Businessofcannabis.com: Portugalsko má 42 licencovaných společností zabývajících se léčebným konopím a dalších 150 je v procesu!

Businessofcannabis.com: Portugalsko má 42 licencovaných společností zabývajících se léčebným konopím a dalších 150 je v procesu!

Portugalsko má i nadále dobrou pozici být jedním z hlavních producentů léčebného konopí na světě. V současné době je v Portugalsku 42 společností s licencí od  Infarmed IP  provozovat činnosti související s léčebným konopím,  o 8 více než v roce 2022 , což představuje nárůst o 23,5 %.

V licenčním procesu však má pokračovat dalších 150 subjektů s dokumentací, což by mohlo v blízké budoucnosti výrazně zvýšit počet společností působících v sektoru konopí na národní úrovni.

Infarmed letos vydal 76 nových povolení k pěstování, výrobě, dovozu, vývozu a distribuci konopí, ale dalších 265 žádostí má ve fázi po rozhodnutí nebo vhodnosti pro kontrolu: 98 žádostí o kontrolu pěstování, 38 pro výrobu, 115 pro import/export a 14 pro velkoobchodní distribuci.

V současné době má povolení k pěstování 24 podniků, 15 k výrobě a přípravě látek a přípravků, 12 k velkoobchodu a 32 k dovozu a vývozu. 17 již má certifikaci EU-GMP (Good Manufacturing Practices).

Portugalsko  vyvezlo do srpna 2023 více než 5,4 tuny konopí , především do Německa, Polska a Austrálie, ale lékaři v zemi nadále předepisují velmi málo. Pouze 524 balení bylo předepsáno jediné látky, která je portugalským pacientům dostupná: Tilray Flor Seca s 18% THC.

Údaje byly tento týden zveřejněny Národním úřadem pro léčiva a zdravotnické produkty IP a Cannareporter aktualizoval mapu a seznamy licencovaných společností o nejnovější čísla.

Umístění společností na mapě odpovídá jejich daňovému ústředí a ne nutně místu pěstování nebo vykonávané činnosti. Některé z těchto společností shromažďují několik typů licencí pro různé oblasti činnosti související s konopím.

Nové společnosti operující s konopím v Portugalsku

V roce 2023 jsou v Portugalsku nové společnosti s licencí pro léčebné konopí: Sun Light Greens, Belvedere Pharma, GBE Pharma, Canneurox Portugal (nebo Avextra) a Schroll Flavors jsou nyní také na pěstitelských seznamech.

Pokud jde o výrobu, vstup do této specifické oblasti Somaí, Sociedade Agrícola Monte das Barrocas, Lda. (která měla kultivaci již v roce 2022), vyniká Bluestabil, Blossom Genetics, ISQ – Instituto de Soldadura. a Kvalita a Technofág.

Ve velkoobchodě vstoupily do hry Jazz Pharmaceuticals France – Sucursal em Portugal, Alliance Healthcare a Galaxiavertical.

Import a export byly sektory, kde bylo licencováno nejvíce společností. Letos vstoupily Blossom Genetics, Canneurox Portugal (Avextra), Somaí, Sun Light Greens, Belvedere Pharma, GBE Pharma, Schroll Flavours, Galaxiavertical a Jazz Pharmaceuticals France – pobočka v Portugalsku.

Certifikaci EU-GMP se podařilo získat sedmi novým společnostem: Bluestabil – Stability Studies Services, Sociedade Agrícola Monte das Barrocas, Somaí, Cannprisma, ISQ – Instituto de Soldadura e Qualidade, Technophage a Blossom Genetics.

Společnosti, které již nejsou zahrnuty v seznamech Infarmed

Minulý rok byla VF1883 společností, která vynikla tím, že zmizela ze seznamu společností licencovaných společností Infarmed. Letos se potvrzuje absence Clever Leaves, která opustila provoz v Portugalsku a přišla o všechny licence, ale tato společnost nebyla jediná, která se již na seznamech licencovaných společností neobjevila.

Společnost Tilray Portugal, navzdory zachování licencí na pěstování, dovoz, vývoz a certifikaci GMP, již není na seznamu licencí pro výrobu látek a přípravků na rostlinné bázi.

Tři další společnosti ztratily nebo neobnovily licenci pro velkoobchod: Empifarma-Produtos Farmacêuticos, Medlog – Logística Farmacêutica a Cooprofar – Cooperativa dos Proprietários de Farmácia.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa