Jpost.com: Legální lékařská marihuana: izraelští pacienti ztrácejí výhody

Jpost.com: Legální lékařská marihuana: izraelští pacienti ztrácejí výhody

TECHNICKÉ ZÁLEŽITOSTI: Mnoho z přibližně 120 000 Izraelců s licencí k užívání léčebného konopí čelí rostoucím nákladům, větší byrokracii a větším potížím při získávání jejich medikamentu.

Navzdory své velikosti je třetím největším exportérem lékařské marihuany na světě s více než 30 licencovanými pěstiteli po celé zemi – někteří, jako Canonic společnosti Rehovot, využívají špičkovou technologii k vývoji nových kmenů konopí k léčbě fyzických a duševních onemocnění.

Zároveň však mnoho z přibližně 120 000 Izraelců s licencí k užívání léčebného konopí čelí rostoucím nákladům, větší byrokracii a větším potížím při získávání jejich dodávek.

Aby se mohl kvalifikovat pro lékařskou licenci na marihuanu , musí být pacient postižen poruchou nebo nemocí, jako je PTSD, chronická bolest, epilepsie a Crohnova choroba.

Lékařský systém

Podle obyvatele a pacienta Modi’in Harryho Rubensteina izraelský systém lékařské marihuany zcela opustil pacienty, jako je on sám.

Rubenstein, kterému byla diagnostikována ankylozující spondylitida, forma artritidy, poprvé získal licenci před sedmi lety, kdy systém vyžadoval standardní platbu od všech pacientů ve výši 370 NIS měsíčně, za což jste mohli dostávat předepsané množství v gramech. Poznamenal, že i když je tento systém levný, vedl k dlouhým frontám v několika obchodech, kde bylo možné si marihuanu vyzvednout.

CANONIC PROCHÁZÍ své závody přísným testováním a zajišťuje tak nejlepší produkt pro své pacienty
(foto kredit: Troy O. Fritzhand)

Nové zákony však způsobily, že pacienti jako on musí nesmírně bojovat a platit vysokou cenu, aby dostali své recepty. Proces udělování licencí vyžaduje, aby pacienti museli znovu žádat o licenci každých šest měsíců nebo jeden rok. To samo o sobě byl problém, ale nyní je potřeba dodatečný dopis od psychiatra, pro který se schůzky plní na více než rok, což mnoha pacientům brání v obnovení licence a v důsledku toho je nutí obrátit se na mnohem dražší černou trh pro jejich léky.

Aby toho pro některé nebylo málo, systém měsíčních plateb již neexistuje a nyní si pacienti musí kupovat marihuanu v 10gramových dávkách. Průměrná cena za 10 gramů je 400 NIS, přesto Rubensteinovo měsíční předepsané množství je 30 gramů. To znamená, že jeho měsíční náklady na zdravotní péči vzrostly z 370 NIS na 1 200 NIS, což pro něj nedává smysl.

Navzdory dlouhému čekání na licenci lze „poradcům“ zaplatit tisíce šekelů za urychlení procesu. Rubenstein řekl, že „neví, kdo má z tohoto systému prospěch“. Dodal, že je tak snadné se seznámit s nebezpečnými drogami, jako jsou opioidy, zatímco příjem lékařské marihuany je mnohem obtížnější.

Pro některé pacienty se tento proces poněkud zjednodušil. Podle předpisů přijatých Zdravotním výborem Knessetu v červnu nebudou pacienti trpící epilepsií, Crohnovou chorobou, demencí, autismem, zhoubnými nádory, roztroušenou sklerózou nebo AIDS a nevyléčitelně nemocní pacienti, u nichž se neočekává, že budou žít déle než šest měsíců, vyžadovat licenci k nákupu lékařské marihuany. To však nepomáhá pacientům jako Rubenstein, který je nucen „vypořádat se s bolestí hlavy a stresem“ „zaostalého“ systému.

Léčebné konopí značky CANTEK v jejich vnitřním pěstírně v Mavki’im v jižním Izraeli. 
(kredit: RAPHAEL KADISHZON)

V roce 1964 výzkumníci z Hebrejské univerzity Raphael Mechoulam a Yechiel Gaoni poprvé izolovali THC, aktivní sloučeninu v marihuaně, čímž odstartovali to, co nakonec začalo postupné, ale progresivní mezinárodní hnutí směrem k lékařskému využití marihuany a na některých místech k rekreačnímu využití. Mechoulam zůstal předním globálním výzkumníkem marihuany až do své smrti v roce 2003.

V 90. letech se marihuana stala legální pro lékařské použití a podle Dr. Arnona Afka, zastupujícího hlavního lékaře Izraelské konopné asociace, jakož i zástupce generálního ředitele Sheba Medical Center a bývalého generálního ředitele ministerstva zdravotnictví , průmysl od té doby udělal skoky a svázal se.

Z pohledu ministerstva by podle něj mělo být konopí jako každá jiná droga na předpis, protože „skutečně může lidem pomoci“. Ale aby se tak stalo, potřebuje více struktury.

„Když mluvíte o lékařském konopí, není to totéž jako pěstování doma, což je nezákonné; musí se pěstovat [ve] správných podmínkách… Máte například pacienty s chemoterapií… nebo děti s epilepsií… Potřebujete strukturu,“ řekl.

K růstu cen uvedl, že v dnešním světě medicíny je „nemožné“ udržet cenové hladiny jako v minulosti. Není rozumné účtovat si stejnou částku za různé recepty konopí. Například s jakýmkoli jiným lékem, pokud by existovaly možnosti pro 400 mg. nebo 800 mg., ceny by nebyly stejné.

Afek však sympatizuje s pacienty, kteří musí platit více, a nabídl vhodnější řešení – přidání marihuany do zdravotního koše. „Větší otázkou je, proč lidé musí platit, když je to lék?“

Pokud jde o dlouhé čekací doby, řekl, že je to obrovský problém, „jeden z nejhorších problémů, kterému izraelský zdravotnický systém čelí, a to nejen v [případě] konopí“. Z tohoto důvodu se snaží napravit problém nedostatku lékařů a zdravotnických pracovníků a usiluje o otevření nejmodernější soukromé lékařské instituce na Reichmanově univerzitě.

Lékařská marihuana je lék, zdůrazňuje, takže musí existovat bariéry a předpisy by měly být „založené na lékařských konzultacích“. Proto jsou nutná psychiatrická vyšetření. Z jeho slov se zdá, že lékařské zařízení tvrdě pracuje na pomoci pacientům, i když nemusí vždy pociťovat výhody.

Prohlídka výzkumných a vývojových zařízení

Generální ředitel Ofer Haviv ve společnosti Canonic obchodované na TASE a NASDAQ, dotaci Evogene, poskytl listu The Jerusalem Post prohlídku výzkumných a vývojových zařízení (největší v Izraeli) a vysvětlil, jak společnost testuje nové kmeny konopí.

Evogene se specializuje na manipulaci s rostlinami za účelem produkce lepší úrody. Dělá to v průběhu zemědělského cyklu ve všem, od kukuřice po marihuanu. Pro konopí jsou klíčem genomika a chemie. Podle Haviva společnost „kombinuje obojí, aby našla nejlepší shodu a napětí“ pro pacienty. Ředitel šlechtění rostlin Dr. Michi Brog popsal proces pěstování v uzavřeném prostředí.

Ve svém výzkumu zjistili, jak rostlina ovlivňuje úroveň bolesti v konkrétních oblastech lidského těla. Díky tomu je Canonic schopen vypěstovat kmeny, které jsou téměř dokonale zaměřeny na specifické potřeby pacientů, což zajišťuje, že těm, jako je Rubenstein, se dostane té nejlepší možné péče.

Těmto zemědělským pokrokům výrazně napomáhá umělá inteligence, něco nového a jedinečného v oblasti konopí. Funguje to spojením metabolitů, molekul, které pomáhají při signalizaci, jako je THC, s oblastmi, jako je stres a bolest. Říkají tomu „Indicator AI“ a používají se v jejich systémech ChemPassAI a GeneRator AI.

Haviv řekl, že „potřebuje všechna data k maximalizaci klinických účinků, prémiovému vzhledu a ziskové produkci“. Data obsažená ve výpočtech systému AI společnosti jsou věci, jako je genetika a chemie rostliny. Díky tomu zaznamenali za poslední dva roky 20% nárůst THC a pro své pacienty mnohem lepší produkt.

Uvnitř jejich skleníků – kde v současnosti rostou, nikoli v plně vnitřních podmínkách, které jsou plánovány na blízkou budoucnost – je přítomen štiplavý zápach marihuany. Prodávají hlavně rostliny, i když produkují nějaké oleje. Jejich konopí se prodává pod jejich vlastní značkou, ale také bíle označeno jiným značkám prodávajícím v zemi. Izrael je jediným místem, kde dnes prodávají, zhruba ve 110 lékárnách.

Tato nabídka se také dostává do ulic prostřednictvím aplikací jako Telegrass a dalších prodejen, a to navzdory oficiálnímu nezákonnému statusu konopí v Izraeli. Rekreační využití je všude a v Tel Avivu je nemožné jít po ulici nebo v kavárně a neucítit závan sladké vůně hořící marihuany. Navzdory pokusům o návrhy zákonů o legalizaci rekreačního užívání, politické úvahy různých stran pravděpodobně udrží konopí v oficiálním no-go stavu. Ale v podstatě, pro osobní použití, je to cokoli, díky čemuž je Izrael jednou z nejvíce přátelských zemí pro konopí na světě, na stejné úrovni jako legální lokality jako Amsterdam, Colorado a Kalifornie.

Haviv si stěžuje na rostoucí cenu lékařské marihuany v zemi, proti čemuž se snaží bojovat, i když to bylo obtížné kvůli nárůstu mezinárodních pěstitelů prodávajících v zemi, kteří zaplavují trh velmi vysokými cenami vysoce kvalitních produktů a velmi nízké ceny za nekvalitní produkt.

To opakoval i pacient Modi’in Rubenstein, který řekl, že v Izraeli není nouze o velmi kvalitní lékařskou marihuanu – pokud tomu váš rozpočet vyhovuje.

Pro ty, kteří to potřebují, to však není luxus. Výzvou, před kterou průmysl v budoucnu stojí, je, jak poskytnout lidem, jako je Rubenstein, náležitou péči o jejich specifické potřeby, aniž by to zruinovalo.

Autor: TROY O. FRITZHAND

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa