Mjbizdaily.com: Austrálie a Izrael jsou hlavními destinacemi vývozu kanadského léčebného konopí (1.díl)

Mjbizdaily.com: Austrálie a Izrael jsou hlavními destinacemi vývozu kanadského léčebného konopí (1.díl)

Uprostřed klesajícího prodeje léčebného konopí na kanadském domácím trhu a bezohledné konkurence v průmyslu určeném pro dospělé hledají někteří licencovaní výrobci stále více zámořské trhy pro finanční záchranné lano.

Vývoz ve fiskálním roce 2022–23 nadále prudce rostl, přičemž Kanada přepravila produkty z lékařského konopí v hodnotě 160 milionů kanadských dolarů (118 milionů dolarů) do zámoří, což je 50% nárůst oproti 107 milionům CA$ v letech 2021–22, podle údajů sdílených Health Canada s MJBizDaily .

David Hyde, generální ředitel Hyde Advisory & Investments v Torontu, věří, že Kanada bude mít náskok před konkurenčními exportními zeměmi ještě několik let.

„Přinejmenším v příštích dvou nebo třech letech budeme svědky neustále rostoucího počtu lékařů (vývozu),“ řekl v telefonickém rozhovoru.

Rychlý růst exportu přichází s tím, jak domácí prodej léčebného konopí nadále klesá.

Kanadský domácí prodej od 1. dubna 2022 do 31. března 2023 činil 401 milionů CA$, což bylo o 9 % méně než v předchozím roce a o 20 % méně než ve stejném období o dva roky dříve, kdy prodeje léčebného konopí činily 501 milionů CA$.

Když se lékařský export zkombinuje s domácím prodejem, kanadský průmysl léčebného konopí měl loni hodnotu něco málo přes 560 milionů CA$ – stále největší federálně regulovaný průmysl lékařské marihuany na světě.

Odkloní se export od květiny?

Health Canada nesdílela rozpis hodnoty vývozu květin oproti vývozu extraktů, ale předpokládá se, že květiny ovládají většinu mezinárodních prodejů.

Ale jak dlouho ještě?

Hyde řekl, že takzvané produkty Cannabis 2.0, jako jsou vapes a hash, by mohly pomoci podpořit export.

„Myslím, že v příštích letech bude v Kanadě zdravý exportní trh,“ řekl.

„Postupně se to překlopí od květu k dalším formám produktů.

„Současně kultivující v těchto (dovozních) zemích začnou pomalu vytáčet svou produkci a Kanada nebude mít dobytý trh navždy.“

Hyde poznamenal, že kanadský domácí průmysl se stále potýká s nadbytkem produktů a spodní část klesla z trhu velkoobchodního konopí mezi podniky.

„Takže, jaké jsou vaše možnosti? Jeho výroba vás bude stát 1,50 CA$ za gram a v Kanadě ho nemůžete prodávat za víc než to. Takže se musíte podívat na export,“ řekl.

Hyde také řekl, že více amerických multistátních operátorů namáčí prsty na globálním trhu a mnoho z nich to dělá přes Kanadu – ačkoli společnost Curaleaf Holdings se sídlem v New Yorku si v roce 2021 zajistila postavení v Evropě koupí Emmac Life Science a Červenec akvizice zpracovatelského závodu v Portugalsku.

„Můžou jít přímo jako Curaleaf.“ Ale mnoho MSO v USA, místo aby se pohybovalo na těchto složitých globálních trzích, spolupracuje s LP v Kanadě, z nichž mnozí zoufale touží po penězích,“ řekl.

„Vidím toho čím dál víc – všechny ty exporty jsou přes kanadského držitele licence.

„Podle mého názoru uvidíme více partnerství mezi MSO a LP, protože existuje takový zdravý exportní kanál, jejich značky a IP.“

Řemeslo řídí export?

Někteří zasvěcenci z oboru tvrdí, že kvalitnější konopí pomáhá zvyšovat export, a to stále více pocházející z malosériové kultivace.

K tomu dochází, když se více kanadských podnikatelů v oblasti konopí obrací k menším mikrokultivačním zařízením v době, kdy průmysl čelí přebytku „standardních“ produktů a klesajícím cenám.

Od března 2023 měla Kanada 423 licencí mikrotřídy, které jsou obvykle spojeny s řemeslnou výrobou kvůli jejich rostoucímu limitu 200 metrů čtverečních.

Přitom šlo o 568 standardních licencí.

To je velká změna oproti dvěma letům dříve, kdy existovalo 426 standardních licencí a 179 mikro licencí.

Phil Campbell – generální ředitel společnosti Herbal Dispatch, tržiště s marihuanou, který se zaměřuje na lékařské, rekreační a exportní trhy – pomáhá usnadňovat mezinárodní zásilky léčebného konopí.

„Existuje spousta masově vyráběných skleníkových produktů od velkých licencovaných výrobců, ale některé z nejlepších dostupných produktů jsou od řemeslných výrobců, kteří nemají schůdnou cestu k exportu, pokud nespolupracují se společností, jako jsme my,“ řekl. v telefonickém rozhovoru.

Campbell uvedl, že vydávání povolení pro dovoz a vývoz a navazování vztahů se zahraničními regulátory a prodejci je složité.

Takové překážky mohou být obzvláště akutní pro malé podniky.

„Globální exportní trh je velmi konkurenční. Existuje mnoho nízkonákladových zemí, které bojují o mezinárodní trh,“ řekl Campbell.

Deepak Anand, ředitel ASDA Consultancy Services v Surrey v Britské Kolumbii, naznačil, že řemeslná výroba si stále více nachází cestu na mezinárodní trhy.

„Mnoho řemesel a mikropodniků, protože jejich licence je pouze pěstování a ne zpracování, nemají schopnost vyvážet konopí,“ řekl Anand v telefonickém rozhovoru.

„Takže se nyní v podstatě spojují se společnostmi, jako je Herbal Dispatch, jako příklad (aby pomohly usnadnit tyto vývozy).

„To je budoucnost, protože mnoho lidí nechce produkty od velkých společností, zatímco řemeslníci mají skvělé produkty, ale nemají certifikaci.“

Autor: Matt Lamers,  adrese matt.lamers@mjbizdaily.com .

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa