Reuters.com: Cannabis průmysl si stěžuje, že se sice Americký Senát zabývá reformou konopného bankovnictví, ale …

Reuters.com: Cannabis průmysl si stěžuje, že se sice Americký Senát zabývá reformou konopného bankovnictví, ale …

Washington, 27. září (Reuters) – Výbor amerického Senátu bude ve středu hlasovat o tom, zda prosadí návrh zákona, který by umožnil legálnímu průmyslu konopí přístup k bankovnictví, což je možnost, o kterou lobbisté v tomto odvětví dlouho usilovali.

Ale ještě předtím, než bankovní výbor Senátu převezme zákon o bezpečném a spravedlivém prosazování regulace bankovnictví, přezdívaný zákon SAFER, někteří v oboru tvrdí, že to nestačí.

Poukazují na problémy včetně oddílu 280E federálního daňového zákoníku, který uvádí, že podniky obchodující s zakázanými látkami nemohou odepsat náklady na podnikání ze svých daní.

Mezi kritici patří Cody Bass, majitel Tahoe Wellness, výdejny konopí v Lake Tahoe v Kalifornii, který řekl, že čelí 3,4 milionu dolarů zpětných daní kvůli § 280E.

„Skutečně vás to má vyřadit z provozu. To byl záměr Kongresu, když to v roce 1983 schválili, bylo to určeno pro pašeráky kokainu v Miami,“ řekl Bass.

Odpojení mezi federálními a státními vládami se týká legálního marihuanového průmyslu ve výši 13,2 miliardy dolarů.

Federální vláda uvádí konopí jako nelegální drogu Seznamu 1 bez potenciálního léčebného využití, takže je ještě přísněji kontrolováno než kokain a fentanyl.

Mezitím 22 států legalizovalo konopí pro léčebné nebo rekreační účely.

Legislativa byla připravována léta, poprvé ji představil v roce 2013 demokratický senátor Jeff Merkley.

„Průmysl je docela frustrovaný, že o tom stále mluvíme,“ řekl Aaron Smith, generální ředitel Národní asociace konopného průmyslu, koalice zastupující malé podniky s konopím.

Průzkum společnosti Pew Research z roku 2022 zjistil, že 88 % Američanů věří, že nějaká forma konopí by měla být legální, přičemž 59 % věří v legalizaci jak lékařského, tak rekreačního užívání.

Republikánský senátor Mike Rounds, člen bankovního výboru Senátu, řekl, že nadále vystupuje proti SAFER.

„Jen si nemyslím, že bychom v této fázi hry měli dělat věci, které umožňují šíření podniků, které obchodují s konopím ve Spojených státech,“ řekl. „Nevidím na tom nic pozitivního.“

Merkley označil problém 280E za „pobuřující“, ale upozornil na boj o to, aby nadpoloviční většina 60 senátorů podpořila cokoli souvisejícího s konopím.

„Je možné, že to někdo zvýší, až dostaneme tento návrh zákona,“ řekl. „Výzvou bude, co můžeme přidat, abychom udrželi koalici pohromadě, abychom nakonec měli 60 hlasů a dostali se do závěrečného hlasování?“

Reporting Moira Warburton; Střih Jamie Freed

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa