,5 %, čímž by byly v souladu se současnou úrovní zdanění tabáku.

Italská asociace konopného průmyslu Canapa Sativa Italia (CSI), která se podílela na zrušení „absurdně restriktivní“ legislativy počátkem tohoto roku, která znamenala, že listy a květy konopí byly v očích regulátorů považovány za narkotika, věří, že tato úroveň zdanění bude pravděpodobně ‚ bránit rozvoji italského konopného průmyslu“.

Novela by také omezila, kde lze Cannabis prodávat, a omezila by prodej na autorizované trafiky, kteří jsou držiteli specializované licence.

Kromě toho by tyto podniky musely využívat „povolené daňové sklady“ a za zvláštních kontrolních opatření.

V Itálii jsou daňové sklady fyzické budovy, kde je skladováno zboží, které podnikům umožňuje uchovávat a zpracovávat domácí a dovážené zboží bez placení DPH za předpokladu, že není určeno k prodeji ve skladu.

Výhodou uskladnění zboží dovezeného do skladů DPH je, že zboží je ve volném oběhu a lze jej kdykoli vyzvednout bez zvláštních formalit.

Objevily se obavy, že obě tato opatření by mohla penalizovat menší podniky a řemeslné výrobce, kteří jsou součástí tohoto odvětví již léta.

Kromě toho by mnoho malých podniků mělo potíže s řízením daňových skladů a zajištěním kvality produktů, protože produkty „podléhají rychlé zkáze a určitému ručnímu zpracování“.

CSI uvedla: „Pokud nebudou tato ustanovení dostatečně vážena, hrozí, že upřednostní vznik nového černého trhu, podporovaného nižšími náklady pro spotřebitele a vyšší kvalitou řemeslných výrobků.

Kromě návrhů, že kouření cannabis by bylo zakázáno v uzavřených prostorách a obaly by musely obsahovat varování stejně jako tabák, se návrhy týkaly také zákazu prodeje na dálku.

Ve snaze omezit prodej na osoby mladší 18 let by zákaz prodeje na dálku znamenal, že by nebyl povolen prodej online ani prostřednictvím prodejních automatů.

Co dál?

Reakce na návrhy byly smíšené, někteří podporovali zavedení regulačního rámce pro cannabis light, zatímco jiní se domnívají, že jde o nejnovější snahu vlády paní Meloniové zasáhnout proti této látce.

Současná administrativa, kterou aktivisté označili za „nejvíce prohibiční vládu všech dob“, vynaložila opakované úsilí k potlačení tohoto odvětví.

V únoru 2023, během festivalu „Canapa Mundi“ , který údajně vidělo asi 25 000 návštěvníků a 230 značek konopí light a konopí předvedlo své podniky, byla razie provedena policií, která provedla prohlídky a udělila pokuty.

Po festivalu podniky prodávající konopné lehké a další produkty z konopí po celé zemi hlásily zintenzivnění kontrol a prohlídek ze strany policie.

V březnu vláda paní Meloni odhalila, že tyto rostoucí kontroly byly součástí nové iniciativy, o níž se domnívá, že je zaměřena na „zvyšování povědomí o komerčních operacích“, ale o čemž aktivisté tvrdí, že jde o lehce zastřenou snahu o potlačení tohoto odvětví.

Nyní bylo naznačeno , že tato iniciativa byla předchůdcem nedávno předložených návrhů, když ji vláda použila ke stanovení velikosti odvětví, než vytvoří plány na jeho regulaci.

Právník Giacomo Bulleri na jiném místě pro Canapaindustriale.it řekl, že návrhy vítá a tvrdí, že poskytují příležitost k regulaci trhu.

„Vnímám to rozhodně pozitivně, je to příležitost, protože je regulován jako produkt, který byl vždy inhalačním produktem, a je koncipován podle norem, jak to v Evropě udělaly Belgie a Lucembursko, stejně jako Švýcarsko. .

„Vidím to jako příležitost. Namísto pokračování v nejistotě je lepší mít určité pravidlo, které je jasně strohé, protože důsledkem už nebude diskuse o účinnosti drog, zločinem by bylo pašování, velmi závažný zločin“.

Další právník z oboru, Carlo Alberto Zaina, řekl Dolcevitaonline.it , že vláda se snaží vydělat peníze z odvětví, které „roky kriminalizovali“.

„Samozřejmě postupujeme k regulaci, ale musíme vzít na vědomí skryté pokrytectví. Pokud by to mělo být regulováno, mohly být nalezeny jiné způsoby… Nemyslím si, že to je nejlepší způsob.“

Bez ohledu na záměry vlády se zdá, že regulace byla dočasně odložena, protože novelu na poslední chvíli stáhla.

Navzdory tomu místní média uvedla , že návrhy budou pravděpodobně brzy znovu předloženy jako součást jiného zákona.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa