Malta – Obhájci zdůrazňují pozitivní účinky reformy konopí uprostřed obav z „normalizace“ marihuany

Malta – Obhájci zdůrazňují pozitivní účinky reformy konopí uprostřed obav z „normalizace“ marihuany

Zavedení reformy konopí na Maltě údajně přineslo „významnou transformaci“ pro zdraví a pohodu spotřebitelů, a to i přes určité obavy opozičních skupin, že se konopí „normalizuje“.

V prosinci 2021 se Malta stala první zemí v Evropě, která dala zelenou konopí pro rekreační využití. Podle zákona o reformě konopí je nyní spotřebitelům povoleno nosit na veřejnosti až 7 g konopí a pěstovat čtyři rostliny doma, aniž by jim hrozilo trestní stíhání. 

V rámci svého plánu reformy se Malta rozhodla zavést model sociálního klubu namísto vytvoření komerčního trhu, kde spotřebitelé museli kupovat konopí prostřednictvím neziskových sdružení. 

Andrew Bonello, prezident Releaf Malta, hlavní advokátní skupiny v zemi, se zamýšlí nad vývojem za posledních 18 měsíců a říká, že návrh zákona byl pro spotřebitele nesmírně přínosný, protože nabízí určitou ochranu před kriminalizací a sociálním stigmatem a zároveň podporuje pocit komunity.

„Začátkem roku 2022 přinesl maltský reformní zákon o konopí významnou transformaci ve zdraví a pohodě místních spotřebitelů. Dříve představovala kriminalizace spotřeby, držení a pěstování konopí značná rizika. Se zavedením částečné dekriminalizace však byla spotřebitelům poskytnuta určitá úroveň ochrany,“ říká Cannabis Health.

„Tento posun znamená změnu v maltské politice týkající se konopí, kdy vláda a ARUC [Úřad pro odpovědné užívání konopí] zdůrazňují, že se spotřebiteli by se nemělo zacházet jako se zločinci. Jejich přístup se soustředí na sociální spravedlnost a lidská práva.

Ale dodal: „Navzdory tomuto progresivnímu postoji konzervativní frakce nadále šíří dezinformace a vyvolávání strachu o reformě.“

Obavy, že se konopí „normalizovalo“

Dvě z největších maltských nevládních organizací působících v oblasti zneužívání návykových látek nedávno oznámily výrazný pokles počtu volání o pomoc od uživatelů konopí v roce 2022.

Nadace OASI a Caritas Malta – které byly obě proti změně politiky – vyjádřily obavy, že tento pokles je způsoben tím, že se užívání konopí v posledním roce „znormalizovalo“. 

Začátkem tohoto měsíce byl ředitel Charity Anthony Gatt citován místními médii : „Uznáváme, že velké procento těch, kteří užívají konopí, se na něm nestane závislými , ale připravujeme cestu pro ty, kteří chtějí kouřit rekreačně. se také bude muset vypořádat s vyšším procentem lidí, kteří budou muset zaplatit cenu závislosti.“

Bonello však zůstává „nepřesvědčený“, že změna zákona vedla k nárůstu problematického užívání konopí mezi maltskými občany.

„Hypotéza normalizace naznačuje, že by mohlo dojít ke zvýšenému užívání určité látky, spíše než aby odradila jednotlivce od vyhledávání služeb. A naopak, právní změny bez komercializace prokázaly jejich schopnost chránit lidi při řešení sociálního stigmatu,“ říká. 

„Je důležité poznamenat, že pro tyto organizace je jakákoli spotřeba nad 3,5 g považována za závislost. Lidé si možná také uvědomili, že existují alternativní možnosti rehabilitace a léčby nad rámec tradičního přístupu obhajovaného náboženskými organizacemi, jako je abstinence.“

Andrew Bonello, prezident Releaf Malta.

Místo toho by Bonello uvítal, kdyby byly zdroje nasměrovány do oblastí s větším zájmem, jako je řešení rostoucího užívání syntetických drog mezi mladými lidmi.

Dodává: „Velkým znepokojením je nedostatek pozornosti rostoucímu trendu užívání syntetických drog mezi mladistvými. Zdravotní služby a rehabilitační centra, financovaná daňovými poplatníky, by se měla zaměřit na tento problém spíše než vyvolávat nepodložené poplachy.

Smysl pro komunitu a svobodu

Spíše než zvýšení spotřeby se má za to, že návrh zákona přinesl širší pocit „komunity“ a „svobody“ mezi spotřebiteli a domácími pěstiteli, kteří spíše otevřeně mluví o svých aktivitách.

„I když konkrétní údaje nemusí toto tvrzení podporovat, nejsme přesvědčeni, že užívání konopí eskalovalo,“ pokračuje Bonello.

„Namísto toho pozorujeme pocit soudržnosti komunity, kterou usnadňují zejména platformy sociálních médií. Vzniklo mnoho pěstitelských dílen a domácí pěstitelé hrdě sdílejí fotografie svých zahradnických úspěchů a jejich kolegové si aktivně vyměňují rady ohledně optimálních technik. 

„Tento posun je významný, zvláště s ohledem na tvrdé tresty, které byly dříve za pěstování uvaleny. Ačkoli je svoboda, kterou komunita zažívá, poněkud omezená, stále má zásadní význam.“

Dlouho očekávané asociace konopí 

Releaf považuje současné limity držení, stanovené na 7 g na veřejnosti a 50 g (sušené konopí) doma, za „nepřiměřeně nízké“, zejména s ohledem na dekriminalizaci pěstování až čtyř rostlin. 

Mezitím jsou spotřebitelé stále omezeni v tom, kde mají legální přístup ke konopí, s dlouho očekávanými asociacemi pro konopí, které ještě nejsou funkční. 

V červnu 2023 bylo oznámeno , že bylo podáno 26 žádostí o konopné asociace, ale země zatím nemá svůj první klub v provozu. 

ARUC zveřejnilo své požadavky teprve začátkem tohoto roku a proces podávání žádostí, který byl zahájen v únoru, byl popsán jako „nadměrně byrokratický“. Bonello také vyjádřil znepokojení nad tím, že požadavky na asociace vyloučily mnoho původních pěstitelů, čímž promeškali příležitost „řešit minulé nespravedlnosti“.

Vzhledem k tomu, že spotřebitelé nesmějí konopí s nikým sdílet nebo je darovat, jsou ti, kteří si nemohou vypěstovat vlastní, stále odkázáni na nelegální trh, což vede k policejním hlášením o nárůstu nelegálního prodeje konopí a případům „obchodu s drogami“. 

„Omezení sdílení a darování, kategorizované jako obchodování s lidmi, může zbytečně zaplétat členy komunity do právních problémů, což vede k dlouhým soudním sporům, vysokým poplatkům za právníky a negativnímu dopadu na duševní pohodu,“ říká Bonello. 

„Netrpělivě očekáváme možnost spotřeby na místě, jakmile budou sdružení funkční, protože to těmto organizacím umožní implementovat skutečné iniciativy na snižování škod.“

Přístup ke snižování škod

Všechny asociace konopí musí splňovat určité požadavky stanovené ARUC, jejichž cílem je snížit škody. Kluby se například nesmějí nacházet minimálně 250 metrů od škol a středisek mládeže a jejich reklama není povolena. 

I když neexistuje žádný cenový strop ani limit THC, směrnice uvádějí, že asociace by se měly snažit prodávat své konopí za nižší cenu než na nelegálním trhu, přičemž prodej polotovarů a alkoholu je zakázán. 

Pomineme-li problémy se zuby, Bonello nadále doufá, že tento přístup ke snižování škod povede ke zdravějším konzumním návykům a důkazní základně, která pomůže utvářet budoucí politiky. 

„Založení konopných asociací je velkým příslibem v poskytování bezpečného a inkluzivního prostředí pro komunitu, aby se mohla zapojit do otevřených diskusí o pozitivních iniciativách. Patří mezi ně výběr vhodnějších kultivarů a osvojení si zdravějších postupů konzumace,“ dodává. 

„S asociacemi, které zahrnují školení o snižování škod, očekáváme pozitivní vývoj pro komunitu. Shromažďování základních údajů dále pomůže při formulování budoucích politik založených na lidských právech a důkazech, které se odkloní od moralistických principů minulosti.

Zdroj: cannabishealthnews.co.uk/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa