Niger – Láska k marihuaně a státní převrat

Niger – Láska k marihuaně a státní převrat

Africký stát Niger miluje konopí, řadí se mezi její největší světové spotřebitele. Nicméně tento týden prošel Niger státním převratem. Vojáci zaútočili na hlavní město a členové prezidentské gardy zadrželi prezidenta Mohameda Bazouma v jeho paláci v hlavním městě Niamey.

Niger je vnitrozemská země v západní Africe. Na severozápadě jej ohraničuje Alžírsko, na severovýchodě Libye, na východě Čad, na jihu Nigérie a Benin a na západě Burkina Faso a Mali. V roce 1960 se Niger oprostil od Francouzské kolonizace a získal plnou nezávislost. Niger je stále jedna z nejchudších zemí světa.

Konopí se do Nigeru dostalo ve 20. století. Na začátku 70. let ho vojáci konzumovali, aby potlačili bázlivost. Později se mezi 80.-90. lety stala populární mezi mládeží. Nicméně konopí jako takové je v Nigeru stále nezákonné a pokud se vás rozhodnou chytit, hrozí za to minimální trest 12 let vězení.

Pro Paříž i Washington je Niger strategickou zemí v boji proti islamistickému terorismu. Je považována za „jednoho z nejspolehlivějších spojenců USA“ proti Al-Káidě, Islámskému státu a Boko Haram. EU, USA a Spojené království prohlásily, že stojí za prezidentem Mohamedem Bazoumem a pracují na řešení.

Wagnerova skupina, ruská žoldácká skupina vedená Jevgenijem Prigožinem, je v Africe aktivní a přihlásila se k zásluhám za převrat.

“ Stalo se to, že lid svedl boj Nigeru proti kolonialistům “ řekl Prigozhin v hlasové zprávě zveřejněné na kanálu Telegram pod značkou Wagner. 

„Je to vlastně získání nezávislosti a zbavení se kolonialistů.“

Nigerijci celkově milují marihuanu natolik, že pro ni mají své vlastní přezdívky včetně kaya, wee-wee, igbo, oja, gbana, blau, kpoli a abana. Ve videokomunikaci muž identifikovaný jako plukovník-major Amadou Abdramane pro rebely a obklopený několika zjevnými vojáky oznámil:

„Rozhodli jsme se skoncovat s režimem, který znáte.“ Doufáme, že to neznamená, že občané ztratí přístup k oja, zejména lékařské marihuaně.

Zdroj: thefreshtoast.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa