Newsweed.fr: Kanada – Manitobský soud potvrdil zákaz pěstování Cannabis doma

Newsweed.fr: Kanada – Manitobský soud potvrdil zákaz pěstování Cannabis doma

V rozhodnutí zveřejněném v pátek 13. října zamítl manitobský soudce žádost obyvatele o zpochybnění zákonnosti manitobského zákazu pěstování vlastního konopí.

Zákaz se nevztahuje na osoby s licencí k pěstování konopí pro léčebné účely, ale na ty, kteří chtějí pěstovat až čtyři rostliny konopí doma, což je povoleno federálním zákonem .

Manitobský zákon, který platí od roku 2018, napadl obyvatel Jesse Lavoie , který tvrdil, že provinční zákaz byl protiústavní a překročil provinční autoritu.

Na svou obranu provinční vláda argumentovala tím, že zákaz pěstování konopí doma je v pravomoci provincie ve jménu ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti. Tím provincie zajišťuje, aby černý trh neprofitoval z domácího konopí, a pomáhá ho udržet mimo dosah mladých lidí, argumentovali.

Soudkyně Shauna McCarthy z Court of Queen’s Bench souhlasila s argumenty manitobské vlády a uvedla, že tresty, i když jsou přísné, nejsou příliš represivní a nenarušují rovnováhu mezi provinční jurisdikcí a federální. Provincie Manitoba má právo zakázat pěstování konopí doma, přestože federální zákon povoluje pěstování až čtyř rostlin.

Jeden z Lavoieho právníků v případu, Kirk Tousaw, řekl, že se proti rozhodnutí hodlají odvolat.

„Máme v úmyslu odvolat se proti tomuto neuspokojivému rozhodnutí a pokračovat v našem boji, abychom zajistili, že Manitobanové mohou využívat stejné svobody jako ostatní Kanaďané,“ řekl Kirk Tousaw StratCannu .

„Ačkoli máme v úmyslu se proti tomuto rozhodnutí odvolat, je důležité zdůraznit, že Manitobanci by neměli muset jít k soudu, aby napadli špatné zákony. Vláda by je měla změnit a doufáme, že nová vláda NDP zvrátit špatná politická rozhodnutí své předchůdkyně. »

V dubnu tohoto roku Nejvyšší soud Kanady potvrdil podobný zákaz domácího konopí v Quebecu , když zjistil, že provincie má pravomoc takový zákaz vynutit, navzdory federálním pravidlům povolujícím až čtyři rostliny na rostlinu.

Quebec a Manitoba byly jediné dvě provincie, které zcela zakázaly domácí pěstování, stejně jako území Nunavutu. Zatímco quebecká pravidla stanoví pokuty pro lidi, u kterých bylo zjištěno pěstování konopí, zákaz v Manitobě stanoví trestní sankce a pokutu 2 542 dolarů za pěstování konopí pro nelékařské účely v rezidenci, jakož i odnětí svobody až na jeden rok a konfiskaci osobního majetku.

Autor: Aurélien BERNARD

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa