Internationalcbc.com: Bundestag vede první debatu o německém legalizačním opatření (Video)

Internationalcbc.com: Bundestag vede první debatu o německém legalizačním opatření (Video)

Dlouho očekávaná úvodní debata o legalizačním opatření se konečně konala v německém Bundestagu na začátku tohoto týdne poté, co bylo odloženo čtení naplánované na začátek týdne. Úvodní čtení bylo naplánováno na pondělí, nicméně bylo odloženo na středu kvůli pokračujícímu konfliktu na Blízkém východě.

Proces opatření, o kterém v současné době zvažují poslanci Bundestagu, začal v podstatě poté, co se usadil prach po německých volbách v roce 2021. Během toho roku byla zvolena nová vládní koalice, běžně označovaná jako koalice semaforů, a členové koalice dali zcela jasně najevo, že si přejí přijmout celostátní legalizační opatření.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach pak více než rok pracoval v zákulisí na vytvoření opatření, které by zákonodárci měli zvážit, a zahrnovalo zpětnou vazbu, kterou údajně obdržel od Evropské unie. Evropská unie důsledně zastává stanovisko, že vnitrostátní prodej, jaký si přeje mnoho zákonodárců v Německu, je v Evropě zakázán.

Nakonec v říjnu 2022 ministr Lauterbach konečně poskytl veřejnosti pohled na některá obecná ustanovení, která plánoval zahrnout do svého opatření. Níže je celá prezentace ministra zdravotnictví Lauterbacha (vysílána v němčině):

Po veřejné prezentaci pak ministr Lauterbach dále lobboval v Evropské unii a nakonec své legalizační opatření formálně zavedl v Německu. Byl schválen federálním kabinetem a nedávno se vyhnul vykolejení oponenty v Bundesrat .

Všeobecně se očekává, že se opatření bude vyvíjet ze své současné podoby, není však jasné, k jak velkému vývoji by mohlo dojít.

Odpůrci konopí ve Spolkovém sněmu se pokusili podpořit úsilí odpůrců ve Spolkové radě podáním návrhů, aby zabránili postupu legalizačního opatření, ale jak ministr Lauterbach upozornil na sociálních sítích, odpůrci nemají schůdné alternativy:

Pokud by opatření pokračovalo ve své současné podobě, legalizovalo by osobní pěstování, držení a užívání plnoletými dospělými. Opatření by také umožnilo spuštění nekomerčních konopných klubů v Německu, podobně jako to, co se zahajuje na Maltě, ale očekává se, že bude v mnohem větším měřítku ve srovnání s tím, co se údajně plánuje na Maltě.

Opatření nyní míří do fáze výboru k další diskusi. Zdravotní výbor Spolkového sněmu má opatření přezkoumat 6. listopadu. Konečné čtení opatření je v současné době naplánováno na 16. listopadu .

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa