Voanews.com: Výzva thajského premiéra k zpřísnění ohledně Cannabis znepokojuje některé zastánce konopí

Voanews.com: Výzva thajského premiéra k zpřísnění ohledně Cannabis znepokojuje některé zastánce konopí

BANGKOK — Nový thajský premiér slíbil, že povolí používání konopí pouze pro lékařské účely, o něco více než rok poté, co se jeho země stala první v Asii, která dekriminalizovala trávu.

Někteří zastánci v Thajsku varují, že zákaz užívání marihuany pro volný čas by mohl být chaotický a nákladný, zatímco jiní tvrdí, že by to mohlo pomoci vnést pořádek do rychle se rozvíjejícího odvětví.

Premiér Srettha Thavisin, který hovořil na okraj Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku minulý týden, takto neomaleně odpověděl, když byl dotázán na budoucnost konopí v Thajsku.

„Pouze ze zdravotních důvodů,“ řekl Bloombergu. „Potřebujeme zákon. Musíme ho přepsat. Mezi všemi 11 stranami máme dohodu, že toto bude politika této vlády, protože problém s drogami je v poslední době velmi rozšířený. Bude regulován pro lékařské použití.“

Thajská premiérka Srettha Thavisinová vystupuje na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, 22. září 2023.
Thajská premiérka Srettha Thavisinová vystupuje na 78. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, 22. září 2023.

Na otázku, zda lze konopí regulovat pro využití ve volném čase, premiér ostře odpověděl: „Ne.“

Srettha stojí v čele thajské strany Pheu a koalice 11 stran, která vede thajskou vládu. Říká, že koalice předloží legislativu během příštích šesti měsíců.

Premiér není jediný, kdo vyjádřil obavy. Centrum pro studia závislostí také nedávno vyzvalo k zákazu rekreačního konopí, uvedl The Bangkok Post .

Plány na omezení užívání konopí vyvolaly v Thajsku smíšené reakce.

Kitty Chopaka, konopná aktivistka v Thajsku, vlastní v Bangkoku malý obchod s konopím jménem Chopaka. Její obchod prodává více než 50 kmenů konopí, které mají různé potence a účinky a vychází vstříc thajským i zahraničním zákazníkům.

Řekla, že doufá, že komentáře premiéra nebudou brány doslovně.

„Doufám, že to znamenalo, že se zbaví všech těch míst, která nemají žádnou licenci, nebo se zbaví veškerého nelegálního konopí… přicházejícího zpoza hranic. Místo toho, aby se soustředil na kořist na chudých a začal válka proti konopí stejně jako válka proti drogám,“ řekla VOA.

Obchody s konopím a nápisy jsou vidět v Soi 11 Sukhumvit, Bangkok, Thajsko, v červnu 2023. (Tommy Walker/VOA)
Obchody s konopím a nápisy jsou vidět v Soi 11 Sukhumvit, Bangkok, Thajsko, v červnu 2023. (Tommy Walker/VOA)

Thajsko se stalo první zemí v jihovýchodní Asii, která legalizovala konopí pro lékařské použití v roce 2018. Ale teprve v červnu 2022 thajský Úřad pro kontrolu potravin a léčiv oficiálně vyřadil konopí, které nepřesahuje 0,2 % tetrahydrokanabinolu neboli THC, z narkotik v zemi. seznam, legalizující držení, pěstování, distribuci, spotřebu a prodej.

Od té doby se více než 1 milion lidí zaregistrovalo u thajské vlády k pěstování této rostliny. Začátkem tohoto roku Thajská obchodní komora odhadla, že sektor konopí by mohl mít do roku 2025 hodnotu 1,2 miliardy dolarů.

Nyní, s konopným trhem v limbu, může být ekonomický potenciál Thajska výrazně snížen.

Jayne MacDougallová, výkonná ředitelka Phuket Hotels Association, ale tvrdí, že regulace konopí prospěje cestovnímu ruchu.

„Jako sdružení věříme, že regulace používání konopí pro léčebné účely posílí cestovní ruch za zdravím a wellness a podpoří místo Phuketu jako wellness centra. Dostupnost konopí bez regulace tento cíl podkopává,“ řekla VOA.

„Nebude to významný faktor v oživení cestovního ruchu, ani se to neprojeví v hotelových rezervacích. Věříme, že turisté to budou vnímat jako odpovědný krok ze strany thajské vlády, který bude přínosem jak pro cestovní ruch, tak pro velkou komunitu,“ dodal. “ ona řekla.

Cestovní ruch je jedním z pilířů thajské ekonomiky. V roce 2019, před pandemií COVID-19, přispíval 11,5 % k HDP Thajska. Thajsko očekává do konce letošního roku 28 milionů mezinárodních příjezdů.

Ale Rattapon Sanrak, zakladatel a prezident Highland Network, konopné organizace v Thajsku, říká, že regulace konopí tímto způsobem naruší thajské živobytí.

„Kolik životů by bylo narušeno? Kolik lidí by čelilo právním následkům? Kolik pracovních míst by bylo ztraceno? Následná trestná činnost vyplývající z těchto dopadů by byla významná,“ řekl VOA.

Skupina Highland provozuje Highland Café v Bangkoku. Je to jedno z téměř 6 000 zařízení na pěstování plevele, která byla v minulém roce otevřena po celé zemi, přičemž jen v hlavním městě Thajska jich bylo více než 1 200.

„Všechno pokročilo tak daleko, že se z toho stal rychle se rozvíjející průmysl se spoustou lidí a investic. Je těžké si představit, co by se stalo, kdyby vláda dnes zařadila konopí zpět na seznam kontrolovaných látek. Dělat něco takového neznamená. neřeší žádné problémy, pouze zatlačuje konopí zpět do podzemí, což vede k jedinému slovu: chaos.“

Tanaset Chodchinnapath a Kittichot Vasana spolu spravují Jackson Farm, malou konopnou farmu na předměstí Bangkoku. Svůj produkt prodávají do licencovaných obchodů s konopím ve městě a Chopaka je jedním z jejich zákazníků.

Tanaset Chodchinnapath, vlevo, a Kittichot Vasana spolu spravují Jackson Farm a prodávají své domácí konopí do obchodů v Thajsku, 25. září 2023. (Tommy Walker/VOA)
Tanaset Chodchinnapath, vlevo, a Kittichot Vasana spolu spravují Jackson Farm a prodávají své domácí konopí do obchodů v Thajsku, 25. září 2023. (Tommy Walker/VOA)

Ačkoli Kittichot říká, že existují obavy ze zákazu konopí, říká, že prodej jejich domácího konopí pro lékařské použití jim bude stále prospěšný.

„Máme trochu obavy. Pokud se konopí stane nelegálním, podzemní pěstitelé budou mít možná větší zisk,“ řekl VOA.

„Legální konopí do Thajska dovezlo produkty z USA a Evropy a tento produkt snižuje naši cenu. Není to dobré. Pokud konopí legalizujeme, ale pokud musíme [naše konopí] vylepšit pro léčebné účely, [myslím] bude to lepší. Můžeme růst a prodávat naše produkty lékařům pro lékařské použití,“ dodal.

Aktivistka Kitty Chopaka říká, že chce, aby se na konopí nahlíželo jinak.

„Líbí se mi myšlenka konopí v oblasti sebeobsluhy. Není to rekreační. Není to léčebné. Může to být něco, co lze konzumovat v závislosti na tom, jaké máte potíže nebo jaké nepříjemnosti,“ řekla.

Ale pokud zákaz vstoupí v platnost, připouští, že její dodavatelé a její vlastní rodina budou finančně zasaženi.

„Pro obchod máme osm zaměstnanců, kteří jsou na našem sociálním zabezpečení. Podporuji ve svém obchodě více než 50 farem a jedna farma obvykle odpovídá minimálně jedné až pěti rodinám,“ řekla. „Pro pouhý jeden obchod už máme 100 životů, které to bude zahrnovat. A já si budu muset znovu rozmyslet, kam pošlu své děti do školy. Protože právě teď je konopí to, co platí školné pro mé děti.“

Autor: Tommy Walker

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa