Forbes.com: Philip Morris koupí izraelskou společnost na inhalování konopí Syqe Medical až za 650 milionů dolarů

Forbes.com: Philip Morris koupí izraelskou společnost na inhalování konopí Syqe Medical až za 650 milionů dolarů

Americká nadnárodní tabáková společnost Philip Morris se chystá získat izraelskou společnost na výrobu konopných inhalátorů Syqe Medical až za 650 milionů dolarů, čímž se stane jednou z největších společností v celosvětovém konopném prostoru.

Jak poprvé informovalo izraelské zpravodajské médium Calcalist , Philip Morris plánuje zpočátku investovat 120 milionů dolarů, aby pomohl společnosti Syqe Medical získat povolení od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro její inhalátor.

Pokud inhalátor projde klinickými testy a získá schválení FDA, Philip Morris získá všechny akcie společnosti Syqe Medical za 650 milionů dolarů.

Tato akvizice bude provedena prostřednictvím dceřiné společnosti Philip Morris, Vectura, která se zaměřuje na technologii inhalátorů a byla zakoupena za 1,44 miliardy dolarů v roce 2021 jako součást strategie společnosti přejít na bezkuřácké alternativy.

Dohoda se společností Syqe by pro nadnárodní tabákovou společnost znamenala významný krok vpřed, aby pronikl do konopného průmyslu.

Jak uvedlo několik zpravodajských médií, pokud společnost dosáhne ocenění 650 milionů dolarů, Syqe vstoupí do ligy první desítky největších konopných společností na světě, spolu s průmyslovými giganty jako Tilray a Aurora.

Konopný inhalátor Syqe

Philip Morris již v roce 2016 investoval do Syqe 20 milionů dolarů, čímž potvrdil příslib svého inovativního přístupu.

Primárním produktem společnosti Syqe je inhalátor s odměřenými dávkami určený pro léčbu bolesti pomocí léčebného konopí. Klíčová inovace spočívá v inhalátoru Syqe, který místo zpracovaných produktů využívá surové květenství rostliny konopí. Inhalátor navíc umožňuje přesné měření dávky určené pro každého pacienta.

Společnost Syqe, kterou založil Perry Davidson v roce 2011, získala investice v celkové výši 83 milionů $ , což představuje více než osm let vývoje.

V tomto období společnost získala povolení k dovozu léčebného konopí pro výzkumné účely od nizozemské společnosti Bedrocan Cannabis Corp.

Konopný inhalátor Syqe byl oficiálně uveden na trh v roce 2019 a prodáván a distribuován izraelskou farmaceutickou společností Teva a v současné době je k dispozici v Izraeli a Austrálii za cenu přibližně 550 USD.

Podle oficiálních údajů je k začátku července v Izraeli 125 099 pacientů. Podle izraelského magazínu cannabis.com však produkty inhalátorů Syqe pravidelně nakupuje jen malý počet, méně než 100 pacientů.

V roce 2021 Kanada udělila souhlas s léčebným konopným zařízením Syqe, ale zdá se, že produkt ještě nebyl uveden na trh.

V únoru společnost Syqe Medical uzavřela dohodu s izraelským ministerstvem obrany, že poskytne inhalátor a náplně SyqeAir veteránům, kterým je předepsáno léčebné konopí k inhalaci.

Potenciální akvizice společnosti Philip Morris by mohla být jednou z nejvýznamnějších za poslední roky, což naznačuje rostoucí význam lékařských technologií v izraelském zdravotnickém sektoru.

Stejně jako Philip Morris i další tabákové nadnárodní společnosti zkoumaly v posledních letech investice do konopného průmyslu.

Mezi nimi britská nadnárodní tabáková společnost Imperial Brands investovala do Oxford Cannabinoid Technologies (OCT).

Altria Group získala 45% podíl ve skupině Cronos za zhruba 1,8 miliardy USD; nedávno však bylo oznámeno, že Cronos Group zkoumá potenciální možnosti prodeje.

Imperial Brands investovala 123 milionů dolarů do Auxly Cannabis Group a BAT uvedla na trh svůj první vapingový produkt CBD a investovala 25 milionů dolarů do Trait Biosciences, kanadské společnosti zaměřující se na nápoje na bázi CBD.

Zájem klíčových hráčů tabákového průmyslu o konopný prostor je však evidentní nejen v obchodních operacích, ale také v lobbistických snahách zasadit se o legalizaci konopí ve Spojených státech.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa