Forbes.com: Co by reklasifikace marihuany v Americe znamenala pro průmysl?

Forbes.com: Co by reklasifikace marihuany v Americe znamenala pro průmysl?

Oznámení výzvy k reklasifikaci současného stavu marihuany vzrušilo hráče v oboru, ale neušlo ani kritice.

Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb zaslalo 29. srpna dopis Anne Milgramové, správkyni Agentury pro vymáhání drog, vyzývající k překlasifikování marihuany jako látky seznamu III v rámci zákona o kontrolovaných látkách, jak poprvé uvedl Bloomberg News ve středu 30. srpna.

DEA potvrdilo dopis zaslaný od HHS, které nyní zahájí vlastní přezkum.

Překlasifikování marihuany je malým krokem k plné legalizaci, která by vyžadovala „zrušení plánu“ marihuany, což znamená úplné odstranění látky z CSA.

Přesun klasifikace marihuany ze seznamu I – obsahující vysoce rizikové látky jako heroin, LSD a extáze – do seznamu III, kde lze legálně předepisovat drogy jako ketamin s nižším vnímaným rizikem, by však pro marihuanový průmysl představoval významný posun.

Z politického hlediska by tento krok přinesl prezidentu Joe Bidenovi částečný úspěch, když se blíží k volbám v příštím roce.

Biden představil iniciativy ke zmírnění trestů spojených s užíváním marihuany v říjnu loňského roku. To zahrnovalo prominutí federálních trestných činů prostého držení majetku a povzbuzení guvernérů, aby následovali státní trestné činy. Dále požádal tajemníka HHS a generálního prokurátora USA, aby posoudili klasifikaci marihuany s ohledem na její lékařské aplikace, potenciál zneužití, bezpečnost a rizika závislosti.

Přesunutí marihuany do seznamu III by bylo nejvýznamnější federální reformou této látky v moderní historii. Co by se ale změnilo pro marihuanový průmysl?

Výhody pro podniky z reklasifikace marihuany

Provozovatelé marihuany by upřednostnili úplné zrušení plánu marihuany, což by umožnilo větší flexibilitu pro plné využití potenciálu odvětví.

Patrick Rea, výkonný ředitel Poseidon Garden Ventures, uvedl, že úplné zrušení rozvrhu je lepší a pravděpodobně nejvhodnější možností pro marihuanu. Matt Hawkins, zakladatel a řídící partner společnosti Entourage Effect Capital, však poznamenal, že reklasifikace by mohla podstatně změnit prostředí pro všechny legální subjekty na celostátní úrovni.

Z praktického hlediska by reklasifikace marihuany ovlivnila především zdanění marihuanových společností v celé zemi.

Brady Cobb, generální ředitel společnosti Sunburn Cannabis, vysvětlil, že reklasifikace by byla obrovským krokem vpřed, který potvrzuje léčivé výhody marihuany.

„Tento krok také umožní mezistátní obchod a zároveň odstraní drakonické účinky paragrafu 280E daňového zákoníku,“ řekl.

Podle oddílu 280E zákona o vnitřních příjmech federální zákon stanoví, že podniky zapojené do obchodování s látkami regulovanými podle seznamu I nebo II, včetně marihuany, nemohou žádat o daňové odpočty nebo kredity. Současný stav Marihuana’s Schedule I brání podnikům odečíst základní výdaje z jejich federálních daňových přiznání. Podnikatelé s marihuanou jsou v podstatě povinni platit daně z celého svého příjmu, aniž by měli výhodu využití obchodních výdajů ke snížení svých zdanitelných příjmů. Pokud by byla marihuana překlasifikována do seznamu III, tento scénář by se změnil, což by přineslo prospěch marihuanovým společnostem.

David Goubert, generální ředitel společnosti Ayr Wellness, také zdůrazňuje, že změna termínu přinese mnoho výhod, včetně vytvoření dalších příležitostí pro lékařský výzkum marihuany a signalizace systému trestní justice, že marihuana není vysokou prioritou prosazování.

Ve skutečnosti Dennis Curran, generální ředitel společnosti Acreage, zdůrazňuje, že před námi je ještě mnoho práce. Uznává však, že oznámení naznačuje, že Úřad pro potraviny a léčiva uznal potenciální přínos marihuany pro zdraví, na němž je doporučení HHS postaveno.

„Naléhavě žádáme DEA, aby se řídila tímto doporučením pro vědu a učinila další zásadní krok, který našemu odvětví poskytne zdroje a platnost potřebnou k dosažení našeho plného potenciálu a úspěchu,“ řekl.

Boris Jordan, výkonný předseda Curaleaf, řekl, že oznámení představuje významný politický pokrok, a dodal: „Je načase, aby političtí vůdci „naslouchali voličům v této otázce“ a doufal, že k reklasifikaci „proběhne rychle“.

„Nepřestaneme bojovat za legislativní reformu – která je zásadní pro ochranu zaměstnanců, pacientů, zákazníků a podniků v celé zemi,“ řekl.

Tato zpráva dále vyvolala pozitivní odezvu na akciovém trhu marihuany, což mělo za následek výrazné dvouciferné skoky pro hlavní hráče. Federální uvolnění klasifikace marihuany by ve skutečnosti mohlo potenciálně umožnit velkým burzám zalistovat podniky související s marihuanou a otevřít dveře zahraničním společnostem k prodeji produktů ve Spojených státech.

Kritici reklasifikace marihuany

Reklasifikace marihuany by však stále nedokázala vyřešit další zásadní problémy týkající se současného stavu marihuany v zemi a oznámení o reklasifikaci marihuany se nevyhnulo kritice.

tiskovém prohlášení Drug Policy Alliance vysvětlila, že přechod na Plán III by dostatečně nevyřešil vážné škody v komunitách postižených kriminalizací marihuany. Kontrola CSA by udržela většinu chování marihuany federálně nezákonné. Státní programy marihuany, lékařské i rekreační, by zůstaly federálně zakázány, což by vedlo k potenciálnímu zatčení. Neobčanům může hrozit deportace za účast na marihuaně. Federální zatýkání a stíhání by pokračovalo, stará zatčení by nebyla vymazána a mnozí by zůstali uvězněni za trestné činy s marihuanou. To by také zachovalo odepření federálních výhod těm, kteří byli dříve odsouzeni k marihuaně, a bránilo by spravedlivé hospodářské soutěži mezi malými podniky vlastněnými menšinami a většími korporacemi v odvětví marihuany.

Minority Cannabis Business Association poznamenává v tiskovém prohlášení zaslaném e-mailem, že ačkoli někteří vidí pokrok v návrhu HHS přesunout marihuanu do seznamu III, je důležité si uvědomit, že reklasifikace nezastaví zatýkání spotřebitelů marihuany v prohibičních státech. Během své kampaně v roce 2020 se prezident Biden zavázal „dekriminalizovat“ marihuanu, což je slib dosažitelný pouze úplným odstraněním této látky z CSA.

„Vyzýváme prezidenta Bidena, aby splnil svůj slib, že ukončí zatýkání za marihuanu a úplně odstraní marihuanu z CSA. To je jediný způsob, jak zajistit spravedlnost, sociální spravedlnost a ekonomické příležitosti v konopném průmyslu,“ stojí v tiskovém prohlášení MCBA. 

Zástupce ředitele NORML Paul Armentano v tiskovém prohlášení uvedl , že federální reforma politiky marihuany by měla překlenout propast mezi federálními a státními zákony. Přeplánování marihuany na plán III účinně nevyrovnává konflikt mezi státní legalizací a federálními předpisy a udržuje propast mezi státní a federální politikou marihuany.

„Stejně jako je intelektuálně nečestné kategorizovat konopí na stejné místo jako heroin, je stejně nečestné zacházet s konopím stejným způsobem jako s anabolickými steroidy,“ řekl s odkazem na látky uvedené v seznamu III CSA.

Načasování, kdy by změna termínu mohla vstoupit v platnost, zůstává nejistá. Podle některých odborníků by však mohla být implementována na začátku roku 2024, několik měsíců před prezidentskými volbami v roce 2024.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa