Nechte se unést kuchyně plné svěžesti a syté chutě. My jsme si pro vás připravili recept na salát, který se stane korunou vašeho denního menu. Jeho nádherná kombinace zeleniny, semínek a ořechů vytvářející neodolatelnou symfonii chutí, která rozzáří váš talíř. Připravte se na osvěžující zážitek, který vám přinese sytost, svěžest a výjimečnou gastronomickou radost.
Postup přípravy
- Bílé zelí očistíme, nastrouháme do mísy, přidáme nastrouhané červené zelí. Přidáme očištěnou nastrouhanou mrkev a nakrájené řapíky celeru.
- Do malé misky dáme džus olej, sirup, ocet, prošleháme zálivku metličkou a nalijeme k zelí. Necháme uležet v chladu alespoň hodinu. Není to nutné, ale je to lepší. Přidáme dle chuti loupaná konopná semínka, nasekané ořechy nebo brusinky (spařené na sítku a propláchnuté studenou vodou), promícháme.
- Jednotlivé porce posypeme cibulkou nebo petrželkou (omytou, okapanou a nasekanou) a můžeme podávat Hodí se i k bezmasým pokrmům jako např. knedlíky nebo noky s vejci, zapečené brambory apod., ale i k masu.
Poznámka autorky receptu
Dělám salát ze syrového zelí, ale lze udělat i ze spařeného, ovšem pak musíme počítat s tím, že se bílé zelí obarví, viz poslední foto. Zelí přeliji v míse každé zvlášť vřelou vodou, po 3 minutách scedím, propláchnu studenou a nechám dobře okapat.
Suroviny
Menší porce 4 Větší porce
250 g bílého zelí, 50 g červeného zelí, 1 střední mrkev, 2 řapíky celeru, 1 lžíce loupaných konopných semínek, 1 lžíce slunečnicových semínek, volitelné: ořechy a brusinky, půl lžičky soli, cibulku a petrželku na posyp,
Zálivka:
50 ml jablečného džusu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sirupu nebo medu, 2 lžíce octu – vinný, rýžový nebo jablečný
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *