Albánie oficiálně osvětluje pěstování lékařského a průmyslového konopí

Albánie oficiálně osvětluje pěstování lékařského a průmyslového konopí

Albánie se stala nejnovější evropskou zemí, která oficiálně legalizovala „pěstování a zpracování rostliny konopí a výrobu jejích vedlejších produktů pro lékařské a průmyslové účely“.

Hlasování, které se konalo v pátek 21. července, se již setkalo s tvrdou kritikou jak ze strany vládnoucí Socialistické strany, tak od opozičních hlasů, které tvrdí, že návrh zákona „udělí zločineckým skupinám“ a udělá z Albánie „republiku konopí“.

Zatímco pokračuje debata o tom, zda vývoj pomůže nebo zabrání šíření zločineckých organizací v zemi, které jsou i nadále hlavní silou v obchodování s drogami v celé Evropě, jiní naznačili, že by to mohlo mít významné důsledky pro širší evropský průmysl.

Generální ředitel SOMAÍ Pharmaceuticals Michael Sassano řekl Business of Cannabis , že návrh zákona „vyvine tlak“ na pěstitelské možnosti v sousedních zemích.

Zákon

16. června albánská rada ministrů odhlasovala schválení návrhu zákona o legalizaci produkce konopí pro léčebné a průmyslové účely.

Po tříhodinové debatě, která trvala do sobotních ranních hodin, albánský parlament hlasoval 69 hlasy proti 23 pro schválení návrhu zákona.

Nový zákon má za cíl regulovat pěstování, zpracování, oběh a vývoz konopí, jeho vedlejších produktů a finálních produktů pro lékařské i průmyslové účely.

Další klíčovou hnací silou zákona, kromě snahy o regulaci stávajícího nezákonného trhu s konopím v zemi, je „růst ekonomiky“ a generování příjmů prostřednictvím zdanění.

Podle nového zákona může nyní o licenci požádat každá osoba s tříletou praxí v produkci, pěstování a oběhu konopí pro léčebné účely v některé ze zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj).

Tato podmínka tříletých zkušeností byla kritizována řadou místních odborníků, kteří varovali, že by to mohlo znamenat, že z toho budou mít větší prospěch „zahraniční podnikatelé“ než albánští občané, protože „prakticky žádná“ ze současných albánských konopných společností tento požadavek nesplňuje. .

Licence budou udělovány nově vytvořenou „národní agenturou pro kontrolu konopí“ a budou trvat 15 let, přičemž každé tři roky bude probíhat ověřování splnění podmínek licence.

„Národní registr licencovaných subjektů bude regulovat kontrolovanou produkci konopí pro léčebné účely. Lékařská licence umožňuje přepravu semen, rostlin a dokonce i produktů a vedlejších produktů,“ řekla ministryně zdravotnictví Ogerta Manastirliu.

Tato agentura bude údajně spolupracovat s albánskou policií a částmi ministerstva zdravotnictví, zemědělství a vnitra Albánie a bude jí udělena pravomoc ukládat sankce každému, kdo poruší podmínky nově stanoveného právního rámce.

Levné pěstování, ale žádný domácí lékařský trh 

Zatímco pěstování konopí pro různé účely bylo nyní schváleno, právní status léčebného konopí v Albánii byl jen málo objasněn.

To znamená, že konopí pěstované v Albánii může být povoleno pouze pro vývoz do zbytku Evropy.

Nový zákon dále uvádí, že maximální plocha, kterou lze obdělávat v celé zemi, je 200 hektarů.

Navzdory tomu pan Sassano vysvětlil: „Sousedi (Albánie) s EU, Řecko a dokonce i kontinentální Makedonie, jsou starší pěstitelské země a budou mít mnoho starostí, protože Albánie má nižší nákladovou strukturu a podmínky pro pěstování, které jsou méně vlhké a prospěšnější. v mnoha částech.

„Více evropských pěstitelských zemí, jako je Albánie, skutečně změní krajinu a vyvine tlak na místní pěstitele z EU z dražších regionů a regionů s méně osvětlením, jako je Dánsko.“

Během debat před hlasováním se diskuse stočila také k významnému potenciálu Albánie pro průmyslové pěstování konopí vzhledem k její bohaté půdě a ideálnímu klimatu.

Cílem nového zákona bude údajně přísně kontrolovat, jak se konopí pěstuje, a zároveň i nadále podporovat konopné podniky, jak se rozvíjejí.

Zdroj: businessofcannabis.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa