Cnbc.com: Jelikož se legální trh snaží uchytit, New York zakročil proti nelegálním obchodům s trávou

Cnbc.com: Jelikož se legální trh snaží uchytit, New York zakročil proti nelegálním obchodům s trávou

Představitelé New Yorku zvyšují úsilí o zastavení celostátního šíření nelicencovaných obchodů s kouřením prodávajícím marihuanu, protože stát se snaží nastartovat svůj legální trh.

Od roku 2021, kdy se konopí stalo legální ve státě, tisíce nelicencovaných prodejců, kteří prodávají marihuanu, poživatiny, vape produkty a další, podkopávají legální průmysl s plevelem ve státě, přičemž tento problém je nejvýraznější v New Yorku. V současné době je po celém státě otevřeno pouze 23 legálních ambulancí, přičemž v New Yorku je pouze devět.

Nová zpráva nezávislého rozpočtového úřadu v New Yorku určila, že odhadem 1 500 nelicencovaných maloobchodníků ve městě může vlastnit produkty marihuany v hodnotě až 484 milionů dolarů. Pokud by byly všechny tyto položky prodány legálně, tržby by městu přinesly příjmy ve výši 19,4 milionu dolarů, uvádí zpráva.

Stát začal proti nelicencovaným obchodům zasahovat zvýšením kontrol prodejen, kterým mohou hrozit pokuty nebo uzavření. Ale jeho úsilí se teprve začalo odtrhávat od prodejců, zejména v New Yorku.

“Dostáváme se k tolika, kolik jen můžeme,” řekl Daniel Haughney, ředitel pro vymáhání státního úřadu pro správu konopí, v rozhovoru pro CNBC.

Oznámení Úřadu pro správu konopí ve státě New York zveřejněné ve výkladní skříni v New Yorku oznamuje zabavení „nezákonného konopí“ v podniku, 16. června 2023. Spencer Platt | Getty Images Novinky | Getty Images

Stát používá stále agresivnější taktiku, aby omezil růst černého trhu s plevelem, na který se spotřebitelé často obracejí pro levnější nezdaněné produkty. Zásah na obchody je nejen právní, ale i ekonomická úvaha, protože nelegální prodej nepřináší státu příjmy. New York uvaluje maloobchodní daň ve výši 13 % na všechny produkty marihuany a dodatečnou daň na základě úrovně účinnosti tetrahydrokanabinolu neboli THC, psychoaktivní složky marihuany.

Kromě obcházení daňového systému mohou kouřové obchody provozované nelegálně představovat také značná zdravotní rizika. Studie z roku 2022  zadaná New York Medical Cannabis Industry Association, která přezkoumala produkty z 20 nelegálních obchodů v New Yorku, zjistila, že asi 40 % obsahuje škodlivé kontaminanty, jako je E.coli, olovo a salmonela.

Státní rada pro kontrolu konopí v úterý oznámila , že zpřístupní více licencí otevřením aplikací široké veřejnosti i velkým nadnárodním výrobcům a lékařským společnostem. Dříve byly maloobchodní licence omezeny pouze na žadatele s předchozím odsouzením za marihuanu v rámci státního programu Conditional Adult Use Retail Dispensary neboli CAURD. Očekává se, že tento krok přidá státu další legální obchody.

Chodec prochází 16. června 2023 obchodem s kouřem v New Yorku. Newyorské úřady zasahují proti nelicencovaným obchodům s kouřením, které prodávají marihuanu..

Jak funguje newyorský nelegální zásah proti trávě

Haughney řekl, že jeho tým s pomocí ministerstva daní a financí zvyšuje kontroly v obchodech „v celém státě“. Úředníci začali zvyšovat úsilí v červnu.

“Narážíme na ně vším, co můžeme,” dodal.

Pokud nelegální podnik nedodrží oznámení o porušení a příkazy k zastavení a upuštění, může být vystaven zabavení produktu, uzavření obchodu a denní pokutě, která může dosáhnout 20 000 USD.

Zásah se přesunul mimo provozovatele obchodů.

V srpnu New York City schválilo legislativu , která se zaměřuje na pronajímatele, kteří vědomě pronajímají komerční nemovitosti nelicencovaným prodejcům. Podle zákona mohou majitelé dostat pokutu až 10 000 dolarů za nájezdy na jejich majetek, které vedou k nezákonné trávě.

Real Estate Board of New York podpořila návrh zákona města a uvedla, že poskytuje „velmi potřebné vymáhání“, které „zlepší vzhled ulic“ v pěti městských částech New Yorku.

“Tento zákon o zdravém rozumu udrží zlé aktéry mimo komerční prostory a pomůže zajistit, aby realitní makléři a majitelé nemovitostí spolupracovali s řádně licencovanými maloobchodními zařízeními,” uvedla rada v prohlášení pro CNBC.

S každým z těchto opatření Haughney řekl, že jeho tým začíná vidět „stále více souladu“.

“Jak vidíte, že vymáhání pokračuje a jak se vydává stále více licencí pro legální provozovatele, uvidíte posun, kdy uvidíte méně a méně nelegálních obchodů,” řekl Haughney.

Nelegální prodej, i když je posílen zpožděním v otevírání legálních výdejen, se očekává, že v nadcházejících letech klesnou z odhadovaných 7 miliard USD ročně v roce 2023 na předpokládané 3 miliardy USD do roku 2030 v New Yorku, podle New Frontier Data, výzkumu marihuany. firma.

Autor: Stefan Sykes@THESTEFANSYKES

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa