Businessofcannabis.com: Francouzský ministr zdravotnictví slibuje pacientům trvalý přístup k léčebnému konopí

Businessofcannabis.com: Francouzský ministr zdravotnictví slibuje pacientům trvalý přístup k léčebnému konopí

Francouzský ministr zdravotnictví Aurélien Rousseau potvrdil, že tamní experiment s léčebným konopím bude pokračovat a poskytne útěchu 2 540 pacientům.

Navzdory tlaku poslanců napříč stranami, volených představitelů, vědců a lékařů se pan Rousseau letos odmítl zavázat k všeobecnému rozšíření léčebného konopí po celé Francii.

Ministr naznačil, že nedostatek závazku k plnohodnotnému programu léčebného konopí byl způsoben chybějící „evropskou registrací“, která by podle něj mohla být připravena do roku 2025.

Zúčastněné strany v oboru a zastánci léčebného konopí rychle poukázali na to, že 17 členů EU spolu se Švýcarskem a Spojeným královstvím nyní legalizovalo léčebné konopí.

Co se stalo?

Minulý týden (11. října) během sociálního výboru Národního shromáždění byl pan Rousseau na toto téma dotazován přímo tajemníkem sněmu.

Stalo se tak jen několik týdnů poté, co vláda zveřejnila svůj zákon o financování sociálního zabezpečení (PLFSS) na rok 2024, který určuje státní rozpočtové příděly na nadcházející rok.

Zatímco průmysl doufal, že PLFSS vyčlení rozpočet na probíhající experiment s léčebným konopím a naznačí, že všeobecné zavedení je na obzoru, jakýkoli odkaz na léčebné konopí v dokumentu zcela chyběl.

PLFSS nyní posuzují poslanci, kteří rozeberou jeho obsah a hlasují o pozměňovacích návrzích, než bude schválen.

V odpovědi na otázky poslanců výboru pro sociální věci Caroline Janvier (Renaissance) a Karen Erodi (LFI) pan Rousseau potvrdil, že experiment přinesl „klinickou zpětnou vazbu ukazující přínos pro pacienta“.

Odmítl se však zavázat k úplnému zavedení léčebného programu konopí s odkazem na skutečnost, že „v této fázi nemáme evropské povolení k uvedení na trh“, a dodal, že očekával, že bude připraveno do roku 2025.

Pokud by evropské povolení k uvedení na trh nebylo uděleno do roku 2025, pan Rousseau navrhl, aby vláda plánovala „přechod na takzvaný přístup ze soucitu“, což je zvláštní režim používaný k umožnění pacientům přístup k určitým lékům, které jsou stále ve vývoji.

Zásadní je, že potvrdil, že vláda „předloží pozměňovací návrh, aby z něj samozřejmě mohli mít prospěch všichni příjemci tohoto experimentu“, a to díky „přizpůsobenému stavu, který nám pak umožní vidět v čase“.

I když ještě nebylo jasné, jakou podobu to bude mít, vše jen potvrdilo, že experiment, který měl skončit v březnu 2024, bude moci pokračovat.

„Etická a klinická nutnost“

10. října, den před slyšením, sepsala skupina signatářů, včetně dvou poslanců výboru, kteří pana Rousseaua vyslýchali, společné prohlášení do místní mediální publikace Liberation. 

Kolektiv také zahrnoval volení představitele zleva, ze středu a zprava, spolu s lékárníkem René Maarekem a doktorem Nicolasem Authierem, který provádí experiment s Francouzskou národní agenturou pro bezpečnost léčiv a zdravotnických produktů (ANSM).

V článku signatáři naznačují, že experiment se ocitá v „rozhodujícím bodě obratu“, protože experiment vstupuje do svého třetího roku.

Vyzvali k oficiálnímu zavedení léčebného konopí ve Francii od příštího roku a uvedli, že pro pacienty představuje „skutečnou etickou a klinickou nutnost“.

„Nezobecnění přístupu k léčebnému konopí v roce 2024 by bylo zradou pro ty, kteří trpí zejména rakovinou, epilepsií, roztroušenou sklerózou nebo jinou chronickou bolestí,“ uvedla skupina.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa