Jpost.com: Je kouření konopí skutečně zdravější než kouření tabáku?

Jpost.com: Je kouření konopí skutečně zdravější než kouření tabáku?

Rostliny konopí mohou absorbovat těžké kovy ze svého prostředí a přenést je na osobu, která je kouří.

Přestože se vedlejší produkty konopí používají k léčbě řady zdravotních stavů, kouření konopí nemusí být tak zdravé, jak si někteří lidé myslí, podle nové studie zveřejněné ve středu. 

Recenzovaná studie publikovaná v akademickém časopise Environmental Health Perspectives zjistila, že třetí nejpoužívanější droga na světě může mít ve skutečnosti nějaké znepokojivé zdravotní následky.  

Pomocí dat z National Health and Nutrition Examination Survey (2005–2018) byli vědci schopni analyzovat data od 7254 lidí. Účastníci byli rozděleni do skupin bez marihuany/bez tabáku, exkluzivní marihuany, exkluzivního tabáku a duálního užívání marihuany a tabáku. Krev každé osoby byla testována na 5 kovů a moč byla pozitivně testována na 16 kovů spolu s jejich plazmatickou hmotnostní spektrometrií.

Užívání drog ve Spojených státech

Jak již bylo zmíněno, konopí je třetí nejužívanější drogou na světě, přičemž první je tabák a druhá je alkohol. Od roku 2019 48,2 milionu lidí, neboli 18 % Američanů, uvedlo, že alespoň jednou za poslední rok užilo marihuanu.

Zaměstnanci společnosti Plantis Agro Medical Cannabis kontrolují rostliny konopí, které pěstují pro pacienty s léčebným konopím v Izraeli i v zahraničí, v Moshav Keshet, Golanské výšiny, 16. května 2023. (kredit: MICHAEL GILADI/FLASH90)

V současné době je léčebné konopí legální ve 38 státech USA a rekreační užívání drogy je legální ve 21 státech. Protože je však rostlina na federální úrovni stále nezákonná, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nezavedl žádné kontroly na výrobu a prodej produktů z konopí.

Riziko neregulovaného konopí 

Kromě rizika dostupnosti neregulovaného produktu je rostlina konopí „hyperakumulátorem“ kovů přítomných ve vodě, půdě, hnojivech a pesticidech. To znamená, že rostlina absorbuje spoustu kovů ze svého prostředí.

Nefiltrovaný kouř z konopí může obsahovat kovy a metaloidy, které mohou uživatele vystavit řadě rizik. Ve vape zařízeních je riziko výrazně zvýšené.

Krev a moč účastníků

Hladiny Cd a Pb v krvi byly vyšší u účastníků uvádějících výhradní užívání marihuany, výhradní užívání tabáku a dvojí užívání ve srovnání s užíváním bez marihuany/bez tabáku. Odhaduje se, že kouření tabáku zvyšuje celkovou expozici Cd o 15–30 %, výhradní kuřáci tabáku měli hladiny Cd 3krát vyšší než výhradní kuřáci konopí. Podobně výhradní uživatelé tabáku měli o 26 % vyšší hladiny Pb v krvi než výhradní uživatelé konopí. 

„Pb je těžký kov, o kterém je známo, že je škodlivý pro lidské zdraví, zejména spojený s nepříznivými účinky na neurovývoj u dětí a kardiovaskulárními chorobami u dospělých,“ vysvětlili vědci.

„Zjistili jsme, že výhradní užívání tabáku bylo spojeno s vyššími hladinami Cd a Pb v krvi; vyšší hladiny Sb, Ba, Cd, Pb a U v moči; a nižší hladiny Mo v moči ve srovnání s užíváním bez marihuany/bez tabáku,“ napsali vědci. „Výhradní uživatelé marihuany, kteří byli ženami, měli vyšší hladiny Cd v krvi a moči než muži.“

Jedinci, kteří kouřili konopí do 30 dnů před testem, měli o 22 % vyšší obsah kadmia v krvi. Kadmium je karcinogen, a tak může způsobit infarkty a řadu dalších stavů. 

Hladiny Hg v krvi byly také vyšší u jedinců, kteří užívali výhradně konopí. 

„Jak pro kadmium, tak pro olovo, tyto kovy pravděpodobně zůstanou v těle roky, dlouho po skončení expozice,“ řekla Tiffany Sanchez pro NBC, autorka studie a docentka environmentálních zdravotních věd na Columbia’s Mailman School of Public. Zdraví. 

Sanchez vysvětlil, že ačkoli se nezabývali různými metodami konzumace konopí, „míra absorpce z inhalace je 100 %.

„Znám lidi, kteří odjeli do New Yorku, kteří jen uvidí lékárnu a pomyslí si: ‚Ach, tady je to legální‘,“ řekl Jim Seaberg, zástupce ředitele Centra pro výzkum lékařského konopí na Drexel University, který se na novém výzkumu nepodílel. . „Ale objevují se tuny nelegálních výdejen, které nejsou regulovány, které neprodávají regulované, testované produkty.“

Autor: DANIELLE GREYMAN-KENNARD

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa