Kanada – Dohled v Britské Kolumbii nad obchody s konopím se nedaří

Kanada – Dohled v Britské Kolumbii nad obchody s konopím se nedaří

Úřední audit zjistil, že konopnému regulačnímu odvětví chybí zaměstnanci a nástroje k zajištění dodržování zákonů.

Vládní auditoři Britské Kolumbie zjistili, že provinční úřad odpovědný za zajištění toho, aby licencované maloobchodní prodejny s konopím dodržovaly zákon, je nedostatečně zajištěný a postrádá pro tuto práci klíčové nástroje.

Oddělení vnitřního auditu ministerstva financí úřadu generálního inspektora zjistilo, že se inspektoři nezaměřují na nejrizikovější oblasti a pravděpodobně podceňují to, jak často obchody porušují pravidla určená k ochraně veřejného zdraví a snižování kriminality.

V BC je asi 500 legálních soukromých maloobchodních prodejen s konopím a vládní pobočka, která pro ně zajišťuje dodržování a vymáhání, také pokrývá 10 000 licencí na lihoviny a povolení pro asi 30 000 speciálních akcí ročně.

„Vzhledem k nedostatku hodnocení, monitorování a specializované kapacity není provinční úřad schopen potvrdit, že jsou zákonné požadavky dodržovány, ani kvantifikovat rizika na úrovni daného odvětví,“ uvádí zpráva auditorů s tím, že namísto proaktivního monitorování rizik je třeba zvolila především „reaktivní přístup“.

26stránková zpráva Compliance and Enforcement of Cannabis Retail Stores obsahovala 14 doporučení, která by podle interních vládních auditorů program zlepšila a učinila jej efektivnější.

Zpráva vládních auditorů sice uznala co se v tomto konopném průmyslu osvědčilo, a poznamenala, že resort má kvalifikované zaměstnance, kteří spolupracují v celé provincii. 

Zároveň uvedla, že celý resort bude potřebovat „moderní a sofistikovaný přístup“, který se dokáže rychle přizpůsobit měnícím se podmínkám odvětví, a identifikovala způsoby, jak celý proces posílit a zefektivnit.

Inspekční postupy postrádají schopnost odhalit, zda se nelegální konopí prodává v licencovaných obchodech, a pobočka provádí omezenou činnost, aby sledovala, zda nezletilí mají přístup ke konopí buď v obchodech nebo prostřednictvím online prodeje, uvádí zpráva.

„Pokud LCRB dostatečně nemonitoruje oblasti s vyšším rizikem, její aktivity neodhalí související neshody,“ uvádí zpráva . „Například monitorování týkající se nezletilých osob, které mají přístup ke konopí, a nezákonné činnosti v [prodejnách s konopím] je omezené a nemusí odhalovat oblasti nedodržování.

Zpráva dále poznamenává, že hlavními cíli federální vlády pro legalizaci konopí je ochrana veřejného zdraví, snížení kriminality a zabránění přístupu mládeže ke konopí.

Zdroj: thetyee.ca/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa