Ukrajina schválila první čtení zákona o legalizaci léčebného konopí

Ukrajina schválila první čtení zákona o legalizaci léčebného konopí

Politici na Ukrajině schválili v prvním čtení návrh zákona, který umožní legalizaci konopí pro léčebné použití. 

Úředníci odhlasovali přijetí zákona o regulaci konopí pro lékařské, vědecké a průmyslové využití v prvním čtení ve Nejvyšší radě (parlamentu) Ukrajiny ve čtvrtek 13. července.

Pro návrh zákona na plenárním zasedání hlasovalo celkem 268 poslanců, přičemž svou podporu veřejně vyjádřili prezident Zelenskyj a ministr zdravotnictví Viktor Liaško .

Návrh zákona navrhuje vytvořit regulační podmínky pro zákonný omezený oběh konopí, konopné pryskyřice, konopných extraktů a tinktur pro jejich použití pro lékařské, průmyslové a vědecké účely.

Ukrajinští poslanci hlasovali pro návrh zákona. Foto s laskavým svolením Iryny Rachynské.

Lékařům bude povoleno předepisovat léky na bázi konopí na stavy včetně bolesti a PTSD. 

Od ruské invaze v únoru 2022 si země vytrpěla více než rok konfliktu. Ministerstvo zdravotnictví dříve odhadlo, že kolem čtyř milionů lidí zažije nejen posttraumatickou stresovou poruchu , ale i další problémy duševního zdraví způsobené traumatem.

Jen před týdny Zelenskyj naléhal na poslance, aby legalizovali léčebné konopí a pomohli zemi vzpamatovat se z „traumatu války“, zatímco Liashko v příspěvku na Facebooku dne 7. června 2022 uvedl, že na schválení zákona „není čas čekat“ to by umožnilo více pacientům přístup k „nezbytné léčbě rakoviny a posttraumatické stresové poruchy způsobené válkou“.

Celostátní průzkum provedený během Zelenskyyho volební kampaně také ukázal, že 65 % populace bylo pro legalizaci konopí pro léčebné použití. 

Miliony pacientů z toho mít prospěch

Aktivisté vedou kampaň za legalizaci léčebného konopí na Ukrajině již řadu let a věří, že má potenciál pomoci milionům veteránů a pacientů v zemi. 

Dva předchozí návrhy zákonů o regulaci léčebného konopí v Radě neuspěly. Před čtvrtečním hlasováním globální organizace včetně Mezinárodní aliance pro kanabinoidní léky (IACM), IACM Patient Council , Evropské koalice pro spravedlivou a účinnou drogovou politiku a Drugs Peace Institute Netherlands zaslaly dopisy a videa s podporou na podporu léčebné využití konopí.

Iryna Rachynska z ukrajinských pacientů řekla Cannabis Health: „Dlouhých šest let jsme se snažili přesvědčit naše úředníky, aby hlasovali pro dostupnost těchto léků v naší zemi. Uspořádali jsme desítky trpělivých akcí, tiskových konferencí, apelů pacientů do parlamentu, dopisů, rozhovorů v hromadných sdělovacích prostředcích, ale bylo příliš těžké přimět naše poslance, aby pro to hlasovali. Nyní se na aktivitách na podporu zákona podílí veřejný sektor, pacienti, armáda, lékaři a dokonce i celebrity.

Iryna Rachynska z Patients of Ukraine.

Rachynska říká, že mnoho pacientů užívalo léčebné konopí nelegálně, přičemž někteří k němu měli legální přístup poté, co uprchli do jiných evropských zemí s liberálnějšími zákony, když konflikt vypukl.

„Na Ukrajině jsou miliony lidí, kteří trpí následky války,“ říká.

„Už máme statisíce lidí po amputaci. Počet lidí s posttraumatickou stresovou poruchou se zvyšuje a ministerstvo zdravotnictví oficiálně tvrdí, že čtyři miliony lidí budou potřebovat lékařské ošetření pro své psychické potíže. Jsou to lidé, kteří přišli o své rodiny a domovy, kteří byli svědky strašných válečných událostí, kteří sami mají válečné trauma. Válka nás zabíjí, i když se vrátíme domů.“

Dodává: „Kromě toho jsou na Ukrajině dva miliony pacientů s těžkými chorobami, kteří potřebovali léčebné konopí před válkou v plném rozsahu. Nyní máme šest milionů lidí, kteří tyto léky naléhavě potřebují.“

„Vítězství“ občanské společnosti Ukrajiny

Návrh nyní projde řadou pozměňovacích návrhů a návrhů, než se bude konat druhé hlasování. 

V rozhovoru pro Cannabis Health bezprostředně po hlasování Rachynská popsala zprávu jako „vítězství“ a uvedla, že návrh zákona prošel „nejtěžší první fází“. 

„Otevřeli jsme příležitost zmírnit bolest a zmírnit psychologické trauma z války pro miliony zraněných a nevyléčitelně nemocných lidí,“ řekla.

„Je to další vítězství odpovědné občanské společnosti Ukrajiny. To znamená, že občanská společnost má vliv na parlament a prezidenta a my máme schopnost vybudovat evropskou cestu rozvoje a respektování lidských práv.

Zdroj: Cannabishealthnews.co.uk, Sarah Sinclair

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa