Businesstech.co.za: Pro JAR přicházejí nové zákony o konopí

Businesstech.co.za: Pro JAR přicházejí nové zákony o konopí

Portfoliový výbor pro spravedlnost a nápravné služby znovu otevřel návrh zákona o konopí pro soukromé účely k veřejnému připomínkování.

Předsedkyně výboru Bulelani Magwanishe uvedla, že pozměňovací návrhy se týkají konkrétně dětí (do 18 let).

Výbor hledá alternativní řešení pro řešení problematiky zakázaného užívání (držení a pěstování nebo nakládání s konopím) dětmi s ohledem na nejlepší zájem dítěte.

Výbor navrhl změny zákona o dětech z roku 2005, zákona o prevenci a léčbě zneužívání návykových látek z roku 2008 nebo jiných příslušných právních předpisů mimo systém trestního soudnictví.

Jedná se o další veřejný konzultační proces k návrhu zákona, který je před Národním shromážděním od září 2020.

ČTĚTE TAKÉ: Nelegální trh s konopím v Africe

Po rozsáhlých konzultacích a pomalém legislativním procesu povolilo Národní shromáždění v únoru tohoto roku portfoliu rozšíření šetření k návrhu zákona.

Změny k návrhu zákona jsou způsobeny rozsudkem Nejvyššího soudu z roku 2017, který rozhodl, že některé části zákona o drogách a zákona o obchodování s drogami jsou protiústavní. S tímto nálezem se pak v roce 2018 ztotožnil i Ústavní soud.

V konečném důsledku se návrh zákona snaží umožnit pěstování stanoveného množství rostlin konopí, držení předepsaného množství konopí a užívání konopí.

Jeho cílem je také vymazat trestní rejstříky osob odsouzených za držení nebo užívání konopí nebo obchodování s konopím na základě domněnky a povolení k obchodní činnosti zahrnující konopí.

Studie ukázaly, že Jihoafrická republika může těžit z pěstování a vývozu konopí, přičemž samotné léčebné aplikace mají schopnost přispět do ekonomiky 100 miliardami R ročně a vytvořit v tomto procesu více než 100 000 pracovních míst.

Navzdory slibům prezidenta Cyrila Ramaphosy v projevech o stavu národa v roce 2022 a 2023 o vytvoření plnohodnotného konopného průmyslu však bylo dosaženo malého pokroku uprostřed matoucích zákonů a pomalých kroků k budování tohoto odvětví.

Podle revize operace Vulindlela za druhé čtvrtletí roku, která se zabývá prezidentovými slibovanými reformami, konopný průmysl zasáhl „oranžovou“ zónu – kde reformy stále čelí výrazným protivětrům.

Operace Vulindlela tak řekla, že do roku 2024 neočekáváme nic ohledně komercializace sektoru.

Mezitím ti, kteří chtějí podat připomínky k zákonu o konopí pro soukromé účely, tak mohou učinit e-mailem na adresu cannabisbill@parliament.gov.za do pátku 13. října.

Návrh zákona lze nalézt zde:

Autor: Luke Fraser

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa