První výtěztví! – Časová osa hnutí za legalizaci marihuany v Coloradu

První výtěztví! – Časová osa hnutí za legalizaci marihuany v Coloradu

V historickém víru obchodu a konopí se ve středu 1.1.2014 v Coloradu otevřely první obchody na světě s licencí k legálnímu prodeji marihuany komukoli staršímu 21 let. Od Telluride po Denver stály tisíce lidí celé hodiny ve frontách, aby si koupili legální marihuanu poté, co nepředložili nic víc než občanský průkaz.

Aktivisté marihuany oslavovali den jako předěl ve snaze zvrátit zákony proti konopí. Majitelé obchodů – z nichž někteří uvedli, že účast překonala i jejich vlastní ambiciózní očekávání – se obávali, že dojdou zásoby. Policie nehlásila žádné problémy s davy a vládní úředníci žasli nad klidem. …A teď zpátky v čase. Píše se rok 1975

r. 1975

Colorado se stává jedním z 10 států, které dekriminalizují marihuanu, na základě zprávy federální komise z roku 1972 od Nixonovy administrativy. Zpráva, známá jako The National Commission on Marihuana and Drug Abuse, neboli Shafer Commission, doporučila Kongresu, aby zmírnil tresty za užívání a držení marihuany a používal jiné metody k odrazení od nadměrného užívání. Coloradský zákon učinil z držení méně než 1 unce malicherný přestupek s pokutou 100 dolarů, s tvrdšími důsledky za držení více než unce, záměr distribuovat a pěstovat.

r. 2000

Colorado legalizuje lékařskou marihuanu. Pozměňovací návrh 20, známý jako zákon o lékařském použití marihuany, prošel s 54 procentní podporou voličů. Zákon povoluje užívání marihuany „pro osoby trpící vysilujícím zdravotním stavem“. Tyto stavy zahrnují rakovinu, glaukom a léčbu stavů, jako jsou záchvaty, silná bolest atd. Pacienti nemohou vlastnit více než 2 unce a ne více než šest rostlin. Kouření na veřejnosti nebylo povoleno.

r. 2006

Všeobecné volby v roce 2006 nabízejí pozměňovací návrh 44, celostátní opatření pro legalizaci marihuany. Neuspěje, proti je 58 procent voličů, ačkoli v Breckenridge to schvaluje více než 70 procent voličů. Novela by umožnila lidem ve věku 21 let a starším legálně vlastnit až 1 unci marihuany. Veřejná spotřeba by podle pozměňovacího návrhu 44 nebyla povolena.

2009

Voliči ve městě Breckenridge hlasují pro dekriminalizaci marihuany 73 procenty. Podobně jako u neúspěšného pozměňovacího návrhu 44 mohou lidé ve věku 21 let a starší vlastnit 1 unci nebo méně marihuany.

2010

Breckenridgeovo opatření ohledně marihuany vstupuje v platnost. Kouření na veřejnosti není povoleno. Dekriminalizace znamená, že držení 1 unce nebo méně bylo považováno za přestupek a trestalo se pokutou 100 USD plus soudní výlohy.

2012

Pozměňovací návrh 64 prošel celostátně 6. listopadu 2012 asi o 55 procent, čímž se Colorado stalo jedním z prvních států, které legalizovaly marihuanu pro rekreační účely. Stát Washington také schválil zákon o rekreační marihuaně nazvaný Iniciativa 502, podobný dodatku 64. Tento dodatek uvádí, že kdokoli starší 21 let, který má platný vládní průkaz totožnosti, může kupovat, kouřit a vlastnit marihuanu. Rezidenti státu mohou nakoupit až 1 unci v jedné transakci.

28. května 2013

Guvernér John Hickenlooper podepisuje několik zákonů, které mají regulovat rekreační marihuanu, včetně limitů na hladiny v krvi při řízení (5 nanogramů aktivního THC na mililitr), limitů na to, kolik si může rezident mimo stát koupit za jeden nákup (1/ 4 unce) a zřízení voličských referend pro zdanění (požadující 15procentní spotřební daň a dodatečnou 10procentní daň z obratu) nelékařské marihuany.

Září 2013

Dne 9. září 2013, Colorado Department of Revenue přijímá konečná nařízení pro rekreační podniky s marihuanou s Colorado Retail Marihuana Code (HB 13-1317). To zahrnuje otázky, jako jsou licenční poplatky, sledování inventáře, bezpečnostní požadavky, likvidace odpadu, balení a reklama a další. Předpisy nabývají účinnosti dnem 15. října 2013.

Listopad 2013

Díky voličům prošel návrh AA, který navrhoval daň z prodeje rekreační marihuany. 25procentní daň se skládá z 10procentní daně z obratu nad rámec 15procentní spotřební daně z celostátního prodeje rekreační marihuany. Očekává se, že tato 25procentní státní daň vygeneruje každý rok 70 milionů dolarů. Prvních 40 milionů dolarů půjde na stavbu škol a zbytek bude použit na regulaci marihuanového průmyslu a na přípravu vzdělávacích kampaní. V Summit County je také místní 5procentní spotřební daň nad rámec 25procentní státní daně.

1. ledna 2014 „Den první“

Firmy otevírají své brány, aby poprvé začaly prodávat marihuanu pro rekreační účely. V mnoha podnicích se stáhnou fronty, kde se čeká až 20 minut a více. Rekreační podniky s marihuanou ve Frisco a Silverthorne odhadují 200 až 500 zákazníků v první den, označovaný jako „Zelená středa“. Breckenridge Cannabis Club odhaduje, že má v den otevření téměř 1500 zákazníků.

A atmosféra? Mrkni …!

…A finálně! …Sean Azzariti první voják, který si na základě post traumatického válečného syndromu může konečně koupit legální marihuanu!

…a den druhý !

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa