Forbes.com: Thajsko uprostřed prosperujícího Cannabis trhu přehodnotí dekriminalizaci

Forbes.com: Thajsko uprostřed prosperujícího Cannabis trhu přehodnotí dekriminalizaci

Nová thajská vláda přehodnocuje ukončení probíhající dekriminalizace konopí téměř dva roky poté, co se stala první asijskou zemí, která tak učinila.

Premiér Srettha Thavisin nedávno slíbil, že zruší legislativu o konopí z roku 2022 uprostřed tvrdé protidrogové kampaně slíbené během poslední volební kampaně.

V rozhovoru pro Bloomberg Television v New Yorku během účasti na Valném shromáždění OSN Srettah jasně řekl, že konopí v zemi bude používáno pouze z lékařských důvodů.

„Je to jen ze zdravotních důvodů. Musíme přepsat zákon. Máme dohodu mezi všemi 11 stranami, že to bude vládní politika, protože problém s drogami je v poslední době velmi rozšířený,“ řekl.

Na otázku, zda bude Thajsko regulovat konopí pro „volnočasové“ užívání, Srettha rázně odpověděl: „Ne.“

Po srpnových volbách se zhmotnil stín možného přehodnocení současné politiky týkající se konopí pro dospělé , což vedlo k vytvoření koaliční vlády 11 stran, která by vládla zemi.

Thajsko dekriminalizovalo konopí pro dospělé v roce 2022 poté, co v roce 2018 tuto látku legalizovalo pro lékařské použití a stalo se tak první zemí jihovýchodní Asie, která tak učinila.

Podle současné legislativy, která vyškrtla konopí ze seznamu narkotik, mohou jednotlivci konopí konzumovat, ale ne na veřejných prostranstvích a mohou pěstovat rostliny doma, ale pouze po oznámení místní vládě. Pěstitelé mohou pěstovat konopí také po registraci u Thajského úřadu pro potraviny a léčiva.

V oblasti pěstování a prodeje konopí však nebyly zavedeny žádné předpisy.

Proto toto regulační vakuum vytvořilo průmysl, který neměl být zaveden, s obchody vyskakujícími po celé zemi.

Thajští pěstitelé zásobují téměř 6 000 obchodů, které v zemi zaznamenaly boom a prodávají tisíce produktů z konopí, podle údajů poskytnutých thajským konopným adresářem Weed.th.

To vytvořilo vzkvétající trh v Thajsku, který také přilákal mnoho turistů z regionu i mimo něj kvůli současnému právnímu statusu konopí.

Očekává se, že thajský trh s konopím vygeneruje v roce 2025 až 1,68 miliardy dolarů, podle nejnovější studie Univerzity Thajské obchodní komory, jak uvádí Bangkok Post .

Současná situace ale může zažít definitivní zastavení ze strany nové vlády, pokud se rozhodne vrátit dekriminalizaci konopí zpět a povolit pouze jeho použití pro léčebné účely, i když jak přesně hodlá současná vláda postupovat, zůstává nejasné.

Mezitím se v koaliční vládě Anutin Charnvirakul, bývalý ministr zdravotnictví, který podporoval dekriminalizaci konopí a nyní působí jako ministr vnitra v současné vládě, snaží v parlamentu předložit ke schválení nový návrh zákona, který by zpřísnil kontrolu dospělých. užívat konopí, protože je proti, aby rostlinu znovu klasifikoval jako drogu.

Sretthův závazek vymýtit drogy z thajské společnosti má za cíl potlačit širší nelegální obchod s drogami, jehož hodnota se v jihovýchodní Asii podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu odhaduje na 130 miliard dolarů, přičemž Thajsko je považováno za hlavní tranzitní centrum narkotik v regionu.

Thajská dekriminalizace konopí udělala z této země v Asii z hlediska drogové politiky odlehlou pozici, protože několik zemí stále má trest smrti za některé trestné činy související s konopím, jako je Singapur, který nedávno popravil muže kvůli obchodování s konopím, což vyvolalo mezinárodní kritiku .

Překlasifikování konopí na narkotikum může vést k rekreačnímu užívání pod zemí, kde bude ještě menší kontrola, a také potenciálně zakouří slibný průmysl země.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa