Businessofcannabis.com: „Nejdůležitější“ reforma konopí v Německu od roku 2017 odstraňuje první překážky

Businessofcannabis.com: „Nejdůležitější“ reforma konopí v Německu od roku 2017 odstraňuje první překážky

Německo učinilo významný krok ke splnění svých ambiciózních plánů na zavedení rámce konopí pro dospělé tento týden poté, co návrh zákona schválil Bundesregierung (federální kabinet).

Zatímco pasáž je jen prvním krokem na žebříčku k uvedení zákona do platnosti, jeho architekt doufá, že se to podaří do konce roku.

Německé podniky s konopím, z nichž mnohé zaznamenaly ve zprávách prudký nárůst cen akcií , možná nedostaly přesně to, v co doufaly, když byl projekt legalizace oznámen před dvěma lety.

Nyní, když se legislativní ples dal do pohybu, však mnozí optimisticky věří, že Německo bude brzy na cestě k plné legalizaci za „bodem, odkud není návratu“.

Regulace konopí pro dospělé v největší evropské zemi

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach na tiskové konferenci ve středu (16. srpna) po schválení návrhu zákona kabinetem zdůraznil, že jeho schválení „znamená zlom v tom, co bohužel byla neúspěšná protidrogová politika týkající se konopí“.

182stránkový dokument se zaměřuje na pilíř 1 německé konopné strategie, který se snaží dekriminalizovat držení až 25 g konopí, umožnit spotřebitelům pěstovat až tři vlastní rostliny a regulovat zavádění konopných sdružení až 500 lidí.

Poté, co byly jeho původní plány, odhalené v loňském roce ve svém „Eckpunktepapieru“, téměř zamítnuty Evropskou komisí , poslední iterace návrhu zákona se v podstatě snaží prosadit vše, čeho může vláda dosáhnout, aniž by ji mezinárodní zákonodárci zatlačili zpět.

Jak řekl tento týden pro Neue Zürcher Zeitung David Henn, výkonný ředitel Cannamedical : „Vše, čím jste si jisti, že můžete projít, bylo zabaleno do prvního pilíře zákona: reklasifikace, domácí pěstování, konopné kluby.“

Poté, co byl v červenci zveřejněn návrh nové „legalizační lehké“ strategie, došlo k výraznému odporu ze strany mnoha v odvětví, pokud jde o to, co bylo považováno za nadměrnou regulaci, jak již dříve uvedl Business of Cannabis .

Po konzultačním období, ve kterém bylo obdrženo přes 50 připomínek z průmyslu, připravilo ministerstvo zdravotnictví poslední revidovanou verzi návrhu zákona.

Ke zklamání mnohých bylo vyřešeno jen málo do očí bijících problémů, které stojí v cestě tomu, aby návrh zákona mohl dosáhnout svých ambicí.

„Byrokratický přebytek“ 

Kai-Friedrich Niermann, právník a odborník na konopí, řekl Business of Cannabis , že věří, že tento návrh zákona je „katastrofa“, když vidí, že projekt legalizace „utekl do prázdna“.

Vše je z alarmismu zdravotní politiky podřízeno ochraně nezletilých a ochraně zdraví a zcela se zříká liberálních, sociálně spravedlivých a proveditelných předpisů.

Tvrdí, že hlavní cíle návrhu zákona, konkrétně chránit spotřebitele před nelegálním trhem a zajistit, aby se co nejvíce konopí pěstovalo legálními prostředky, jsou omezovány „byrokratickým přetěžováním“.

„S tímto účtem vám může být dovoleno nosit 25 gramů bez pokuty, ale jinak se mnoho nemění, zejména v situaci dodávek pro uživatele. Cokoli jiného by bylo zdobení oken. Nelegální trh si zachová svůj význam a ani policii ani soudům neuleví zavedení četných trestů a pokut.“

Podle nově zveřejněné předlohy „smí dospělí sami pěstovat až tři rostliny konopí pro vlastní spotřebu“.

Pan Niermann poukazuje na to, že ustanovení, která to obklopují, totiž že smíte skladovat pouze 25 gramů konopí najednou, nedávají smysl.

„Znění důvodové zprávy k zákonu na straně 109 uvádí toto: „Spíše by mělo být zajištěno, že dospělí mohou postupně sklízet svou vypěstovanou rostlinu konopí do té míry, že vlastní maximálně 25 gramů sklizeného konopí pro vlastní potřebu. spotřeba.‘

„Tento výběr slov jasně dokazuje, že autoři tohoto návrhu nemají o pěstování konopí vůbec ponětí. Když je rostlina připravena ke sklizni, je třeba ji sklidit v celku a dále zpracovat, tedy usušit a ořezat. Následná sklizeň není nikdy možná.“

Tyto překážky samopěstování znamenají, že se spotřebitelé musí obrátit na pěstitelské svazy, které jsou „zcela přeregulované 20 rozsáhlými paragrafy“.

„Uvidí se, kdo by chtěl podstoupit toto mučení, nehledě na otázku financování kultivace, pokud ji mají nést výhradně její členové a nesmí být zaměřena na zisk. Navíc platí rozsáhlý zákaz sponzorství,“ pokračoval pan Niermann.

Na tento zákaz sponzorství upozornila také Německá asociace konopných podniků (BvCW) .

„BvCW vidí potřebu prověřit plánovaný zákaz sponzoringu, protože např. B. podpora odborného vzdělávání, podpora výzkumu a realizace odborných akcí a veletrhů by měla být i nadále možná,“ uvedlo.

Sdružení, které mezi 90 členů čítá mnoho největších německých provozovatelů, poukázalo na řadu dalších oblastí, v nichž „doufá v další důležitá a proveditelná zlepšení“, včetně „těžko pochopitelné“ regulace týkající se konopí, která byla původně zamýšlena. být zrušen.

„Tato těžko srozumitelná „klauzule o intoxikaci“ již vedla ke konfiskaci konopných polí a trestnímu stíhání mnoha obchodníků kvůli neškodnému konopí. Zdá se, že nezávislý zákon o průmyslovém konopí (LebenshanfG) dává smysl pro obnovení německé konkurenceschopnosti farmářů a německého průmyslového konopného průmyslu.

„V oblasti léčebného konopí jsou stále zapotřebí naléhavé změny, jako je zjednodušení pěstování v Německu, zvýšení svobody léčby pro lékaře, podpora výzkumu a zlepšení úhrad.

„Nejdůležitější reforma od roku 2017“

Zatímco mnozí v tomto odvětví se domnívají, že je zjevně potřeba vykonat práci, skutečnost, že zákon překonal regulační startovní čáru, byla široce oslavována jako pozitivní krok vpřed pro celý evropský konopný průmysl.

Navzdory jejich obavám BvCW uvedl: „Pro konopný průmysl je tento návrh zákona nejdůležitější reformou od zavedení pravidelných receptů na léčebné konopí v roce 2017.“

Návrh zákona se nyní musí prosadit jak v Bundestagu, tak v Bundesratu, což je proces, od kterého se očekává, že německý parlament bude na toto téma snášet „mnoho vzrušených debat“.

Lauterbachův návrh má svůj podíl odpůrců, od dětských lékařů po soudce, policii, opoziční strany a dokonce i z řad jeho vlastních sociálních demokratů (SPD).

Navzdory tomu je sám Lauterbach přesvědčen, že návrh zákona bude schválen, a během tiskové konference mnohokrát uvedl, že nevyžaduje schválení v zemské komoře a že ministerstvo očekává, že vstoupí v platnost do konce roku, přičemž jen málo změny v průběhu parlamentního procesu.

Pan Niermann si byl méně jistý. Řekl: „Tento návrh pochází z federálního ministerstva pod vedením SPD. Je sporné, zda koaliční partneři, Zelení a FDP, podpoří takto restriktivní návrh. Jednání o tomto návrhu proto mohou pokračovat měsíce, dokud nebude dosaženo dohody. Usnesení o návrhu zákona v Bundestagu tedy není v žádném případě formalita.“

Niklas Kouparanis, generální ředitel a spoluzakladatel německé konopné společnosti Bloomwell Group, sdílel optimismus pana Lauterbacha a uvedl: „S trojstrannou koaliční vládou „semaforu“ ​​kancléře Olafa Scholze by přijetí zákona mělo být pouhou formalitou, i když některé vášnivé debaty v nadcházejících dnech a týdnech nás čekají.“

„Pokud se ale konopné kluby zahrnuté v legislativě otevřou na začátku příštího roku, byl by to bod, odkud není návratu – politika legislativy pro dospělé musí pokračovat.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa