Manilatimes.net: V Brazílii se konala první ‚ExpoCannabis‘ show! (Foto a Video)

Manilatimes.net: V Brazílii se konala první ‚ExpoCannabis‘ show! (Foto a Video)

SAO PAULO, Brazílie: Nadšenci marihuany, bublající euforií hustou jako opar ve vzduchu, se tento víkend sjeli na první brazilské „ExpoCannabis“, uprostřed národní debaty o dekriminalizaci této drogy pro osobní použití.

Obrovský veletrh marihuany, který byl zahájen v Uruguayi před deseti lety, otevřel své první mezinárodní vydání v pátek v Sao Paulu, doplněný DJs, hostujícími řečníky, nesčetnými produkty z hrnců a velkým venkovním prostorem plným stovek návštěvníků, z nichž téměř všichni kouřili.

Organizátoři uvedli, že očekávají 20 000 lidí, kteří se zúčastní třídenní akce, jejímž cílem je předvést konopí v mnoha jeho použitích, a to nejen pro rekreační a léčebné účely.

„Chceme veřejnosti ukázat všechny schopnosti závodu. Nemluvíme jen o farmaceutickém průmyslu. Závod může fungovat i v potravinářském a nápojovém průmyslu, stavebnictví, textilním průmyslu a biopalivech,“ řekla organizátorka Larissa Uchida. AFP.

„Je to rostlina, která byla po mnoho let démonizována, takže musí dojít k úplné dekonstrukci této myšlenky.“

Uchida uvedl, že akce respektovala brazilskou legislativu a prodejci prodávali konopné doplňky, extrakty a deriváty – ale ne skutečnou drogu.

Ti, kteří ho kouřili na veletrhu, ho pravděpodobně koupili nelegálně, ale úřady se zdály ochotné přimhouřit oči.

Brazilský protidrogový zákon z roku 2006 ukládá tresty odnětí svobody za obchodování s drogami a mírnější tresty, jako jsou veřejně prospěšné práce za držení, ale čelil kritice za nejasnost ohledně hranice mezi těmito dvěma.

ExpoCannabis začalo v Uruguayi v roce 2013, ve stejném roce se tato malá jihoamerická země stala první na světě, která plně legalizovala regulovanou výrobu a prodej rekreační marihuany.

Událost v sousední Brazílii přichází v době, kdy latinskoamerická ekonomická velmoc přehodnocuje své vlastní prohibiční protidrogové zákony.

Brazilský nejvyšší soud v současné době projednává případ, který by mohl dekriminalizovat drobné držení a užívání konopí a některých dalších drog v zemi s 203 miliony obyvatel.

Pět z 11 soudců dosud rozhodlo o dekriminalizaci marihuany pro osobní potřebu, pouze jeden hlas chybí potřebné většině.

Soudce Alexandre de Moraes v srpnu rozhodl o dekriminalizaci a odsoudil stávající protidrogové zákony, které podle něj hlavně trestaly „mladé lidi, zejména nevzdělané černochy, se kterými se zachází jako s obchodníky s drogami za držení malého množství“.

Nicméně na znamení toho, jak kontroverzní téma zůstává, oznámil předseda Senátu Rodrigo Pacheco ve čtvrtek plány na zavedení legislativy, která by pozměnila ústavu, aby bylo držení jakéhokoli množství konopí výslovně trestným činem.

Rozvíjející se megaprůmysl

„Myslím, že je velmi důležité mít první vydání (ExpoCannabis) v Brazílii právě teď,“ řekl na veletrhu AFP zákonodárce státu Sao Paulo Caio Franca.

„Jsme ve velmi příhodném okamžiku pro konverzaci o lécích na bázi konopí a rekreačním užívání, a to jak z legislativního hlediska, tak i u soudů,“ řekl Franca, který předložil návrh zákona o zahrnutí lékařské marihuany do Sao. Paulo systém veřejného zdraví.

Marihuana pro lékařské použití také zůstává v Brazílii ožehavým tématem. Pacienti se museli obrátit na soud, aby získali právo používat účinnou látku kanabidiol nebo CBD k léčbě stavů, jako je epilepsie.

Gabriel Vieira, vystavovatel veletrhu, vyzval Brazílii, aby se připojila k rostoucímu počtu zemí, které částečně nebo úplně legalizovaly konopí.

„Musíme vidět pravdu: je spousta lidí, kteří ji konzumují, ať už léčebně nebo rekreačně. Myslím, že musíme jít ve stopách zemí jako Německo, Spojené státy,“ řekla devětadvacetiletá Vieira.

Na veletrhu se naplno projevil ekonomický potenciál začínajícího globálního konopného průmyslu – v loňském roce v hodnotě 43,7 miliardy dolarů a do roku 2030 se předpokládá, že vzroste na více než desetinásobek.

Návštěvník Luciano Narita, 40 let, se usmál, když předváděl svůj zátah produktů.

„Přišel jsem sem hledat nové produkty, jako je kupovaná čokoláda, dýmky, listy,“ řekl s úsměvem.

„Mám to rád pro rekreační použití.“

Foto z ExpoCannabis Brazil 2023:

Video z ExpoCannabis Brazil 2023:

Autor:  Agence France-Presse

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa