Bloomberg.com: Ukrajina se na pomoc vojákům chystá legalizovat lékařskou marihuanu

Bloomberg.com: Ukrajina se na pomoc vojákům chystá legalizovat lékařskou marihuanu

Ruská invaze způsobila po celé Ukrajině nesmírné útrapy a desítky tisíc vojáků a civilistů trpí zraněními a posttraumatickou stresovou poruchou. V této souvislosti je země připravena legalizovat lékařskou marihuanu již tento měsíc ve snaze nabídnout svým veteránům nějakou potenciální pomoc.

Diskuse na Ukrajině o konopí se zrychlily po začátku války a vyvrcholily v červenci, kdy národní parlament v prvním hlasování schválil legislativu, která umožňuje jeho použití pro lékařské účely.

Závěrečná rozprava o návrhu zákona by se mohla konat na příští schůzi parlamentu, řekl agentuře Bloomberg v telefonickém rozhovoru šéf jeho zdravotního výboru Mykhaylo Radutskyi. Zasedání je naplánováno na začátek listopadu, uvedli dva zákonodárci. Přesný harmonogram parlamentních schůzí není z bezpečnostních důvodů zveřejněn. Jeden ze zákonodárců uvedl, že zákon může být schválen tento měsíc.

Veřejná podpora iniciativy je rozdělená, 37 % proti a 35 % pro, podle červencového průzkumu Centra Razumkova se sídlem v Kyjevě . Tolerance chyb byla 2,3 %.

Mezi některými zákonodárci došlo k odporu. Návrh zákona byl původně schválen 268 hlasy pro – těsná výhra ve 450členném parlamentu. Mezi oponenty patří frakce vedená bývalou premiérkou Julií Tymošenkovou , která tvrdila, že léčebné konopí by vyvolalo nekontrolovanou produkci a spotřebu. Její skupina požaduje referendum voličů o této záležitosti.

Návrh zákona má však podporu vládnoucí strany Sluha lidu, která má v parlamentu největší zastoupení. Zásadní je, že tato myšlenka má podporu prezidenta Volodymyra Zelenského .

„Aby naši občané vydrželi bolest, stres a traumata války, musíme konečně oprávněně legalizovat léčbu založenou na léčebném konopí pro každého, kdo to potřebuje,“ řekl v červnu poslancům.

Olga Stefanyshyna , členka zdravotního výboru parlamentu, v rozhovoru uvedla, že návrh zákona „je obzvláště důležitý nyní, když je naše země v aktivní fázi války, pro zmírnění bolesti z bojových zranění a pro zlepšení psychického stavu v době, kdy Ukrajinci jsou ve stresu.“

Zatímco mnoho Ukrajinců trpících úzkostí a jinými neduhy spoléhá na to, že jim konopí poskytne určitou pomoc, stále existuje značná polemika o tom, zda je marihuana skutečně dobrou léčbou. Některé studie naznačují, že tráva může jen dočasně otupit traumatické emoce a že by mohla mít nepříznivé vedlejší účinky – nebo dokonce být škodlivá, pokud se používá po dlouhou dobu . V roce 2019 přijala Americká psychiatrická asociace stanovisko proti tomuto použití s ​​odkazem na nedostatek důvěryhodného výzkumu. Nicméně užívání léčebného konopí veterány bylo často uváděno jako lobbistický argument pro legalizaci v USA.

Pokud bude schválen, Ukrajinci na lékařský předpis budou moci nakupovat marihuanu šest měsíců poté, co zákon vstoupí v platnost. Rekreační využití nebude povoleno a výroba bude přísně kontrolována vládou.

Není divu, že se očekává, že bojové veterány budou tvořit velké procento uživatelů. Počet Ukrajinců účastnících se války proti Rusku by mohl dosáhnout až 4 milionů, tedy asi 10 % celkové populace, podle RBC-Ukraine , která citovala odhady Julie Laputiny , národní ministryně pro záležitosti veteránů.

Viktoria Romaniuk, zástupkyně šéfa nevládní skupiny Athena: Ženy proti rakovině , řekla, že se jí líbí, že se o návrhu obecně diskutuje, ale upřednostnila by více možností, které by rozšířily přístup k marihuaně.

„Zpětná vazba od členů naší organizace, kteří uprchli ze země kvůli válce a měli přístup k drogám na bázi marihuany v zahraničí, jsou pozitivní,“ řekla v rozhovoru s tím, že jim konopí pomohlo tím, že zmírnilo nevolnost a nespavost a nabídlo bolest. úleva. „Tato léčba by měla být dostupná pro ty, kteří zůstali na Ukrajině, protože je příliš mnoho pro lidi, kteří současně trpí rakovinou a válkou.“

Taras Gaevych, 36letý mladší seržant, který bojuje proti ruským jednotkám a podporuje návrh zákona, vyzval zákonodárce, aby jej rychle schválili.

„Pokud to neprojde, myslím, že to bude problém pro vojáky a tím i pro celou společnost, pokud se jim nepodaří toto ošetření,“ řekl.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa