Businessofcannabis.com: Německý návrh zákona o CanG zahajuje parlamentní proces, zůstává v plánu a řeší se klíčové otázky

Businessofcannabis.com: Německý návrh zákona o CanG zahajuje parlamentní proces, zůstává v plánu a řeší se klíčové otázky

Německý zákon o konopí (CanG) udělal tento týden další důležitý krok vpřed poté, co se v Bundestagu (německý parlament) konala jeho první parlamentní rozprava .

Krátká, ale vášnivá debata viděla, že návrh zákona a jeho zastánci snášejí kritiku ze strany opozičních stran, přičemž byly předloženy dva návrhy, které vyzývají k zastavení návrhu zákona.

V debatě však také členové koalice semaforů „prokázali velkou míru jednoty“ a ukázali svůj záměr prosadit zákon.

Zásadní je, že se zdálo, že existuje široká podpora pro provádění dodatků k návrhu zákona, po kterých průmysl požadoval od prvního oznámení návrhů , včetně snížení celkové byrokracie a přehodnocení pravidla 200 milionů.

Co se stalo?

Německá Spolková rada (Bundesrat) minulý měsíc odhlasovala návrh zákona , který uzákoní první pilíř německé konopné strategie.

Navrhuje legalizovat držení až 25 gramů konopí pro dospělé, umožnit domácí pěstování až tří rostlin, zavést neziskové kluby pěstitelů konopí a zásadně vyjmout konopí ze zákona o narkotikech.

Ve středu 18. října se v Bundestagu konala první ze tří rozprav nebo „čtení“ o návrhu zákona. Primárním cílem prvního čtení je jmenovat zvláštní výbory, které vezmou v úvahu vznesené body a hlasovat o změnách před druhým čtením. Nyní se má za to, že Zdravotní výbor převezme vůdčí roli v diskusích.

Na základě doporučení z minulého měsíce Bundesratu , německé horní komory, která zastupuje 16 států země na federální úrovni, učinila spolková vláda (Bundesregierung) před debatou protiprohlášení.

Uvedla, že nesdílí obavy států, že zavedení zákona by pro jednotlivé státy znamenalo „vysoké finanční důsledky“, přičemž navrhla, aby státy jednoduše upravily své personální a materiální kapacity a že dekriminalizace by znamenala velké úspory prostřednictvím menšího počtu trestných činů. poplatky a řízení.

CDU/CSU, která se k návrhu zákona dlouhodobě staví nepřátelsky, po debatě předložila výborům návrh „Stop legalizaci konopí…“, populistická strana AfD také návrh, aby parlament „upustil od legalizace konopí…“. konopí“ a místo toho se zaměřují na lékařské a farmaceutické cesty.

Klíčové poznatky z debaty

Ačkoli se čtení soustředilo na návrh zákona o CanG pro dospělé, řada zúčastněných stran v oboru poukázala na „pozitivní vývoj pro lékařský trh“, který vzejde z debaty.

Simone Borchardt z CDU/CSU vyzvala ke „zrušení požadavku na schválení pro úhradu nákladů na léčbu nebo posílení terapeutické suverenity lékařů“, což je zásah, který Německá asociace konopných podniků (BvCW) nazvala „podporou pro konopný průmysl  . .

Dr. Constantin von der Groeben, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Demecan, řekl Business of Cannabis , že to ukázalo, že zatímco CDU/CSU je stále proti rekreačnímu konopí, „jsou otevřeni konopí jako léčivé droze, a to už je velká, velká změna oproti stavu před pěti lety.“

V tomto bodě spoluzakladatel a generální ředitel Bloomwell Group, Niklas Kouparanis, také naznačil, že to byl skutečně pozitivní krok pro lékařský průmysl, a dodal, že „široká shoda napříč stranami o výjimečné hodnotě léčebného konopí“ byla „pozoruhodná“. ‚.

Diskuse se poté stočily k některým z nejvíce kritizovaných aspektů návrhu zákona, včetně kontroverzní „klauzule o hluku“, která nejen naznačuje, že průmyslové konopí (obsah THC pod 0,3 %) je možné zneužít, ale že by to bylo trestné, a to navzdory skutečnost, že konopí má být odstraněno ze zákona o narkotikech.

BvCW již dříve uvedl, že je to podobné jako „stíhání prodeje nealkoholického piva, protože byste z něj mohli získat likér“.

Píše se v něm: „Zákon je dobrým prvním krokem k nezbytnému právnímu přehodnocení konopí. Do druhého čtení musí být ze zákona odstraněna takzvaná „hluková klauzule“ týkající se průmyslového konopí, pak by zemědělství i obchod mohly těžit z bezpečného právního rámce.“

Členové koalice Semafor také dali jasně najevo, že plánují řešit řadu dalších problémů, konkrétně kolem praktičnosti a přebyrokracie současného návrhu zákona.

Pan Kouparanis vysvětlil: „Německá koalice semaforů prokázala velkou míru jednoty a vůle… Naštěstí několik zástupců frakcí semaforů také naznačilo, že stále existuje prostor pro zlepšení stávajícího návrhu legislativy, včetně úprav, které mohou vést k méně byrokracie a více praktického významu.“

„Například je stále možné upravit distanční předpisy legislativy, což by bylo obtížné ověřit. I když však očekáváme, že k této úpravě dojde, pokud distanční předpisy zůstanou v legislativě, musí existovat výjimky pro pacienty s léčebným konopím. Kriminalizace pacientů by byla absurdní.“

Vedle téměř neproveditelných pravidel pro vzdálenost 200 m zdůraznila mluvčí protidrogové politiky FDP Kristine Lütke také potřebu přezkoumat pravidla zabraňující konzumaci ve společenských klubech a dodala, že všechny návrhy by měly být prověřeny z hlediska jejich praktické vhodnosti.

Dr Groeben dodal, že další klíčovou otázkou, kterou Demecan opakovaně zmiňoval, bylo to, že Německo je příliš závislé na dovozu, a že toto bylo také řešeno během zasedání.

„To, co jsem slyšel z prvního čtení, bylo, že všechny obavy předložené průmyslem byly vyřešeny. Takže jsme velmi optimističtí, že na tom skutečně budou pracovat a pracovat na vylepšení tohoto vládního návrhu.“

Poslanec SPD Dirk Heidenblut to zopakoval a prohlásil: „Stále musíme spoustu věcí zlepšit.

Co se stane teď?

Poté, co se první čtení zpozdilo o několik dní po vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem, existovaly obavy, že návrh zákona bude svržen z napjatého harmonogramu.

Tyto obavy však od té doby opadly a návrh zákona je nyní zpět „v plánovaném časovém horizontu“, což je podle Dr Groebena „již velmi velké plus“.

Zdravotní výbor je nyní nastaven na projednání návrhů 6. listopadu, kde členové výboru budou diskutovat a hlasovat o plánovaných pozměňovacích návrzích, než je naplánováno druhé a třetí slyšení zákona 16. listopadu.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa