Lucembursko bojuje za výrobu vlastní zásoby léčebné marihuany

Lucembursko bojuje za výrobu vlastní zásoby léčebné marihuany

Zatímco zpráva o legalizaci konopí v Lucembursku obletěla celý svět, domácí zásoba léčebného konopí se stále vyrábí v zahraničí. To by se podle místního výrobce mělo změnit.

Pokud by záleželo na Norbertu Eilenbeckerovi, producentovi konopí s více než 30letou zkušeností ze severu Lucemburska, Lucembursko by se mohlo propůjčit k pěstování léčebného konopí. O potřebná oprávnění již bylo požádáno.

V Lucembursku je povolená produkce konopí s max. hranicí až 0,3 % THC, stejně jako produkty CBD. Toto procento nesmí být překročeno. V rozhovoru pro rádio RTL Eilenbecker doufá, že toto číslo bude revidováno směrem nahoru, jako například ve Švýcarsku, aby dosáhlo 1 %.

Vysvětluje, že takové přizpůsobení by mu usnadnilo práci, protože v případě sucha může hladina THC v rostlině rychle stoupat.

Aktuálně asi 800 pacientů užívá produkty THC nebo CBD ve formě olejů nebo květin na předpis. Léčebné konopí lze získat pouze v nemocničních lékárnách – požadavek, který podle parlamentní odpovědi ministra zdravotnictví z května 2023 pravděpodobně zůstane i v budoucnu .

Léčebné konopí má mnohem vyšší procento THC, často přes 10 %, 18 % nebo více.

„Je to dobrý začátek“

Producent konopí stále vzbuzuje obavy ohledně několika nejednoznačných bodů, a to i ve světle nového zákona o konopí, který umožňuje pěstování až čtyř rostlin doma:

„Je to dobrý začátek, ale stále je potřeba zlepšení“, komentuje Eilenbecker.

Věří, že by bylo možné nalézt efektivnější řešení, kdyby celá Evropa zavedla jednotné předpisy. Po částečné legalizaci konopí v Lucembursku schválilo Německo také zákon , který jde podobným směrem, i když s odlišnými předpisy, zejména ve vztahu k řízení pod vlivem. V Německu je přípustný limit až jeden nanogram THC na mililitr krve, zatímco Lucembursko zaujalo při silničních kontrolách postoj nulové tolerance .

Eilenbecker si posteskl, že „konopí dlouho snášelo neoprávněné útrapy“, zatížené „nepodloženými fámami“ v průběhu let. Je vděčný, že tyto diskuse nyní vede široká veřejnost a že je více jasnosti.

Pokud jde o legalizaci, Norbert Eilenbecker zůstává pevně přesvědčen, že jde o pozitivní vývoj, a tvrdí, že „konopí představuje výrazně méně rizik než alkohol“.

Během rozhovoru také nabídl několik rad: „Jednotlivci, kteří se zajímají o pěstování konopí doma, by mohli zvážit, zda začít s kmeny s nižšími hladinami THC, než postupně přejdou k pěstování svých vlastních odrůd s vyšší sílou.“

Zdroj: today.rtl.lu

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa