Hightimes.com: Swiss Dank Accounts: První legální evropské výdejny marihuany otevřené ve Švýcarsku

Hightimes.com: Swiss Dank Accounts: První legální evropské výdejny marihuany otevřené ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku byl oznámen stěžejní program, který bude brzy zkoumat, jak švýcarské občany ovlivnilo otevření prvních evropských povolených rekreačních výdejen konopí. Projekt ve skutečném švýcarském stylu dostal přezdívku „Grashaus“.

Švýcarsko umožní otevřít a provozovat první evropské lékárny konopí pro nelékařské účely jako součást studie, která má prozkoumat, jak může kontrolovaný přístup k legálnímu konopí ovlivnit zdraví a vzorce spotřeby pravidelných konzumentů konopí.

Německá společnost Sanity Group zabývající se výzkumem CBD a kanabinoidů v pátek oznámila „Grashaus Projects“, která uvedla, že ve spolupráci se Švýcarským institutem pro výzkum závislostí a zdraví, jejich iniciativa distribuovat legální konopí do malé oblasti ve Švýcarsku zvané Basel- Landschaft . schválila švýcarská vláda. Basel-Landschaft je domovem téměř 4 000 švýcarských občanů, kteří se mohou zúčastnit studie.

Studii povede Prof. Dr. Michael Schaub, vědecký ředitel Švýcarského institutu pro výzkum závislostí a zdraví. Konopí pro studii bude poskytovat švýcarská pěstitelská společnost SwissExtract a bude zahrnovat řadu různých konopných médií, jako je květina, hašiš, extrakty a tak dále. 

„Naším požadavkem je poskytovat vysoce kvalitní produkty s vysokou spolehlivostí dodávek jako základ pro kvalitní vědeckou studii. Zaměřujeme se na organickou kvalitu, ‚švýcarství‘ a transparentnost,“ řekl generální ředitel SwissExtract Stefan Strasser. „Vzhledem k tomu, že při pěstování naší základní suroviny jsou použity pouze přírodní látky, garantujeme produkty bez škodlivin. Celý hodnotový řetězec je s námi sjednocený pod jednou střechou – pěstování, zpracování a balení probíhá výhradně ve Švýcarsku; kromě toho dokumentujeme výrobní proces od semene rostliny až po konečný produkt. SwissExtract je pro nás celoživotní práce s upřímností vůči lidem a životnímu prostředí.“

První otevření obchodu je plánováno na čtvrté čtvrtletí roku 2023 v Allschwilu s následným otevřením obchodu o několik měsíců později v Liestalu. Studium je naplánováno na pět let. Prof. Dr. Shaub v písemném prohlášení vysvětlil, že studie začne stanovením zdraví a způsobilosti vybraných účastníků a poté bude pokračovat pravidelnými lékařskými kontrolami a kontrolami duševního zdraví v průběhu studie.

„Po úvodní informační akci pro poučení o zkoušce a o tom, jak s konopím zacházet, bude následovat test lékařské způsobilosti potenciálních účastníků a online vstupní průzkum. V případě úspěšného přijetí do studie je pak možné konopí v budoucnu po omezenou dobu legálně získat v místě prodeje s účastnickou kartou,“ řekl prof. Dr. Shaub. „Nepřetržité průzkumy spotřebního chování a fyzického a duševního zdraví účastníků se budou konat každé tři až šest měsíců,“

Výsledky studie budou použity k určení toho, jaké, pokud vůbec nějaké, důsledky pro veřejné zdraví může mít dostupnost konopí pro dospělé ve Švýcarsku i ve zbytku Evropy, z nichž většina je vázána zákony Evropské unie, které Švýcarsko není součástí. EU dosud zastávala přísný postoj proti legalizaci konopí pro dospělé. Některé další země jako Německo a Španělsko začaly zavádět volný rámec, aby zahájily přechod od politik proti konopí z doby prohibice, ale pokrok byl omezený. 

Německo například umožňuje společenské kluby pro pěstování, držení a konopí, ale ne pro legální prodej. Vedení Grashaus Projects vyjádřilo naději, že tento krok směrem k legálnímu prodeji konopí v Evropě poskytne tolik potřebná data, která mohou ostatní země použít k určení, jak nejlépe regulovat prodej konopí, a také pomoci poskytnout pacientům zdroje pro duševní zdraví nebo problémy se závislostí, pokud by se objevily v důsledku prodeje konopí pro dospělé.

„Postřehy získané ze studie mohou přispět k informované diskusi o zdravotní politice o zodpovědném užívání konopí a mohou sloužit jako základ pro rozhodnutí o dlouhodobé regulaci,“ uvedl v prohlášení prof. Dr. Schaub. „Kromě toho chceme prozkoumat, zda můžeme získat lepší přístup k vysoce rizikovým uživatelům, například s problémy s duševním zdravím, abychom je mohli odkázat do příslušných kantonálních center péče.“

Švýcarsko ve skutečnosti udělilo několika švýcarským městům individuální souhlas k zahájení jejich vlastních pilotních programů konopí. Curych, Basilej, Biel/Bienne, Lucern, Ženeva a „Bern“, žádná slovní hříčka, všechny získaly v posledním roce souhlas se zahájením podobných programů. Podle článku Forbes Curych ve skutečnosti stále hledá 400 lidí, kteří by se zúčastnili jeho konopného programu, protože v této oblasti obecně chybí konzumenti konopí.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa