USA: Rostoucí míra užívání konopí mezi staršími dospělými není žádným překvapením

USA: Rostoucí míra užívání konopí mezi staršími dospělými není žádným překvapením

Vzhledem k tomu, že užívání konopí dosahuje nejvyšší zaznamenané úrovně mezi staršími dospělými v USA, tato generace si možná konečně uvědomuje jeho potenciál pro zlepšení zdraví a pohody.

Poznatky z nedávného federálně financovaného průzkumu v USA naznačují, že užívání konopí v posledním desetiletí výrazně vzrostlo, zejména mezi staršími dospělými.

Výroční zpráva panelové studie Monitoring the Future 2022 , která sleduje trendy a prevalenci užívání drog, zjistila, že přibližně 20 % Američanů ve věku 50 až 60 let užilo konopí během posledních 12 měsíců.

Když byli dotázáni na jejich předchozí užívání konopí, 21 % padesátiletých a 19 % šedesátiletých uvedlo, že je užili během minulého roku, což je nejvyšší procento, jaké kdy průzkum u této věkové skupiny zaznamenal. 

Ukázalo se také, že užívání konopí se za posledních 12 měsíců výrazně zvýšilo mezi lidmi ve věku 35 až 50 let a dosáhlo historického maxima 28 %. To se zvýšilo z 25 % v předchozím roce a více než zdvojnásobilo ve srovnání s obdobím před 10 lety (13 % v roce 2012). 

U dospělých ve věku 19 až 30 let procenta těch, kteří uvedli užívání konopí v minulém roce a každodenní užívání konopí, rovněž dosáhla nejvyšší úrovně uvedené ve studii.

Došlo také k nárůstu vapingu konopí, přičemž 21 % dospělých ve věku 19 až 30 let to uvedlo během minulého roku, což je výrazný nárůst oproti stavu před pěti lety, kdy byl poprvé přidán do průzkumu (12 % v roce 2017). 

Studie MTF je financována Národním institutem pro zneužívání drog (NIDA), který je součástí Národního institutu zdraví (NIH), a provádějí ji vědci z Institutu pro sociální výzkum Michiganské univerzity.

Ředitelka NIDA, doktorka Nora Volkow, uvedla: „Užívání látek není omezeno na dospívající a mladé dospělé a tato data nám pomáhají pochopit, jak lidé užívají drogy v průběhu života.

„Porozumění těmto trendům je prvním krokem a je zásadní, aby výzkum pokračoval v objasňování toho, jak se užívání látek a související zdravotní dopady mohou v průběhu času měnit. Chceme zajistit, aby lidé od nejranějšího do posledního stádia dospělosti byli vybaveni aktuálními znalostmi, které jim pomohou při rozhodování o užívání látek.“

Megan Patrick, PhD, profesorka výzkumu na University of Michigan a hlavní řešitelka panelové studie MTF, dodala: „Hodnota průzkumů, jako je MTF, je ukázat nám, jak se trendy užívání drog vyvíjejí v průběhu desetiletí a napříč vývojem – od dospívání až po dospělost.

„Chování a vnímání užívání drog veřejností se může rychle měnit v závislosti na dostupnosti drog a dalších faktorech. Je důležité to sledovat, aby odborníci v oblasti veřejného zdraví a komunity mohli být připraveni reagovat.“

Zvýšení akceptace konopí pro zdraví a pohodu 

Zjištění možná nejsou neobvyklá vzhledem k rostoucí dostupnosti konopí v USA, přičemž 38 z 52 států má nyní nějakou formu legálního přístupu. 

Zrovna minulý týden nejvyšší představitelé ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb (HHS) napsali do DEA doporučení, aby bylo konopí přeřazeno z plánu I do seznamu III a bylo klasifikováno jako droga s nižším rizikem.

Jiné průzkumy také uvedly rostoucí míru užívání konopí za poslední desetiletí, zejména mezi staršími dospělými a seniory. V roce 2021 průzkum odhalil, že 26 % spotřebitelů konopí (téměř 17 milionů Američanů) je ve věku 50 nebo více let. 

Další nedávná zpráva zjistila, že 42 % dospělých uvedlo, že užili konopí a pravděpodobně je budou užívat znovu, přičemž 37 % se označilo za „současné spotřebitele“. Lidé ve věku 25–44 let tvořili o něco méně než polovinu (47 %), přičemž 18 % bylo ve věku 45–54 let, 15 % ve věku 55–64 let a 10 % nad 65 let. 

Vzhledem k tomu, že terapeutický potenciál konopí je stále více akceptován pro řadu chronických stavů, které se vyskytují později v životě, jako je chronická bolest , artritida, Parkinsonova a Alzheimerova choroba , je pravděpodobné, že mnoho starších dospělých o něm nyní uvažuje jako o možnosti léčby. 

Socrates Rosenfeld, generální ředitel Jane Technologies, online tržiště prodávajícího produkty na bázi konopí v USA, řekl Cannabis Health, že nárůst u starších spotřebitelů není překvapivý vzhledem k rostoucí základně důkazů o léčivých přínosech konopí.

„Bylo prokázáno, že konopí mimo jiné pomáhá lidem usnout, zvyšuje chuť k jídlu, zmírňuje stres a zvládá bolest,“ řekl.

„Vzhledem k četným aplikacím pro zlepšení pohody a ve spojení s mnoha formovými faktory, které může mít, není žádným překvapením, že se konopí stává velmi oblíbeným produktem pro lidi, kteří chtějí zlepšit své zdraví – zejména u starších dospělých, kteří mají skutečnou zájem o řešení jejich fyzického a emocionálního zdraví.“

Rosenfeld věří, že toto rostoucí přijímání konopí jako legitimního léku mezi starší generací – a zájem o získávání přírodních alternativ – může pomoci změnit vnímání konopí a těch, kdo ho konzumují.

„Starší lidé jsou tradičně krmeni léky na předpis, aby řešili jejich zdraví. To by mohlo způsobit více komplikací než řešení skutečného problému,“ řekl.

„Konopí je přírodní alternativa a lék na rostlinné bázi, který pomáhá nastolit rovnováhu těla, mysli a srdce bez jakýchkoli trvalých vedlejších účinků. Všichni lidé – nejen starší lidé – chtějí mít schopnost pomoci se přirozeně léčit, aniž by se stali závislými na syntetických lécích.

„Pokud naši starší tíhnou ke Cannabis, proč bychom nemohli my ostatní?“

Autor: cannabishealthnews.co.uk/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa