Uruguay: Za 6let legálního prodeje konopí bylo prodáno více než 10 tun

Uruguay: Za 6let legálního prodeje konopí bylo prodáno více než 10 tun

Uruguay byla první zemí, která legalizovala veškerou spotřebu konopí. To bylo v prosinci 2013. V červenci 2017 umožnil prodej konopí v maloobchodních prodejnách a od té doby bylo nakoupeno přes 10 milionů gramů.

V červenci uplynulo šest let od doby, kdy jihoamerický národ umožnil maloobchodníkům legálně prodávat konopí, a nově zveřejněná data osvětlují, jak úspěšný byl konopný program.

Institut pro regulaci a kontrolu konopí v jihoamerické zemi zveřejnil čísla, která podrobně popsal Forbes .

Konopné lékárny v Uruguayi „prodaly mezi 19. červencem 2017 a 19. červencem 2023 10 693 210 gramů marihuany,“ uvádí zpravodajský portál .

„V současné době má 61 509 registrovaných osob nárok na přístup do lékáren za účelem nákupu marihuany. Kromě toho existují tři společnosti vyrábějící konopí a prodej marihuany je povolen ve 37 lékárnách rozmístěných v deseti odděleních po celé zemi,“ uvedl  Forbes .

„Kromě toho je v současné době 14 592 registrovaných uživatelů pro domácí pěstování a 10 486 členů konopných klubů napříč 306 kluby.“

Uruguay se zapsala do historie před téměř deseti lety, kdy se stala první zemí, která v prosinci 2013 legalizovala všechny fáze procesu konopí – pěstování, prodej a kouření.

Agentura Reuters to v té době nazvala „průkopnickým sociálním experimentem, který bude bedlivě sledovat další národy diskutující o liberalizaci drog“.

Ve skutečnosti Uruguay dekriminalizovala držení konopí již v roce 1974. Pěstování a prodej květináčů však byly legální až po schválení zákona z roku 2013, který byl koncipován jako pokus zbrzdit moc obchodníků s drogami v zemi. .

Jak tehdy Reuters vysvětlila , ačkoli jiné „země dekriminalizovaly držení marihuany a Nizozemsko povoluje její prodej v kavárnách“, Uruguay se stala „první zemí, která legalizovala celý řetězec od pěstování rostliny po nákup a prodej jejích listů“.

Legální prodej marihuany začal v červenci 2017, kdy nový zákon udělal z „lékárníků dealery“, jak uvedl The New York Times .

Ale jak už tehdy Times vysvětlily, implementace nového zákona o konopí nebyla úplně hloupá. Zákon byl „pro mnoho Uruguayců sporný“ a poznamenal, že jeho „nejožehavější část – vytvoření systému pro státem řízenou výrobu a prodej marihuany – trvalo roky, než se vypracovalo“.

„Vládní úředníci se obávali, že povolení konopné scény, jako je ta v Amsterodamu, by způsobilo, že by Uruguay byl vyvrhelem mezi sousedními zeměmi, kteří by se obávali legalizace. Vyvinuli tedy obtížný registrační proces a vyloučili marketing země jako mekky hrnkové turistiky. Podle zákona mohou kupovat nebo pěstovat květináče pouze uruguayští občané a legální obyvatelé s trvalým pobytem,“ uvedl tehdy Times .

Zpráva z roku 2020 zjistila, že legalizace nevedla k prudkému nárůstu spotřeby konopí mezi teenagery v Uruguayi.

Studie zveřejněná v International Journal of Drug Policy zjistila, že „neexistuje žádný důkaz o dopadu na užívání konopí nebo vnímané riziko užívání“ mezi mládeží v zemi.

„Naše zjištění poskytují určitou podporu tezi, že státní regulační přístup Uruguaye k nabídce konopí může minimalizovat dopad legalizace na užívání konopí mladistvými,“ uvádí studie. 

„Naše studijní období zároveň představuje přechodné období: přístup do lékáren, zdaleka nejoblíbenější způsob přístupu, byl k dispozici až v létě 2017. Další studie bude důležitá pro posouzení dlouhodobých dopadů plně implementovaný režim legalizace výsledků užívání látek.

Studie, která byla účtována jako „první empirický důkaz o dopadech [zákona] na užívání konopí mladistvými a související rizika“, rovněž zjistila, že po legalizaci nedošlo k „nárůstu vnímání dostupnosti konopí ze strany studentů“.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa