Latimes.com: Coffeeshopy v amsterdamském stylu čekají na souhlas. V Kalifornii jde o kulturní posun, říká zákonodárce

Latimes.com: Coffeeshopy v amsterdamském stylu čekají na souhlas. V Kalifornii jde o kulturní posun, říká zákonodárce

Kaliforňany dělí jen jeden podpis od konopných kaváren v amsterdamském stylu, které se někdy v příštím roce otevřou po celém státě.

Legislativa mířící ke konečnému schválení ke stolu guvernéra Gavina Newsoma umožní výdejnám trávy přeměnit své podniky na kavárny, kde mohou prodávat potraviny a konopné produkty a pořádat živé koncerty. Návrh zákona v pondělí schválil kalifornský Senát v poměru 33 ku 3 a Shromáždění v konečném hlasování 66 ku 9.

Autor návrhu zákona, Assemblyman Matt Haney (D-San Francisco), uvedl, že legislativa umožní, aby lékárny, které se potýkají s problémy, generovaly pro stát více příjmů z daně z obratu.

Ačkoli technicky není nezákonné, aby zákazníci konzumovali konopí ve výdejně, je nezákonné, aby výdejna prodávala nekonopné produkty, jako je káva nebo jídlo.

Assembly Bill 374 umožní ambulancím přejít od obchodního modelu podobného lékárně k modelu, který je lákavější. Návrh zákona nedovolí, aby konopné kavárny podávaly alkohol a kavárny nebudou moci prodávat konopí. Výdejny budou i nadále muset splňovat místní jurisdikce a nemohou fungovat tam, kde jsou obchody s plevelem zakázány.

Model kavárny poskytne výdejnám další nástroj pro obsluhu zákazníků, řekl Haney.

„Spousta lidí si chce užít legální konopí ve společnosti ostatních,“ uvedl Haney v prohlášení. „A mnoho lidí to chce dělat při popíjení kávy, pojídání koláčku nebo poslechu hudby. Neexistuje absolutně žádný dobrý důvod z ekonomického, zdravotního nebo bezpečnostního hlediska, proč by to stát měl učinit nezákonným. Pokud chce autorizovaný maloobchod s konopím prodávat také šálek kávy a sendvič, měli bychom umožnit městům, aby to bylo možné a přestali tyto malé podniky brzdit.“

V Nizozemsku existuje více než 700 kaváren, které prodávají konopí, a podniky zaznamenávají tržby více než 1 miliardu dolarů ročně, řekl Haney.

Jeho zákon si klade za cíl nahradit lékařskou kulturu pouze s marihuanou uvolněnějším, společenským prostředím podobným těm holandským kavárnám, řekl Haney.

„Je tu obrovská příležitost přivést lidi do těchto zařízení, aby bezpečně a legálně konzumovali konopí a zároveň vytvořili komunitu a kulturu,“ řekl Haney The Times.

Odpůrci návrhu zákona tvrdili, že je v rozporu se stávajícími kalifornskými protikuřáckými zákony.

Autumn Ogden-Smith, legislativní ředitel American Cancer Society Cancer Action Network, uvedl, že skupina je proti návrhu zákona a naléhá na Newsom, aby legislativu vetoval. Návrh zákona „odhalí roky tvrdé práce na ochraně práva Kaliforňanů dýchat čistý vzduch bez kouře a ohrozí veřejné zdraví,“ řekla.

Tato nezisková skupina se staví proti lidem, kteří kouří marihuanu na veřejných místech a vystavují ostatní škodlivým látkám prostřednictvím pasivního kouření.

„Povolení kouření marihuany na veřejných místech a rozšíření tam, kde je kouření povoleno, podkopává účinnost kalifornského nekuřáckého zákona a ohrožuje jeho prosazování,“ uvedl Ogden-Smith v prohlášení.

Haney však zdůraznil výhody pro malé podniky.

Město West Hollywood spustilo v roce 2018 vlastní program konopných salonků s omezeným počtem licencí. Haney však řekl, že současné předpisy brání tomu, jak mohou tyto podniky fungovat, protože salonek nesmí připravovat jídlo na místě.

Konopné kavárny v tomto městě používají k podávání jídla a nápojů řešení. V Artist Tree Dispensary & Weed Delivery na Santa Monica Boulevard se mohou kuřáci trávy poflakovat v salonku ve druhém patře, jako by stolovali v restauraci. Lidé si mohou objednat jídlo z Fresh Corn Grill, restaurace, která má dohodu s Artist Tree.

„Takže máme k dispozici jídlo na talířích. Napodobujeme zážitek z pobytu v restauraci, i když nejsme ti skuteční, kdo jídlo prodává,“ řekla Lauren Fontein, spolumajitelka Artist Tree. „Musíme ten proces nějak zrychlit, abychom se tam dostali.“

Přestože je to pro zákazníky skvělá zkušenost, výtěžek jde restauraci, nikoli jejímu podniku, řekla Fonteinová.

„To je velký problém, a proto je tento návrh zákona velmi důležitý,“ řekla. „Potraviny a nápoje jsou velkou součástí systému příjmů a my toho nyní nejsme schopni využít.“

Výdejny se nemohou prosadit, protože se snaží konkurovat restauracím, barům a nelegálnímu trhu, řekl Haney.

„Současné zákony jsou svévolné a iracionální,“ řekl, „a upřímně řečeno škodlivé pro tento legální konopný průmysl, který potřebujeme k přežití a prosperitě v našem státě.“

Pokud zákon o konopných kavárnách schválí Newsom, vstoupí v platnost 1. ledna.

Autor: Nathan Solis

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa