Businessofcannabis.com: Dánský pilotní program léčebného konopí zaznamenal za poslední rok 90% nárůst

Businessofcannabis.com: Dánský pilotní program léčebného konopí zaznamenal za poslední rok 90% nárůst

Dánský pilotní program léčebného konopí zaznamenal mezi 2. čtvrtletím 2022 a 2. čtvrtletím 2023 nárůst počtu pacientů o více než 90 %.

Nedávno zveřejněné údaje dánského úřadu pro zdravotní údaje ukazují, že počet pacientů, kteří se účastní pilotního programu léčebného konopí, zahájeného v roce 2018, v roce 2023 raketově vzrostl a nyní představuje největší přístupový systém v zemi.

Podle dánského provozovatele léčebného konopí Stenocare , který pro pilotní projekt vyrábí dvě formulace konopného oleje, se to shoduje se zavedením jeho olejů do schématu a představuje posun v preferenci od květu konopí k olejům.

Dánská schémata přístupu k léčebnému konopí

Zatímco léčebné konopí není v Dánsku plně regulováno, existuje řada přístupových systémů, které pacientům umožňují zajistit si předpis.

Magistrální schéma 

Prvním z nich je systém Magistral, o kterém se předpokládá, že byl spuštěn v roce 2016 a který donedávna „reprezentoval celý průmysl léčebného konopí v Dánsku“.

Před spuštěním mnohem dostupnějšího pilotního programu to představovalo primární cestu pro pacienty, kteří hledali legální cestu k léčbě stavů, jako je chronická bolest, prostřednictvím konopí.

Pouze specializovaní lékaři mohou předepisovat magistraliter formulace, které jsou individuálně připravovány v licencovaných lékárnách pro konkrétní pacienty. Tyto formulace nelze použít jako standardní produkty.

Generální ředitel společnosti Stenocare Thomas Skovlund Schnegelsberg pro Business of Cannabis vysvětlil , že pouze dvě lékárny v Dánsku mají v současnosti licenci na výrobu v rámci tohoto přístupového schématu a jedna je zodpovědná za dodávání „99 %“ receptů pacientům.

Produkty v rámci tohoto schématu jsou také formulovány s izoláty CBD a THC, takže neobsahují kanabinoidy přítomné v olejích s úplným spektrem.

Pilotní program

Tento program byl spuštěn v roce 2018 a má běžet do roku 2025 a jeho cílem bylo nabídnout pacientům lepší přístup k léčebnému konopí, „pokud nepociťují žádné výhody z povolených léčivých přípravků“.

Pilotní program umožňuje všem lékařům v Dánsku předepisovat bez nutnosti specializace, specifického školení nebo speciální certifikace. Každý lékař může předepsat pro jakýkoli stav, který považuje za relevantní. Neexistuje žádné omezení ohledně toho, jaká indikace je zaměřena.

Lékaři mohou předepisovat kterýkoli z nelicencovaných léků, které byly schváleny pro zkoušku.

Patří mezi ně tři samostatné SKU od holandského výrobce konopí Bedrocan, které jsou klasifikovány jako „bylinné čaje“ a prodávají se v 5g baleních.

Klasifikace umožňuje těmto produktům vyhnout se mnohem přísnějším schvalovacím požadavkům než produkty klasifikované jako produkty pro inhalaci, i když se jako takové běžně kouří.

Pak jsou tu dvě receptury konopného oleje Stenocare.

Farmaceutické schéma 

Existuje také třetí schéma přístupu k léčivům, které umožňuje pacientům s roztroušenou sklerózou a vzácnými formami epilepsie přístup k produktům Sativex a Epidyolex společnosti GW Pharmaceutical.

Sativex a Epidyolex jsou jediné dva léky obsahující konopí, které jsou oficiálně povoleny Dánskou lékovou agenturou.

Toto schéma je mnohem menší, pokud jde o počty pacientů, než ostatní dva, ale vzhledem k vysokým nákladům zejména na Epidyolex je předstihuje z hlediska příjmů.

Od začátku roku 2022 se počet pacientů v programu snížil o více než polovinu, ale výnosy se zvýšily, což naznačuje, že poměr předepisovaných přípravků Sativex/Epidyolex se posunul směrem k druhému.

Posouvání čísel 

Podle nejnovějších údajů dánských zdravotnických úřadů byl počet pacientů v systému Magistral více než dvojnásobný ve srovnání s pilotním programem ještě před více než rokem.

Ke 4. čtvrtletí roku 2020 měl Magistral program 1 052 pacientů, což představuje více než polovinu z celkových 1 789 pacientů v Dánsku a více než dvojnásobek 493 pacientů účastnících se pilotního programu. Zatímco se trh v roce 2021 zmenšil přibližně o 16 %, oba přístupové systémy zaznamenaly pokles téměř přesně v poměru k širšímu trhu.

Zatímco celkový počet pacientů zůstal v roce 2022 téměř úplně stejný (1 495), pilotní program do čtvrtého čtvrtletí znovu získal svůj 16% podíl na trhu, do značné míry kanibalizoval pacienty z programu Pharma, čímž předběhl program Magistral, který vzrostl o pouhé 1 %.

V roce 2023 tržní podíl pilotního programu raketově vzrostl, v 1. čtvrtletí vzrostl o 34 % a ve 2. čtvrtletí o dalších 20 %, přičemž počet účastníků vzrostl ze 493 na 789 během šesti měsíců ve srovnání s širším růstem trhu o přibližně 10 %.

Tento růst byl z velké části kanibalizován z programů Magistral a Pharma, které mezi 4. čtvrtletím 2022 a 2. čtvrtletím 2023 klesly o 14 % a 17 %.

Pan Schnegelsberg uvedl, že to bylo způsobeno dvěma hlavními faktory, zaprvé možností jakéhokoli lékaře předepisovat v pilotním programu a zadruhé, že produkty dostupné v jiných programech „nebyly založeny na rostlině konopí v plném spektru“.

„To znamená, že nedosáhnete efektu doprovodu, který podle lékařů, se kterými jsem mluvil… říkají, že vidí vyšší účinnost v celém spektru, se všemi kanabinoidy.“

Společnost Stenocare také navrhla, že významný růst v pilotním programu se shoduje se zavedením jejích ropných produktů do systému v prvním a čtvrtém čtvrtletí roku 2022.

Pan Schnegelsberg také uvedl, že to představuje rostoucí preferenci olejů z lékařského konopí na trhu, na kterém má v úmyslu uvést třetí olej v průběhu příštích šesti měsíců.

„Když mluvíme s jednotlivci v Dánsku, Norsku a Švédsku, zdá se, že převládá názor, že raději nekouří jointy, když jim není dobře. Kromě toho lékaři obecně nepodporují takovou metodu. Takže kdykoli existuje alternativa, která se podobá více lékařskému dávkovacímu zařízení podobnému těm, které se používají pro jiné typy léků, jsou více nakloněni přejít na tuto možnost.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa