Internationalcbc.com: Přehled snah o modernizaci Cannabis politiky v Evropě

Internationalcbc.com: Přehled snah o modernizaci Cannabis politiky v Evropě

Nikde na Zemi není z hlediska modernizace konopné politiky právě teď tak vzrušující jako evropský kontinent, kde několik zemí pracuje na modernizaci svých konopných politik a spuštění nebo rozšíření regulovaného konopného průmyslu.

Evropa je již domovem dvou zemí, které přijaly národní reformní opatření pro dospělé. Malta se stala první evropskou zemí, která tak učinila na konci roku 2021, a Lucembursko se stalo druhou zemí v Evropě, která přijala takové opatření, když zákonodárci začátkem tohoto roku schválili návrh zákona. Jedinými dalšími národy na Zemi, které prošly národními opatřeními pro dospělé, jsou Uruguay (2013) a Kanada (2018).

Konopí je mezi spotřebiteli nejoblíbenější nelegální látkou v Evropě, což platí i pro všechny ostatní kontinenty. Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) odhaduje, že zhruba 8 % dospělých v členských zemích Evropské unie užilo konopí alespoň jednou za poslední rok.

Amsterdam, Nizozemí

Nejméně 1,3 % dospělé populace Evropské unie, tedy téměř 4 miliony lidí, uvádí, že denně konzumuje konopí. Je docela pravděpodobné, že skutečné číslo je podstatně vyšší, protože mnoho lidí se necítí dobře přiznat, že jsou konzumenty konopí vládním úředníkům provádějícím průzkumy, když je konopí zakázáno.

Evropa je domovem jedinečných přístupů veřejné politiky k regulaci konopí. Skvělý příklad toho lze nalézt ve Švýcarsku, kde probíhají omezené regionální pilotní programy konopí pro dospělé. Takové programy umožňují lokalizovaný obchod s konopím, který pomáhá zákonodárcům a regulačním orgánům shromažďovat údaje, aby lépe vyhovovaly vytváření národních politik.

Švýcarsko může být nyní nejvíce spojováno s pilotními programy, nicméně toto označení bude pravděpodobně v nadcházejících letech uděleno Německu. Zákonodárci v Německu pracují na přijetí národního opatření pro dospělé, které by mimo jiné umožnilo regionální pilotní programy. Když k tomu dojde, německé pilotní programy se pravděpodobně stanou mnohem běžnějšími a většími ve srovnání s tím, co se nachází ve Švýcarsku.

Abychom nejlépe porozuměli současnému stavu konopných politik v Evropě, není třeba se dívat dál než do Německa a v menší míře na Maltu. Svět se v reálném čase prostřednictvím německého legalizačního úsilí učí, co je v Německu podle Evropské unie povoleno na národní úrovni a co vyžaduje další kontinentální reformu.

Politici v Německu se v roce 2021 rozhodli schválit robustní vnitrostátní legalizační opatření, poněkud podobné modelu, který zavedla Kanada. Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach byl bohužel prostřednictvím probíhajících diskusí s Evropskou unií informován, že vnitrostátní prodej je v rozporu s kontinentálními dohodami.

Evropská kontinentální politická debata o konopí je z velké části sémantická. Legalizace konopí za účelem posílení ekonomik není v Evropě povolena. Je však povolena modernizace politik týkajících se konopí pro výzkumné účely, včetně výzkumu veřejné politiky. Stejně tak modernizace konopných politik s cílem zlepšit výsledky veřejného zdraví a evropští zákonodárci mohou fungovat v rámci těchto parametrů.

To je důvod, proč je léčebné konopí povoleno v celé Evropě a proč je Maltě a Lucembursku povoleno ukončit prohibici konopí, pokud jde o jednotlivce (pěstování, držení a konzumace). Konkrétně na Maltě je to důvod, proč je zde povoleno udělovat licenci nekomerčním konopným klubům . Tato úroveň vnitrostátní legalizace je podle práva EU povolena a o takovou reformu by mělo usilovat více států.

To, že současná politika EU zakazuje národním modelům regulace konopí napodobovat Kanadu, však neznamená, že tomu tak bude vždy. Německo vede koalici evropských vlád, které si přejí změnit kontinentální dohody a odstranit omezení pro dospělé. Advokáti v mnoha evropských zemích, zejména v České republice a Slovinsku , se snaží dostat vůdce svých národů na správnou stranu historie. Až bude Německo legalizováno, pravděpodobně to spustí vlnu podobných aktivit po celém kontinentu.

Není jasné, jak dlouho bude trvat, než bude v Evropě dosaženo kontinentální reformy, nicméně každá země, která zmodernizuje své politiky, aby umožnila prodej, a uvidí, že její legální prodej bude úspěšný, přidá impuls k větší reformě. Stejně jako na západní polokouli vítězí legální obchod pro dospělé, totéž bude platit na druhé straně oceánu i v Evropě, jakmile právní průmysl dostane náležitou šanci.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa