Malta zavede v rámci nové protidrogové strategie pro řidiče náhodné testy na drogy s „nulovou tolerancí“

Malta zavede v rámci nové protidrogové strategie pro řidiče náhodné testy na drogy s „nulovou tolerancí“

Malta se chystá zavést namátkové testování na drogy u řidičů všech vozidel jako součást nově navrhované politiky „nulové tolerance“.

Do značné míry progresivní nová protidrogová strategie pro příští desetiletí, která zdůrazňuje potřebu „respektovat základní aspekty lidských práv tím, že uživatelé nejsou zločinci“, je v konečném důsledku zaměřena na snížení užívání „nelegálních drog“ na Maltě.

Zahrnutí namátkových testů na drogy u řidičů a případně na pracovištích však vyvolalo obavy ohledně přesnosti testování a nespravedlivého penalizace.

Náhodné testy na drogy

Ministr pro sociální politiku Malty Michael Falzon včera oznámil tato kontroverzní nová opatření na tiskové konferenci spolu s vydáním konzultačního dokumentu „ Národní protidrogová strategie 2023-2033“ .

Konečným cílem nové strategie je „snížit užívání drog az nich vyplývající škody“, zejména zaměřením koordinovaného úsilí napříč odděleními na obchodování s lidmi.

K dosažení tohoto cíle bude zřízen nový vnitrostátní orgán pro vymáhání práva složený ze zástupců různých vnitrostátních orgánů činných v trestním řízení, přičemž „posílí činnost policie“ a poskytne jí nové pravomoci zasahovat.

V rámci toho je jedním z 30 opatření, která mají být provedena, zavedení „nového zákona o namátkovém testování na drogy pro všechny řidiče všech vozidel s nulovou tolerancí vůči všem nezákonným drogám“.

Zatímco podrobnosti v konzultačním dokumentu byly omezené, včetně jakýchkoli náznaků, kdy by to mohlo být implementováno, včerejší tisková konference vnesla do strategie více světla.

Namátkové testy budou provedeny pomocí výtěru ze slin a údajně budou schopny odhalit, zda je řidič aktuálně pod vlivem drog.

Konopí, které Malta legalizovala pro osobní potřebu v roce 2021, bylo potvrzeno jako jedna z látek, na které budou tyto výtěry testovat.

Na otázku, zda budou řidiči penalizováni za konzumaci konopí den před testováním, profesor Richard Muscat navrhl, že by tomu tak nebylo a že by drogu odhalil pouze v případě, že ji řidič „nedávno“ požil.

Dodal, že v testu nebyla žádná tolerance a nebude oznámena žádná volnost.

Zdroj: businessofcannabis.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa