Cannabiz.com.au: Vědci zjistili, že uživatelé konopí jsou na tom s COVID lépe

Cannabiz.com.au: Vědci zjistili, že uživatelé konopí jsou na tom s COVID lépe

Výzkumníci zjistili, že uživatelé konopí v USA měli lepší výsledky a nižší úmrtnost po nakažení COVID-19 ve srovnání s neuživateli. 

Vědci studovali 322 214 jedinců ve věku 18 a více let v Národní databázi vzorků pacientů, kteří byli přijati do nemocnice s diagnózou COVID. Z této kohorty bylo 2 603 identifikováno jako uživatelé konopí.

Skupina konopí byla mladší a častěji užívala tabák. Jiné komorbidity včetně obstrukční spánkové apnoe, obezity, hypertenze a diabetes mellitus však byly více rozšířené ve skupině neužívajících. 

Na základě jednorozměrné analýzy (prozkoumání každé proměnné v sadě dat samostatně) měli uživatelé konopí významně nižší míru intubace (6,8 % oproti 12 %), syndromu akutní respirační tísně (ARDS) (2,1 % oproti 6 %), akutního respiračního selhání ( 25 % vs 52,9 %) a těžká sepse s multiorgánovým selháním (5,8 % vs 12 %). 

Měli také nižší zástavu srdce v nemocnici (1,2 % vs. 2,7 %) a mortalitu (2,9 % vs. 13,5 %). 

Vědci uzavírají: „Příznivý účinek užívání marihuany lze přičíst jejímu potenciálu inhibovat vstup viru do buněk a zabránit uvolňování prozánětlivých cytokinů, čímž zmírňuje syndrom uvolňování cytokinů.“

Předchozí studie naznačovaly, že kanabinoidy mohou zpomalit jev, kdy tělo produkuje příliš mnoho cytokinů na boj s viry – takzvaná cytokinová bouře, o které se předpokládá, že je hlavní příčinou úmrtí na COVID.

Autor: MARTIN LANE

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa