Japonsko kriminalizuje užívání konopí, ale povolí lékařskou marihuanu

Japonsko kriminalizuje užívání konopí, ale povolí lékařskou marihuanu

Tokio – Užívání marihuany bude kriminalizováno podle revizí japonského zákona o kontrole konopí, uvedl expertní komisi ministerstva zdravotnictví ve zprávě zveřejněné 11.

Komise odborníků, vedený profesorem Shonan University of Medical Sciences Tsutomo Suzuki, učinil rozhodnutí kvůli obavám ze zneužívání této drogy mladými lidmi. Mezitím komise také dospěl k závěru, že léky odvozené z marihuany – v současnosti omezené v Japonsku – by měly být povoleny. Komise odborníků nyní začne projednávat konkrétní opatření před revizemi zákona o kontrole konopí v příštím roce.

Zatímco současný zákon přijatý v roce 1948 zakazuje držení a pěstování konopí, neexistuje žádný trestní postih za jeho užívání, jako je jeho kouření. Zavedení ustanovení o zákazu užívání drogy bylo dříve odloženo, protože farmáři, kteří pěstují rostlinu, která se používá k výrobě konopných provazů „shimenawa“ pro šintoistické svatyně a další použití, ji mohou při práci vdechovat.

V únoru ministerstvo zdravotnictví předložilo odbornému panelu výsledky testů, které ukazují, že v moči farmářů nebyly zjištěny žádné kanabinoidy. V reakci na to komise dospěla k závěru, že „neexistují žádné rozumné důvody pro neuvalení sankcí za užívání (marihuany)“. Zpráva upozornila na potřebu stanovit trest za užívání drogy vedle současných trestů za držení (odnětí svobody s prací na pět let nebo méně) a pěstování (odnětí svobody s prací na sedm let nebo méně).

Během diskusí tři z 12 členů komise protestovali proti zavedení nových trestních sankcí a vyjádřili názory jako „to jde proti celosvětovému trendu zaměřování se na podporu zotavení“ a „nelze říci, že užívání konopí způsobuje společenské škody, a neexistují žádné věcné důvody pro provedení (trestní sankce).“ Jiné strany, včetně podpůrné skupiny pro narkomany, rovněž požadovaly „podporu“ namísto „trestního trestu“ a požadovaly zrušení tohoto ustanovení.

V důsledku toho komise odborníků také zmínil snahu o prevenci relapsů, včetně léčby drogové závislosti, a posílení podpory sociální rehabilitace.

V roce 2020 bylo podle předběžných údajů do případů souvisejících s konopím, které mimo jiné zaznamenala policie a odbor pro kontrolu narkotik ministerstva zdravotnictví, zapojeno 5 273 lidí. Počet případů se za posledních pět let zdvojnásobil na nové rekordní maximum v souladu s rostoucím používáním internetu. Jednotlivci do 30 let tvořili 65 % z celkového počtu.

Mezitím by podle zprávy bylo povoleno lékařské použití drog pocházejících z konopí, které jsou v současné době v zemi omezeny. Komise odborníků dospěl k závěru, že kromě dovozu by měla být povolena výroba a prodej léčebného konopí, pokud to národní vláda povolí.

Léčebné konopí bylo schváleno v mnoha zemích, včetně Spojených států amerických, a používá se k léčbě neléčitelné epilepsie a k potlačení bolesti při rakovině, ale jeho dovoz a používání je v současné době v Japonsku zakázáno podle zákona o kontrole konopí. Rostoucí počet lékařů a dalších v Japonsku požadoval zrušení zákazu používání.

Odborná komise přezkoumala současný zákon o konopí, který ukládá předpisy na základě částí rostliny konopí, a považovala za vhodné je upravit tak, aby se omezení zaměřila na látku zvanou tetrahydrokanabinol (THC), halucinogen. Komise vyzval k revizi zákona o organizaci distribučních a řídících struktur, včetně licenčního systému, aby bylo možné užívat marihuanu v lékařství.

Zdroj: mainichi.jp (Japonský originál od Hidenori Yazawa, Lifestyle and Medical News Department)

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa