Kde je Cannabis v Africe legální? (Foto)

Kde je Cannabis v Africe legální? (Foto)

Celkem 9 afrických zemí do určité míry legalizovalo konopí. Patří mezi ně Lesotho, Jižní Afrika, Zimbabwe, Malawi, Zambie, Maroko, Ghana, Rwanda a Uganda, která ovšem nedávno konopí zpětně rekriminalizovalo. Žádná africká země nelegalizovala konopí pro rekreační použití. Jižní Afrika však dekriminalizovala držení a osobní užívání malého množství konopí. Zde je obecný přehled právního postavení konopí v některých afrických zemích:

1) Lesotho

Lesotho se stalo první africkou zemí, která legalizovala pěstování a vývoz konopí pro léčebné účely v roce 2017. Země zavedla systém licencí pro pěstování a zpracování konopí. Konopí v Lesothu je nezákonné pro jakékoli použití, ale z velké části je tolerováno. Konopí je v zemi široce produkováno a je nejvýznamnější plodinou v zemi. V roce 2000 se odhadovalo, že 70 % konopí v Jižní Africe pochází z Lesotho. V roce 2017 se Lesotho stalo prvním africkým státem, který udělil licenci na pěstování léčebného konopí.

2) Jižní Afrika

V roce 2018 Ústavní soud Jižní Afriky dekriminalizoval soukromé užívání a pěstování konopí pro osobní spotřebu. Předpisy a specifika týkající se komerční výroby a distribuce se však stále vyvíjejí.

3) Zimbabwe

V roce 2018 Zimbabwe legalizovalo pěstování konopí pro lékařské a vědecké účely. Vláda zavedla licenční systém pro výrobu, zpracování a vývoz konopí. Konopí je v Zimbabwe nezákonné s výjimkou licencovaného lékařského použití a jeho držení může být potrestáno až 12 lety vězení. Konopí může být nazýváno mbanje .

4) Malawi

V roce 2020 Malawi legalizovalo pěstování, zpracování a vývoz konopí pro léčebné a průmyslové účely. Cílem země je vytvořit regulovaný trh pro produkci konopí.

5) Zambie

Konopí v Zambii je nelegální pro rekreační použití . V prosinci 2019 byl jednomyslným rozhodnutím legalizován pouze pro export a léčebné účely. Konopí je v Zambii známé jako Zam-Blaze „chamba“, chwang nebo dobo .

6) Uganda

Konopí v Ugandě nebylo od 5. května 2023 legalizováno Ústavním soudem poté, co byl zrušen zákon zakazující jeho užívání. Bylo rozhodnuto, že „[…] protože ustanoveními, která zakazovala obchodování s miraa, se parlament nezabýval nezávisle na ostatních ustanoveních zákona o omamných a psychotropních látkách (kontrola) z roku 2015, je jen rozumné, aby celý zákon je zrušen“. Nicméně konopí bylo nedávno pro své účinky v Ugandě z pět rekriminalizováno.

Droga je místně označována jako njaga’nebo ‚shada‘. Konopí je jedinou drogou vyráběnou v zemi.

7) Maroko 

Maroko má dlouhou historii pěstování konopí, zejména v severní oblasti země. I když je konopí technicky nelegální, zůstává významnou součástí místní ekonomiky a vláda podnikla kroky k regulaci a kontrole pěstování v určitých oblastech.

8) Ghana 

Konopí v Ghaně je nezákonné bez licence od ministra zdravotnictví, ale tato země patří spolu s Nigérií mezi země západní Afriky , které nelegálně produkují konopí. Konopí v Ghaně je známé jako tráva nebo ďábelský tabák ( obonsam tawa ) 

9) Rwanda

Rwanda udělala významný krok v roce 2021 tím, že uzákonila nový řád, který legalizuje léčebné použití marihuany. Legislativa rovněž stanoví předpisy upravující pěstování, zpracování, vývoz, jakož i lékařské a výzkumné aplikace konopí. Konopí ve Rwandě je legální pro léčebné účely, ale nelegální pro rekreační účely.

Jak Afrika pokračuje v cestě legalizace a regulace konopí, má příležitost utvářet budoucnost globálního konopného průmyslu. Využitím svých jedinečných genetických zdrojů, kulturního dědictví a příznivých podmínek pěstování se Afrika může etablovat jako respektovaný hráč na celosvětovém trhu s konopím, přispívat k ekonomickému rozvoji, zdraví a pohodě svých lidí a podporovat udržitelné postupy.

Budoucí perspektivy pro konopí v Africe jsou slibné za předpokladu, že bude věnována pečlivá pozornost odpovědné regulaci, zapojení komunity, vědeckému výzkumu a spolupráci. S vyváženým a inkluzivním přístupem má Afrika potenciál stát se vůdčí silou v globálním prostředí konopí a zároveň zajistit blahobyt a prosperitu svých obyvatel.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa