Newsweed.fr: 5 let legalizace konopí v Kanadě: jaké jsou výsledky?

Newsweed.fr: 5 let legalizace konopí v Kanadě: jaké jsou výsledky?

Legalizace konopí v Kanadě slaví 5. výročí. Ožehavé téma prvního mandátu Justina Trudeaua dnes federální stát nezpochybňuje, ale přináší svůj díl starostí o společnosti, které se na něm podílejí, a nové zdravotní a sociální problémy. Jaký je výsledek těchto 5 let legálního konopí?

Společnost: Měnící se postoje a výzvy

V první polovině roku 2023 pocházelo více než 70 % konopí spotřebovaného v Kanadě z legálních zdrojů, což je významný nárůst z 22 % zaznamenaných ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018, těsně po legalizaci.

Legalizace konopí tak značně snížila stigma spojené s konopím, aniž by byla výzvou k jeho konzumaci. Spotřeba zůstává nejběžnější ve věkové skupině 18-24 let. Zprávy kanadských statistik naznačují, že spotřeba mezi 15-17letými se od legalizace také nezvýšila, což bylo hlavním problémem pro kritiky legalizace. A průměrný věk zasvěcení se časem také mírně zvýšil.

Provincie však nejsou na stejné úrovni . Například v Manitobě a Quebecu je stále zakázáno pěstovat konopí doma pro nelékařské účely. Nedostatek rozmanitosti legálních produktů v Quebecu – například na sladkých poživatech nebo vape perech , které jsou stále zakázány – zanechává mnoho spotřebitelů nespokojených a přenechává tuto kategorii produktů na nezákonný trh.

Spravedlnost: Snížení případů souvisejících s konopím

Zcela mechanicky se počet právních případů spojených s konopím snížil o 73 % u žen a 83 % u mužů. Policisté nahlášené trestné činy související s konopím vzrostly z 99 na 100 000 obyvatel v roce 2018, v roce legalizace, na 28 na 100 000 obyvatel o pět let později.

Zdraví: Smíšené výsledky

Legalizace konopí sice otevřela nové dveře pro rekreační uživatele, ale zároveň vyvolala obavy o zdraví.

Studie provedená v Ontariu a Albertě oznámila znepokojivý 20% nárůst případů otrav a poruch konopím. Jiná studie v Ontariu zjistila, že došlo k třináctinásobnému nárůstu počtu hospitalizací na pohotovosti v důsledku syndromu kanabinoidní hyperemeze , často způsobeného silným a opakovaným užíváním.

Počet těhotných žen, které během těhotenství vystavily své plody konopí, se zdvojnásobil a návštěvy dětí, které konopí požily, se ztrojnásobily. Kromě toho se výskyt obětí autonehod s THC v krvi zdvojnásobil z 3,8 % na 8,6 %.

Panuje shoda v tom, že k účinnému řešení těchto problémů souvisejících se zdravím je zapotřebí více prevence a vzdělávání.

Legální přístup a obchod: Ekonomický dopad a průmyslové výzvy

Z ekonomického hlediska je federální vláda Kanady hlavním příjemcem legalizace konopí. Legální konopný průmysl přispěl od legalizace k hrubému domácímu produktu Kanady odhadem 30 miliardami eur , přičemž rekreační trh dosahuje v průměru kolem 3 miliard eur ročně .

Podniky s konopím se však snaží být ziskové. Pouze asi 20 % pěstitelů konopí je v současné době hlášeno jako pozitivní cash flow, což odráží ekonomické potíže tohoto sektoru. Ačkoli je legální přístup ke konopí rozšířený, obchodní prostředí s konopím není bez problémů.

Hromadně:

  • Nadměrná regulace konopného průmyslu omezuje produkty, vede k vyšším regulačním nákladům a poskytuje společnostem omezené reklamní příležitosti
  • Vysoké zdanění konopných společností žere marže. Několik obchodních hnutí vyžaduje přiměřené zdanění
  • Navzdory kanadskému federálnímu právnímu rámci je v současnosti vývoz produktů z konopí pro rekreační účely zakázán, což má dopad na potenciál odvětví pro globální expanzi.

Zatímco Kanada slaví pět let legalizace konopí, regulace je plná úspěchů a nových výzev. V každém případě to inspirovalo rostoucí počet zemí, které od té doby podnikly několik kroků: Malta a Německo pro legalizaci konopných klubů, Lucembursko pro samopěstování, Thajsko pro velmi širokou dekriminalizaci a Švýcarsko pro legalizaci zkušeností města po městě. Začátek dominového efektu?

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa