Mprnews.org: Jak vypadají první dny oslav legalizace v Minnesotě? (Foto)

Mprnews.org: Jak vypadají první dny oslav legalizace v Minnesotě? (Foto)

Lidé napříč Twin Cities v úterý vydechli vzduch – jak s úlevou, tak s oblakem kouře. Byl to dlouho očekávaný první den, kdy bylo legální vlastnit a užívat konopí rekreačně v Minnesotě (pro dospělé 21 a starší).

„Dnes jsme v Minnesotě zrušili prohibici, která měla být zrušena před mnoha a mnoha lety. Ale lepší pozdě než nikdy,“ řekl bývalý guvernér Jesse Ventura na akci legalizace konopí v centru Minneapolis.

Byla to jedna z mnoha oslav, kde se lidé scházeli, aby byli ve společenství. MPR News se šly na dvě party zeptat lidí: co pro vás znamená dnešek?

Oslava v ‚canna-baru‘ v St. Paul

V úterý odpoledne se lidé sešli na párty v Potshotz, baru v St. Paul, který prodává nápoje napuštěné THC získaným z konopí, jako je chytře pojmenované šampaňské Mary Jane. Začalo to reggae hudbou a prostorem na terase vyhrazeným pro lidi ke kouření konopí. 

„Lidé, kteří posledních 30, 40 let museli kouřit ve skříni, jsou nyní schopni vyjít ven a užít si něco veřejně,“ řekl David Tolchiner, majitel Potshotz a sousedního Midway Saloon.

„Je to vlastně skvělé, protože pak lidé mohou přestat chodit do vězení, přestat dostávat lístky na trávu, která se ve skutečnosti pěstuje na zemi,“ řekl obyvatel St. Paul a účastník večírků Charles McNish, který hovořil o přátelích a rodině kriminalizovaných za trávu. „Už to mělo být dávno legální. Chci říct, chápu republikánskou stranu, ale chci říct, že tráva tu byla ještě předtím, než začaly zákony.

Mezi těmi, kteří slavili na slunné terase, byl Marty Super. Jako člen představenstva Minnesota NORML začal obhajovat legalizaci konopí v roce 2010, když jeho manželce diagnostikovali terminální nádor na mozku.

„Abychom se zbavili nevolnosti, chodili jsme k lékaři každý týden a on neustále zkoušel různé léky. Většina z nich měla hrozné vedlejší účinky. Byly stále dražší a dražší. A marihuana fungovala lépe než kterákoli z nich. A jediným vedlejším účinkem bylo, že se na pár hodin cítila lépe. A když umíráte a jste nemocní, je to docela důležité,“ řekl. 

Super řekl, že legalizace rekreačního užívání je „jen jeden krok, dokud nebude na stejné úrovni jako alkohol a tabák“, přičemž paritu definoval jako „můžete růst, kolik chcete, můžete vlastnit, kolik chcete; při prodeji nebo držení by neměly být žádné trestné činy.“

Historický den přilákal také přátele Kenzi Sullivana a Iana Pongratze z Wisconsinu.

„Představuje pouze schopnost vybrat si, jak chcete trávit svůj čas, a schopnost učinit toto rozhodnutí pro sebe, spíše než nechat to být cenzurováno za vás,“ řekl Pongratz. Doufá, že Wisconsin brzy legalizuje konopí.

Minneapolis se vypne, aby se rozsvítilo

First Avenue v centru Minneapolis byla vyzdobena zelenou barvou. Lidé v tričkách s marihuanovými hříčkami se objímali a smáli se venku na ulici, která byla kvůli oslavě uzavřena. Do noci kouřili jointy a brali hity z bongů, zatímco řečníci uvnitř připomínali konec „prohibice“.

„Kouřím trávu a stýkám se s politiky. Máme dobrý den,“ řekl Darrell Paulsen a usmíval se pod svou LED čepicí.

Paulsen řekl, že užíval marihuanu v lékařství více než 30 let. Byl jedním z mnoha lidí, kteří v úterý řekli, že legalizace rekreačního konopí jim umožňuje pociťovat menší úzkost z jeho konzumace venku.

„Je to spíš klid… Nemusíš být tak paranoidní nebo co, víš?“ Jen bezpečnost,“ řekla 22letá Sariel Sanchezová. Řekla, že se dříve obávala, že bude uvězněna.

Nosha Edwards vyjádřila svou naději, že lidé s obviněními z trávy mají své záznamy vyčištěné, což je proces, který stát právě začíná . Chce si založit vlastní obchod s konopím a těší se na to, jak lze dolary z daní z konopí znovu investovat do komunit.

„Mám pocit, že je to pro stát opravdu dobrá věc,“ řekla.

Venkovní slavnosti představovaly více než tucet místních podniků prodávajících THC nápoje a produkty CBD a také „místo pro konzumaci konopí“, kde nadšenci konopí sdíleli květiny, poživatiny a další.

Uvnitř sdíleli politici DFL pódium s aktivisty, podnikateli s konopím a mužem, který byl dříve uvězněn za držení trávy.

„Všichni z vás se objevili, abyste bojovali, abyste řekli, že chceme změnit svět, a takhle to vypadá, že to je změna, kterou chcete ve světě vidět,“ řekl státní zástupce Jess Hanson, DFL-Burnsville.

Večer pokračoval hudebními vystoupeními, včetně hudebního debutu US Rep. Ilhana Omara s kapelou Marijuana Deathsquads, který ten večer vystoupil jako Ilhan Omar and the Music Rockers.

Prodejci uvnitř propagovali černé a místní podniky. Jak oslavenci, tak politici stáli na propasti nové éry Minnesoty, zdálo se, že otázky, kdo bude mít z legalizace prospěch.

„Nechte si peníze v Minnesotě,“ řekl Ventura jásajícímu davu. „Kupte si Minnesotu pěstovanou.“ Koupit vyrobené v Minnesotě. Koupit Minnesota schválená.“

Vzhledem k federálnímu zákonu se veškeré konopí prodávané v Minnesotě musí pěstovat zde.

Ventura se vrátil na výsluní politiky, aby pomohl prosadit legalizaci konopí. Teď flirtuje s tím, co dál.

„Přemýšlel jsem, že možná budu muset kandidovat na prezidenta, abych to federálně legalizoval.“ Protože kdybych byl prezidentem, nebyly by žádné federální zákony o konopí. Byli by pryč,“ řekl k jásání davu.

Bývalý guvernér Minnesoty James Ventura hovoří úterní oslavy na First Avenue u příležitosti legalizace
Dlouholetá aktivistka a právnička Nekima Levy-Armstrongová hovoří během úterní oslavy na First Avenue u příležitosti legalizace marihuany pro rekreační účely.
Nicole Neri pro MPR News
Členové publika jásají, když Rep. Alicia Kozlowski hovoří během oslavy na First Avenue v úterý legalizace rekreační marihuany.
Nicole Neri pro MPR News
Členové publika pořizují videa, jak bývalý guvernér Minnesoty Jesse Ventura hovoří během úterní oslavy na First Avenue u příležitosti legalizace rekreační marihuany.
Nicole Neri pro MPR News
Diváci tleskají, když bývalý guvernér Minnesoty Jesse Ventura hovoří během úterní oslavy na First Avenue u příležitosti legalizace rekreační marihuany.
Nicole Neri pro MPR News

Zdroj: mprnews.org/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa