Mjbizdaily.com: Austrálie a Izrael jsou hlavními destinacemi vývozu kanadského léčebného konopí (2.díl)

Mjbizdaily.com: Austrálie a Izrael jsou hlavními destinacemi vývozu kanadského léčebného konopí (2.díl)

Austrálie a Izrael byly v loňském roce hlavními trhy pro kanadské vývozce léčebného konopí, protože podle nových údajů sdílených Health Canada s MJBizDaily se množství květin dodaných do zámoří neustále zvyšovalo .

Ve fiskálním roce od dubna 2022 do března 2023 činil kanadský vývoz květu lékařské marihuany 59 986 kilogramů (zhruba 132 200 liber), což je 48% nárůst oproti 40 640 kilogramům v předchozím roce.

Naprostá většina vývozu však směřovala pouze do tří zemí, což znamená, že vývozcům hrozí závislost na velmi malém počtu trhů.

Téměř 80 % směřovalo do Austrálie a Izraele, které byly dohromady zodpovědné za dovoz 47 332 kilogramů kanadské květiny.

Dalším největším dovozcem bylo Německo, které podle údajů Health Canada představovalo 9 560 kilogramů, tedy přibližně 16 % z celkového počtu.

Od roku 2017 Kanada vyvezla 126 025 kilogramů květu lékařského konopí pro komerční a vědecké využití.

Celkově se hodnota kanadského exportu léčebného konopí v loňském roce zvýšila na 160 milionů kanadských dolarů (118 milionů dolarů), což je asi o 50 % více než za fiskální období 2021-22.

Generální ředitel společnosti Aurora Cannabis Miguel Martin řekl MJBizDaily v telefonickém rozhovoru, že vývoz léčebného konopí považuje za dlouhodobou hru pro svou společnost.

„Je to velká příležitost.“ Marže jsou asi 2,5krát větší, než jsou v kanadském rec, a neklesají,“ poznamenal Martin s odkazem na kanadský trh s konopím pro rekreační účely.

Austrálie byla mezitím největším dovozcem kanadských výtažků z konopí.

Mezi prvními pěti dovážejícími zeměmi Austrálie představovala 93 %, neboli 8 392 litrů (2 217 galonů), z celkových 9 042 litrů vyvezených produktů s extraktem z lékařského konopí.

Kajmanské ostrovy byly druhé, dostaly 320 litrů kanadského exportu.

První pětku loni uzavřely Brazílie, Barbados a Jižní Afrika se 136 litry, 103 litry a 90 litry.

Podpora růstu exportu

Některé z faktorů, které ovlivňují kanadský vývoz konopí, jsou:

  • Stále kvalitnější produkty na kanadském domácím trhu, který zůstává přesycen konkurencí a převisem nabídky.
  • Vyšší marže v zámoří, částečně kvůli spotřební dani v Kanadě.
  • Méně konkurentů schopných konkurovat na mezinárodní úrovni, vzhledem k větším překážkám vstupu na většinu těchto trhů.

Martin ze společnosti Aurora řekl, že součástí toho, co žene export nahoru, je dobrá pověst kanadských produktů v zámoří.

„Kanadský léčebný konopný produkt má velkou spravedlnost a důvěryhodnost,“ řekl.

Ale exportní trh je stále více konkurenceschopný a země jako Kolumbie a Dánsko se snaží získat větší podíl Kanady.

Podobně více zemí má ambice být čistými exportéry než zemí s plány dovážet smysluplné množství, což signalizuje, že konkurence na importním/exportním trhu bude v nadcházejících letech intenzivnější.

Kanadští licencovaní výrobci také riskují, že se stanou závislými na několika mezinárodních trzích, kde se předpisy mohou někdy změnit s malým nebo žádným varováním.

Martin řekl, že je přesvědčen, že se otevřou další dovozní trhy, protože pomalu se pohybující předpisy v některých zemích neumožňují produkci držet krok s poptávkou .

Poukázal na Polsko a Spojené království jako na národy s potenciálem.

Martin řekl, že regulační jistota je důležitým faktorem.

„Jednou z věcí pro nás je, že chceme být na trzích, kde je regulační rámec předvídatelný – i když je pomalý,“ řekl.

Martin citoval německou příležitost a řekl, že „připravit se na to je mnohem větší příležitost než doufat a modlit se, že se v Nizozemsku něco stane“.

Většina dovážejících zemí vyžaduje certifikaci Evropské unie-Good Manufacturing Practice (EU-GMP) nebo něco podobného , ​​což je nákladné a trvá dlouho.

„Jedním z omezenějších zdrojů, které jsou skutečně důležité, je květina EU-GMP. To je velmi drahá, velmi těžká věc a ne mnoho lidí to dělá ve velkém a všechny tyto trhy to vyžadují,“ řekl Martin.

„Když vidíte, že nové trhy přicházejí online, nejde jen o velikost, ale o to, kdo (je schopen) je oslovit.

„Jak se tyto trhy objeví online, uvidíte stejné vítěze a obvykle jsou to nadnárodní společnosti.“

Export zaznamenal růst

Deepak Anand, ředitel ASDA Consultancy Services v Surrey v Britské Kolumbii, naznačil, že kanadský export nabírá na síle, částečně proto, že některé země, které umožňují prodej léčebného konopí, stále nemají dostatek domácí produkce, aby pokryly poptávku.

Austrálie, řekl, uděluje licence více kultivátorům, ale nestačí to na pokrytí domácí spotřeby na regulovaném trhu, což znamená, že k vyplnění mezery bude stále zapotřebí dovoz.

Anand však varoval, že nedávné regulační změny vytvářejí potenciální protivětry pro potenciální vývozce do Austrálie.

Počínaje červencem byly všechny dovážené produkty léčebného konopí v Austrálii povinny splňovat přísnější dovozní požadavky.

„Myslím, že to bude mít za následek malé omezení toho, kolik produktu bude ve skutečnosti pokračovat do Austrálie,“ řekl Anand.

Anand má na očích Portugalsko, od kterého očekává zvýšení dovozu.

„Spousta lidí nyní vyváží do Portugalska, přičemž zamýšleným trhem je Německo,“ řekl.

„Z hlediska příjmů z exportu je na stole docela dost peněz.“

Autor: Matt Lamers,  adrese matt.lamers@mjbizdaily.com .

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa