Ici.radio-canada.ca: 5 let legálního konopí: méně poplatků, mnoho hospitalizací a více než pár otázek

Ici.radio-canada.ca: 5 let legálního konopí: méně poplatků, mnoho hospitalizací a více než pár otázek

Jak maloobchodníci usnadnili prodej konopí, počty hospitalizací rostly.

Když Kanada v říjnu 2018 po desetiletích zákazu legalizovala užívání konopí, cílem bylo zlepšit bezpečnost a veřejné zdraví a také omezit přístup mládeže, kriminality a nelegálního trhu.

O pět let později odborníci na veřejné zdraví tvrdí, že legalizace nevytvořila žádné zdravotní výhody – ale byla spojena s některými vážnými obavami.

Úterní vydání časopisu  Canadian Medical Association Journal (nové okno) obsahuje komentář bilancující, co se stalo s legalizací neléčebného konopí. Příspěvek nezkoumá větší příjem  léčebného konopí (nové okno), který je od roku 2001 regulován vládou.

Více než čtvrtina dospělých v Kanadě – 27 procent – ​​uvádí, že užívá konopí, oproti 22 procentům v roce 2017, uvedl autor Benedikt Fischer, mimořádný profesor Centra pro aplikovaný výzkum duševního zdraví a závislosti na Simon Fraser University ve Vancouveru. .

“ Konopí (nové okno) byl široce dostupným, normalizovaným a dokonce propagovaným produktem,“ řekl Fischer.

Výhody

Ačkoli komentátoři CMAJ neuvedli žádné přímé zdravotní přínosy z legalizace, dokument poukazuje na důležité přínosy sociální spravedlnosti z podstatného  snížení (nové okno) při  zatýkání zločinců (nové okno) a obvinění spolu se souvisejícím stigmatem.

Dvě třetiny aktivních uživatelů konopí nyní podle listu získávají konopí z legálních zdrojů. 

V Quebecu byl minimální věk pro užívání konopí zvýšen na 21 let. Provincie také zavedla další omezení, například nepovolovala poživatiny, které by lákaly mladé lidi, jako jsou gumové bonbony, bonbóny a čokoláda.

Myslím, že to má nějaké pozitivní ochranné účinky, řekl Fischer.

Dříve neznámý endokanabinoidní systém je velký problém – pomáhá vyrovnávat všechny ostatní tělesné systémy a ukazuje se, že těla jsou dokonale připravena na konzumaci konopí.

Škodí

Po legalizaci došlo k velkému nárůstu otrav konopím mezi  malými dětmi (nové okno) v provinciích, kde byly poživatiny legální. Tyto události byly vzácné, ale zdůraznily význam bezpečnostních obalů pro děti. 

Ale zvýšená dostupnost konopí také vedla k dalším zdravotním problémům, které přiváděly lidi do nemocnic, říká další nový dokument, který studoval hospitalizace související s konopím ve čtyřech provinciích, a to jak před legalizací, tak po ní.

Autoři studie pročesali údaje o hospitalizaci téměř sedmi milionů lidí ve věku 15 a více let v Ontariu, Quebecu, Albertě a Britské Kolumbii. Jejich zjištění byla zveřejněna ve čtvrtek v  JAMA Network Open (nové okno).

Během sedmiletého období od ledna 2015 do března 2021 bylo kvůli konopí hospitalizováno 105 000, uvádí zpráva. Jedna třetina byla mezi lidmi ve věku 15 až 24 let, zatímco téměř 70 000, tedy 66 procent, bylo mezi muži.

Studie se zaměřila na tři časová období: předlegalizace (leden 2015 až září 2018); postlegalizace s omezením produktů a obchodů (říjen 2018 až únor 2020); a po legalizaci s komercializací, což má za následek více obchodů a přístup k produktům (březen 2020 až březen 2021). Poslední období se překrývalo s pandemií COVID-19.

Během prvních let legalizace, s přísně kontrolovanými produkty a omezeným přístupem do obchodů, se počet hospitalizací výrazně nezměnil. Data však naznačují, že komerční období bylo doprovázeno nárůstem hospitalizací s konopím, zejména mezi lidmi ve věku 25 let a staršími, uvedli autoři studie.

Přechod z několika obchodů s konopím ve městě ke stovkám větší dostupnosti, což může vést k problémům s nadužíváním, řekl hlavní autor Daniel Myran, rodinný lékař z Ottawa Hospital Research Institute.

Ze své práce v oblasti veřejného zdraví a jako výzkumný pracovník Myran řekl, že lidé, většinou mladí muži, se po užití konopí běžně objevují na pohotovostních odděleních, protože trpí abstinencí nebo jsou opilí, ale nevykazují psychózu související s konopím. Myran řekl, že jim hrozí – nepatrné, ale existuje –, že se u nich vyvine vážná duševní porucha. 

Mají téměř dvouprocentní riziko rozvoje schizofrenie do tří let, řekl Myran. Ve srovnání s běžnou populací je riziko výrazně nižší než jedno procento. 

Psychóza vyvolaná konopím měla největší relativní nárůst u hospitalizací, uvedla studie.

Konopné potraviny, které by se líbily mladým lidem, jako gummies, jsou v Quebecu regulovány přísněji než v jiných provinciích.
Konopné potraviny, které by se líbily mladým lidem, jako gummies, jsou v Quebecu regulovány přísněji než v jiných provinciích.FOTO: SHUTTERSTOCK / VICTOR MOUSSA

Jak geny, tak faktory prostředí předurčují některé lidi k užívání konopí a k rozvoji schizofrenie. Myron řekl, že k pochopení rizika je zapotřebí další výzkum, a označil to za oblast, o které se málo diskutovalo.

Rostoucí potence konopí prodávaného po komercializaci je důležitá, řekla Romina Mizrahi, psychiatrička a profesorka na McGill University v Montrealu. Nebyla zapojena do výzkumu.

Pokud bude legalizace provedena správně, uživatelé získají důležité informace o tom, kolik psychoaktivního tetrahydrokanabinolu (THC) přijímají.

Když mluvíme s pacienty, vysvětlujeme, co to znamená, řekl Mizrahi. Žádáme je, aby se podívali, co kupují.

Rizikové může být užívání konopí i v těhotenství. Myran poukázal na předchozí studii o lidech léčených pro poruchu užívání konopí v Ontariu. Výsledky naznačovaly zdvojnásobení míry špatných výsledků  u novorozenců (nové okno) mezi méně než jedním procentem těhotenských návštěv nemocnice kvůli užívání konopí ve srovnání s těhotenstvími bez konopí.

Smíšené nebo nejisté

Dokument CMAJ zaznamenal, že zhoršené řízení v souvislosti s konopím se zdálo být stejné nebo mírně nižší než před legalizací. V BC se však po legalizaci zvýšil podíl řidičů přijatých do nemocnice po srážkách vozidel s pozitivním testem na THC, uvedl Fischer a jeho tým.

Zhoršený počet řidičů by mohl být nižší v důsledku toho, že se lidé během pandemie COVID neodvážili opustit své domovy.

Myran nazývá dopady legalizace nedokončeným příběhem.

Lékaři a vědci chtějí lépe sledovat poptávku po léčbě poruch spojených s užíváním konopí a to, jak lidé mohou nahrazovat jiné látky, aby dosáhli vysoké hladiny.

Said Myran: Naše data, i když nejsou přesvědčivá, naznačují, že jak se trh rozšiřuje, když vidíte vyšší úrovně vyspělosti trhu, nové produkty, vidíte tento nárůst škod způsobených konopím.

Zdroj: Amina Zafarová (nové okno) · Zprávy CBC ·

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa