Thajský Cannabis průmysl je připraven na růst

Thajský Cannabis průmysl je připraven na růst

Legální obchod s marihuanou v zemi – rarita v Asii – se potýká s nadměrnou nabídkou, nelegálním dovozem a nejednoznačností právních předpisů. Investoři se každopádně hromadí.

V Bangkoku je v těchto dnech těžké si nevšimnout výdejen marihuany pro turisty, které se od té doby, co vláda loni dekriminalizovala drogu, rozmnožily.

Řada z nich využívá laxní předpisy k tomu, aby návštěvníkům otevřeně prodávala sušené květy marihuany, které byly nelegálně dovezeny z Kanady nebo Spojených států. Nedávno odpoledne jeden obchod inzeroval svou štiplavou nabídku – odrůdy plevele s názvy jako „Ice Cream Cake“ a „Lemon Cookies“ – jako „nejlepší v Kalifornii“.

Nicméně, na základě několika expertů na konopný průmysl z rozhovorů vyplynulo, že i takové lékárny mohou být brzy mimo provoz kvůli konkurenci, nadměrné nabídce a očekávaným novým regulacím kolem pěstování a prodeje drogy. Ti, kteří přežijí, budou prodávat vysoce kvalitní Cannabis pěstovaný lokálně, což by pomohlo vysvětlit, proč investoři zaorali miliony dolarů do Hi-tech krytých konopných farem po celém Thajsku.

Ačkoli nikdo neví, jaké předpisy nově zvolené vedení země zavede, odborníci na konopný průmysl uvedli, že pravidla s největší pravděpodobností poskytnou investorům větší jasnost a zvýší laťku vstupu na trh způsobem, který bude přínosem pro podniky s nejlepšími domácími dodavatelskými řetězci.

„Přijdou chytré peníze,“ řekl nedávno Sirasit Praneenij, výkonný ředitel společnosti Medicana, která pěstuje marihuanu, na vnitřní konopné farmě v Bangkoku. Měl na sobě bílý laboratorní plášť a stál poblíž pěstíren nabitých LED světly, pokročilými zavlažovacími systémy a řadou mladých rostlin marihuany.

Muž si prohlíží pupeny marihuany v malé sklenici na pultu výdejny trávy.  Na druhé straně pultu stojí žena.
Zákazník, který loni zkoumal marihuanu z lékárny v Bangkoku.Kredit…Lauren DeCicca pro The New York Times

Mnoho thajských pěstitelů konopí, „včetně nás, rádi vyhovíme, za předpokladu, že jsou to zdravé předpisy,“ dodal pan Sirasit, jehož farma za 2 miliony dolarů produkuje 55 až 66 liber měsíčně sušených květů, což je množství, která přináší vysoký příjem. Část z toho se prodává v lékárně sesterské společnosti v centru města, Dr. Dope.

Vzhledem k tomu, že jurisdikce v celých Spojených státech a v dalších zemích neustále liberalizují své zákony týkající se marihuany, novinka legální trávy se pro obyvatele vytrácí. Thajskému průmyslu se ale daří v regionu, kde jsou dlouhé tresty odnětí svobody – nebo ještě horší – i za držení, konzumaci nebo obchodování s marihuanou stále běžnou praxí.

Tak tvrdé zákony kdysi mělo i Thajsko. Když však vláda v červnu 2022 odstranila květiny marihuany ze svého seznamu zakázaných narkotik, přes noc se objevil domácí průmysl, počínaje „náklaďáky na trávu“ v turistických čtvrtích. O méně než rok později bylo registrováno asi 12 000 výdejen – podle některých odhadů více než ve Spojených státech.

Zřejmým lákadlem pro investory je, že thajský konopný průmysl se pěkně snoubí s hlavním zdrojem zákazníků: turisty, kterých bylo před pandemií téměř 40 milionů ročně a kteří se nyní začínají vracet . Pěstitelé říkají, že jejich primárním cílovým trhem jsou turisté, nikoli místní.

Ale protože thajský zákonodárný sbor dosud nepřijal zákon, který by objasnil právní šedé oblasti, toto odvětví existuje ve stavu regulačního limbu. Veškerý prodej je technicky stále pro lékařské účely, i když se konopí v praxi široce používá jako droga na párty a nelegální dovoz se stal tak běžným, že je některé obchody otevřeně inzerují.

Pár hůlek drží pupen marihuany nad otevřenou sklenicí.
Thajsko v červnu 2022 odstranilo květy marihuany ze svého seznamu narkotik, což vedlo k vzestupu konopného průmyslu.Kredit…Lauren DeCicca pro The New York Times

Nadměrná nabídka a nelegální dovoz způsobily, že maloobchodní ceny konopí v posledních měsících klesly asi o třetinu, na ekvivalent asi 22 dolarů za gram, a některé výdejny se během letní mimosezóny kvůli cestovnímu ruchu propadly, řekl Lucksipha Sirithawornsatit, výkonný ředitel společnosti Vinzan, obchodní a marketingová společnost s konopím se sídlem v Bangkoku.

Nejistota je také ohledně toho, jak budou vypadat thajské předpisy týkající se konopí. Srettha Thavisin , nový premiér, kterého thajský parlament zvolil v úterý řekl novinářům před květnovými všeobecnými volbami, že jeho politická strana Pheu Thai si nepřeje „úplnou legalizaci konopí“ a bude podporovat užívání pouze pro lékařské účely.

Zdroj: www.nytimes.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa